V rámci naší kulinářské akce spojené s testováním multifunkční trouby MORA jsme připravili několik jednoduchých receptů, které jsme museli upéct. Lasagně se náramně povedly a byly skvělé, vyzkoušejte!
LASAGNE
- 1 balení lasagní
- 200 g tvrdého sýra vcelku
Bešamel
- 150 g másla
- 150 g hladké mouky
- 1,5 l mléka
- muškátový oříšek
- špetka soli
Sugo bolognese
- 800 g mletého vepřového masa
- 150 g pancetty nebo anglické slaniny
- 3 menší mrkve
- kousek celeru (aby ho po nakrájení bylo zhruba stejně jako mrkve)
- 2 cibule
- 1 velká sklenice pasírovaných rajčat
- 4 dcl červeného vína
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- olivový olej
Ragú
Zeleninu očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli, celer i mrkev. Stejně tak slaninu.
V hrnci rozehřejte olivový olej a dejte na něj opéct připravenou zeleninu a slaninu.
Opékejte, dokud není slanina lehce křupavá a cibule zlatavá.
Přidejte maso a promíchejte. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Zalijte červeným vínem a zvyšte teplotu. Až se víno odpaří a v hrnci nezbyde žádná tekutina, tak se maso začne lehce připékat. Teď přidejte protlak nebo rajčata.
Dolijte asi 3 dcl vody, přiklopte poklicí a vařte. Nejméně dvě hodiny, ideálně i čtyři, na velice mírnou teplotu.
Občas zkontrolujte, promíchejte, doplňte trochu vody, je-li potřeba. Naopak na konci vaření můžete zvýšit teplotu a chvíli dovařit bez poklice, pokud se vám zdá omáčka příliš řídká. Naposledy ochutnejte a dochuťte solí či pepřem.
Bešamel
V hrnci si rozpusťte máslo. Vsypejte hladkou mouku a umíchejte hladkou jíšku. Zalijte mlékem a rozmíchejte. Ideální je použít metličku, kterou spolehlivě rozšleháte i případné hrudky. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vařte přibližně 20 minut a často míchejte.
Na dno pekáčku dejte velice tenkou vrstvu bešamelu. Na něj naskládejte plátky těstovin. Na těstoviny masové ragú. Opět těstoviny. Vrstvu bešamelu, opět těstoviny, ragú, těstoviny...
Skončit by se mělo vrstvou bešamelu. Na něj se nasype ještě sýr, ten ale nasypejte až pět minut před koncem pečení.
Pečte asi 45 minut, na 180 °C. Po vytažení z trouby nechejte asi deset minut odpočinout. Lasagne se budou mnohem lépe krájet.
Podávejte samotné nebo s lehkým zeleninovým salátem.
Stránky, kde najdete více informací o spotřebičích MORA, které jsme pro vás vyzkoušely:
Kromě vestavné trouby jsme od značky MORA mohly vyzkoušet ještě ruční šlehač a tyčový mixér. Ty nám pomohly s přípravou vybraných receptů.
Nový komentář
Komentáře
Lasagne mám moc ráda. Nejlepší jsem jedla na dovolené v Chorvatsku
Ty mám moc ráda.
Lasagne děláme též s bešamelem, akorát smíchám bešamel s masovou směsí dávám mezi pláty už smíchané :), recept dobrý vyzkouším změnu :)
Lazaně dělám, máme je rádi...s bešamelem také...super recept...