Lukana

Na naší akci v pražském kuchyňském studiu Chefparade jsme se čtenářkami a blogerkami vyzkoušely tento recept. Partnerem akce byla značka oblíbených olejů Lukana  www.lukana.cz

Jak udělat kefírovou buchtu s meruňkami?

  • Lukana200 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 100 g cukru krupice
  • 3 lžíce nasekaných ořechů nebo kokososu, klidně i mix obojího
  • 300 g kefírového mléka
  • 120 g oleje Lukana
  • 6 čerstvých meruňek

K servírování:

  • bílý jogurt
  • skořice
  • cukr

Lukana

Smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu a cukr. Promíchejte důkladně, ať je ve směsi rovnoměrně rozmíchaná hlavně jedlá soda.

Lukana

Přidejte nasekané ořechy nebo kokos. Můžete použít směs ořechů, směs ořechů s kokosem, přidat můžete klidně i hrozinky nebo nasekané kousky čokolády.

Suché suroviny spojte kefírovým mlékem a olejem. Umíchejte hladké těsto.

Lukana

Rozevírací dortovou formu (může být i plech) vymažte olejem a vysypejte mletým kokosem. Vlijte těsto.

Lukana

Nahoru naskládejte meruňky. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, 20 až 30 minut. Koláč bude upečený, až do něj vpíchnete špejli, která vyjde ven neulepená těstem.

 

Zajímavosti o olejích Lukana na www.lukana.cz

Využití olejů Lukana v kuchyni, naše doporučení:

Řepkový olej je vhodný na smažení, fritování, pečení či grilování, vydrží vysokou tepelnou úpravu, přepaluje se až při 200°C , pro smažení je tak nejideálnější volba.

Slunečnicový olej je vhodný především pro studenou kuchyni. Hodí se k přípravě majonéz, dipů, dressingů, nebo zálivek, vydrží však tepelnou úpravu do 180°C, můžete ho tedy klidně použít i na pečení.

Rostlinný olej je směsí slunečnicového a řepkového oleje, hodí se především do těst, a je tak skvělým pomocníkem pro sladké i slané pečení.

Všechny oleje jsou BEZ užití geneticky modifikovaných potravin (non GMO)