V rámci naší kulinářské akce spojené s testováním multifunkční trouby MORA jsme připravili několik jednoduchých receptů, které jsme museli upéct. Teto piškot, který můžete použít jako základ na dort nebo na buchtu s krémem je velmi jednoduchý a skvěle chutná!
DORT NEBO PIŠKOT NA PLECH
ZÁKLADNÍ RECEPT NA PIŠKOT (DORTY, ŘEZY, PODKLADY MOUČNÍKŮ)
- vejce
- horká voda
- cukr krupice
- polohrubá mouka
Kolik váží vejce ve skořápce (zvažte právě ten počet vajec, která chcete použít), tolik navážíte cukru krupice a tolik polohrubé mouky. Na každé vejce počítejte 2 lžíce horké vody. Šlehejte žloutky s cukrem a vodou. Až pěna zhoustne a cukr se rozpustí, ušlehejte sníh z bílků a střídavě s moukou vmíchávejte do pěny.
Obměny: Piškot můžete připravit ořechový, kokosový, mandlový, kakaový, čokoládový, a to tak, že příslušná surovina smíchaná s moukou musí mít stejnou hmotnost, jakou mají použitá vejce. Na tento recept jsem použila 50 g najemno rozmixovaných lískových oříšků, namísto 50 g polohrubé mouky.
Dávky těsta
na 1 plech – těsto ze 4 vajec na podkladový korpus (např. pod řezy se želatinou)
na 1 plech – z 6 vajec na korpus určený k prokrojení a plnění
kulatá dortová forma 26 cm – těsto z 6 vajec
kulatá dortová forma 30 cm – těsto z 8 vajec
Těsto na piškot nalijte do vymazané a moukou vysypané formy na pečení.
Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Doba pečení závisí na velikosti a výšce korpusu. Většinou je to od 30 až do 50 minut. První půlhodinu určitě neotevírejte troubu, aby těsto nekleslo. Po této době můžete otevřít troubu a vpíchnout špejli do středu korpusu. Po vytažení by měla být čistá.
Korpus nechejte důkladně vychladnout. Až poté prokrojte tolikrát, kolikrát chcete a kolikrát to dovoluje výška korpusu.
Hotový a vychlazený korpus zdobíme krémem Dr. Oetker a čerstvým ovocem.
Více najdete na stránkách Mora ZDE
Stránky, kde najdete více informací o spotřebičích MORA, které jsme pro vás vyzkoušely:
Kromě vestavné trouby jsme od značky MORA mohly vyzkoušet ještě ruční šlehač a tyčový mixér. Ty nám pomohly s přípravou vybraných receptů.
Nový komentář
Komentáře
Samé dobroty.