Celerový salát s fenyklem, modrým sýrem a ořechy

Ingredience (4 porce):

  • 2 balení Bonduelle Vapeur Strouhaný celer (425 ml)
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů
  • 1 střední cibule šalotka
  • 1 PL celozrnné hořčice
  • 1 ČL cukru
  • 100 ml octa ze sherry nebo červeného vína
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 6 sušených, nahrubo nakrájených fíků
  • 1 fenykl, nahrubo nakrájený
  • 100 g sýra s modrou plísní, nahrubo rozdrobeného

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180° C. V troubě na pečícím papíru cca 8 min. dozlatova opečte vlašské ořechy. Počas pečení je jednou obraťte.
  2. Půlku šalotky nakrájejte nadrobno, druhou půlku nakrájejte na tenké plátky. Šalotku na plátky dejte stranou, šalotku nakrájenou nadrobno smíchejte nejlépe v uzavíratelné skleničce s hořčicí, cukrem a půlkou octa. Přidejte olej a dochuťte solí a pepřem. Zavřete sklenici s přísadami a protřepte, aby se ze zálivky vytvořila emulze.
  3. V míse smíchejte fíky, na plátky nakrájenou šalotku a zbývající polovinu octa. Odložte stranou a počkejte cca půl hodiny, až ingredience změknou.
  4. Těsně před podáváním smíchejte ve velké míse fenykl, strouhaný celer Bonduelle Vapeur, modrý sýr a opečené vlašské ořechy. Přidejte okapané fíky a šalotku. Přilijte zálivku a vše dobře promíchejte. Pokud je potřeba, dochuťte ještě další solí nebo pepřem.

Bonduelle TIP

Zálivku, tzv. vinaigrette si můžete připravit i den dopředu, zálivka bude navíc z lednice dobře vychlazená.
Šalotku s fíky můžete v octu marinovat až 4 hodiny. Po celou dobu by měly být přikryté a zůstat v pokojové teplotě.
Fenykl si také můžete nakrájet až 4 hodiny dopředu. Aby byl v dobré kondici i při podávání, překryjte mísu namočenou papírovou nebo látkovou utěrkou a uschovejte do lednice.

Více inspirace na BONDUELLE.CZ

Reklama