Lukana

Na naší akci v pražském kuchyňském studiu Chefparade jsme se čtenářkami a bloggerkami vyzkoušeli tento recept. Partnerem akce byla značka oblíbených olejů Lukana  www.lukana.cz.

Jak udělat vařenou bramboru v oleji s česnekovým dipem?

Lukana

  • brambory
  • slunečnicový olej Lukana
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Brambory můžeme uvařit ve slupce nebo oloupané, nakrájené na kousky. Měkké brambory dáme do pekáče, polijeme olejem a promícháme, aby se v oleji obalily. Ochutíme solí a pepřem. Zapečeme na 230 °C dokřupava.

Lukana

Máme-li menší brambory uvařené ve slupce, můžeme je po uvaření rozmáčknout pěstí a naskládat do pekáče, polít olejem, osolit a opepřit a zapéct.

Česnekový dip

Lukana

  • zakysaná smetana
  • česnek
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Prolisovaný česnek smícháme se smetanou. Ochutíme solí a pepřem.

 

Zajímavosti o olejích Lukana na www.lukana.cz

Využití olejů Lukana v kuchyni, naše doporučení:

Řepkový olej je vhodný na smažení, fritování, pečení či grilování, vydrží vysokou tepelnou úpravu, přepaluje se až při 200°C , pro smažení je tak nejideálnější volba.

Slunečnicový olej je vhodný především pro studenou kuchyni. Hodí se k přípravě majonéz, dipů, dressingů, nebo zálivek, vydrží však tepelnou úpravu do 180°C, můžete ho tedy klidně použít i na pečení.

Rostlinný olej je směsí slunečnicového a řepkového oleje, hodí se především do těst, a je tak skvělým pomocníkem pro sladké i slané pečení.

Všechny oleje jsou BEZ užití geneticky modifikovaných potravin (non GMO)