Co budete potřebovat?

  • 1 kg brambor
  • sůl
  • pepř
  • 450 g Kysané smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí
  • 200 g tvrdého sýra 45%
  • 50 g másla

Postup

  1. Brambory oloupejte, omyjte a osušte. Nakrájejte na velice tenké plátky. Můžete použít nástavec ke kuchyňskému robotu nebo ruční struhadlo, podobné jako vidíte na fotce.
  2. Plátky by měly být tenké a stejnoměrné.
  3. Brambory dejte do velké mísy a nastrouhejte k nim sýr. Nahrubo. Ochuťte solí a pepřem.
  4. Rozetřete kysanou smetanu a velice důkladně promíchejte, aby byly všechny brambory obalené smetanou.
  5. Zapékací formu vymažte máslem a nasypejte do ní brambory se sýrem a smetanou. Urovnejte a na povrch dejte plátky másla.
  6. Kdo chce, může ještě povrch posypat trochou sýra. Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C.
  7. Pečte asi hodinu, dokud povrch nezezlátne. Můžete zkusit napíchnout jeden plátek brambory někde ze středu a zkusit, jestli jsou už měkké.
  8. Určitě je doma také vyzkoušejte, stejně jako my na naší kulinářské akci. Slavily úspěch a všechny se snědly!

Náš tip: Kysaná smetana z Valašska – proč sáhnout po této smetaně při vaření?

Kysaný mléčný výrobek má hustou, krémovou konzistenci. Vyznačuje se jemnou, lahodnou chutí a obsahuje 15 procent tuku. Kysaná smetana je surovina, která má v gastronomii opravdu široký záběr. Lze ji využít pro přípravu pokrmů teplé i studené kuchyně. Může být součástí pomazánek, salátů, dortů, omáček, a dalších kulinářských skvostů. Prodává se v balení 180 gramů za 12,90 Kč. V loňském roce tato smetana získala ocenění Regionální potravina Zlínského kraje.

Více na MLEKARNA-VALMEZ.CZ a FB Mlekarnavm

Reklama