Co budete potřebovat?

  • 250 g brambor
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g slaniny
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 lžičky soli
  • 1 lžičky pepře
  • Jihočeský syreček
Syreček
Pokud jste však fanoušci nejrůznějších diet, či vám jednoduše chutnají spíše méně tučné sýry, vyzkoušejte Jihočeský syreček. Jeho konzistence bude tužší, ale vůně neméně intenzivní, navíc jeho konzumací jen těžko přiberete na váze.

Jak na to?

Neoloupané brambory omyjeme a přepůlíme. Na jejich spodní poloviny klademe plátky slaniny a syrečku a také několik plátků česneku. Zlehka okořeníme kmínem. Vrchní poloviny brambor zaklopíme a opatrně svážeme provázkem, pod který umístíme rozmarýn. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, dokud brambory nezměknou. Syreček rakletujeme a přeléváme jím hotové brambory. Zdobíme pórkem a servírujeme s pivem.

Jaké sýry rakletovat? Podívejte se na naše tipy od Madety!

Tradiční přílohou při rakletování jsou opékané či vařené brambory, šalotka nebo nakládané okurčičky.
Tím základním je ovšem sýr. Záleží jen na vás, jaký druh zvolíte.
Obecně však platí, že se spíše hodí více tučné sýry, ideálně ty „voňavé“, které zrají pod mazem. Tipy na sýry, které můžete vyzkoušet bez obav k raketování a jsou výtečné chuti, najdete zde.

Vyzkoušejte rakletování a podělte se s námi se svými zážitky na Instagramu pod hashtagem #rakletujsmadetou.


Přejeme Vám dobrou chuť.
Vaše Madeta.

Reklama