Med dodává těstu jedinečnou chuť, vláčnost a přírodní sladkost, která se skvěle hodí k ostatním vánočním dobrotám. Při jejich přípravě zaplní váš domov neodolatelná vůně, která všechny naladí na sváteční atmosféru. Tento recept na medové cukroví vás navede krok za krokem k výsledku, který si zamiluje celá rodina.  

Použití medu v cukroví přináší hned několik výhod, díky kterým je výsledné pečivo nejen chutnější, ale i kvalitnější. Med je přírodní sladidlo, které dodává cukroví jemnou, karamelovou sladkost a hlubokou chuť, jež se skvěle snoubí s dalšími ingrediencemi. Navíc přispívá k vláčnosti těsta, takže cukroví zůstává měkké a lahodné po delší dobu. 

Med také podporuje lepší spojení surovin a díky jeho přirozeným vlastnostem pomáhá při pečení dosáhnout krásně zlatavé barvy. Obsahuje přírodní enzymy a minerály, které dodávají cukroví unikátní chuťový rozměr, a je tak ideální volbou pro tradiční recepty. 

V neposlední řadě je med symbolem poctivosti a tradice – jeho použití v cukroví připomíná původní receptury, kdy byl jedním z mála dostupných sladidel. Cukroví s medem zkrátka voní Vánocemi a chutná jako domov! 

c5e843afecd04-obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Recept jsme si vyhledali na internetu, a protože jsme s ním spokojení, předáme ho rádi dál. Cukroví se povedlo a bylo chutné.  Připravte si váleček, vykrajovátka a trochu lásky – jdeme na to! 

Co budete potřebovat?  

Na těsto:  

  • 450 g hladké mouky  
  • 160 g moučkového cukru  
  • 60 g ztuženého tuku  
  • 120 g tekutého medu  
  • 1 lžička jedlé sody  
  • 2 vejce  
  • 1 lžička skořice  
  • 1 lžička mletého anýzu  
  • trochu tlučeného hřebíčku  

Poleva:  

  • 130 g moučkového cukru  
  • 1 bílek  
  • 2 lžičky citrónové šťávy  

Jak na to?  

Sypké suroviny na těsto prosejeme, přidáme změklý tuk, med a vejce. Vypracujeme těsto, a necháme v chladu 1 hodinu odpočinout. 

Těsto rozválíme na pomoučněném vále nebo na stole a vykrajujeme libovolné tvary. Naskládáme na plech vyložený pečicím papírem.  

Pečeme při 160 °C na horko-vzduch. Až kraje mírně zezlátnou, je to signál, že je třeba cukroví vyndat ven a nechat ho vychladnout. Poléváme je bílkovou polevou a zdobíme piniovými oříšky nebo je můžete polít čokoládovou polevou, jak se vám líbí a na co máte chuť – je to jen na vás.  

3cb58021bb095-obrazek.jpg

Partnerem našeho tématu je společnost Medokomerc, více na medokomerc.cz