Med dodává těstu jedinečnou chuť, vláčnost a přírodní sladkost, která se skvěle hodí k ostatním vánočním dobrotám. Při jejich přípravě zaplní váš domov neodolatelná vůně, která všechny naladí na sváteční atmosféru. Tento recept na medové cukroví vás navede krok za krokem k výsledku, který si zamiluje celá rodina.
Použití medu v cukroví přináší hned několik výhod, díky kterým je výsledné pečivo nejen chutnější, ale i kvalitnější. Med je přírodní sladidlo, které dodává cukroví jemnou, karamelovou sladkost a hlubokou chuť, jež se skvěle snoubí s dalšími ingrediencemi. Navíc přispívá k vláčnosti těsta, takže cukroví zůstává měkké a lahodné po delší dobu.
Med také podporuje lepší spojení surovin a díky jeho přirozeným vlastnostem pomáhá při pečení dosáhnout krásně zlatavé barvy. Obsahuje přírodní enzymy a minerály, které dodávají cukroví unikátní chuťový rozměr, a je tak ideální volbou pro tradiční recepty.
V neposlední řadě je med symbolem poctivosti a tradice – jeho použití v cukroví připomíná původní receptury, kdy byl jedním z mála dostupných sladidel. Cukroví s medem zkrátka voní Vánocemi a chutná jako domov!
Foto: Shutterstock
Recept jsme si vyhledali na internetu, a protože jsme s ním spokojení, předáme ho rádi dál. Cukroví se povedlo a bylo chutné. Připravte si váleček, vykrajovátka a trochu lásky – jdeme na to!
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 450 g hladké mouky
- 160 g moučkového cukru
- 60 g ztuženého tuku
- 120 g tekutého medu
- 1 lžička jedlé sody
- 2 vejce
- 1 lžička skořice
- 1 lžička mletého anýzu
- trochu tlučeného hřebíčku
Poleva:
- 130 g moučkového cukru
- 1 bílek
- 2 lžičky citrónové šťávy
Jak na to?
Sypké suroviny na těsto prosejeme, přidáme změklý tuk, med a vejce. Vypracujeme těsto, a necháme v chladu 1 hodinu odpočinout.
Těsto rozválíme na pomoučněném vále nebo na stole a vykrajujeme libovolné tvary. Naskládáme na plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme při 160 °C na horko-vzduch. Až kraje mírně zezlátnou, je to signál, že je třeba cukroví vyndat ven a nechat ho vychladnout. Poléváme je bílkovou polevou a zdobíme piniovými oříšky nebo je můžete polít čokoládovou polevou, jak se vám líbí a na co máte chuť – je to jen na vás.
Partnerem našeho tématu je společnost Medokomerc, více na medokomerc.cz
Nový komentář
Komentáře
A čím se to teda liší od perníčků, tím ztuženým tukem? Mohla tam být alespoň ukázka toho výsledku.