Těšit se tak můžete na pokrmy nejen s tradičními papričkami Jalapeno, ale i Habanero nebo Trinidad Scorpion Moruga, chilli dezert a jako novinka letošního třetího ročníku Sia taste: chilli jsou dva koktejly s papričkami. A pochutnají si všichni, i ti, kdo pálivým jídlům zrovna neholdují.

Pálivé menu s plody moře i nudlemi Svou letošní nabídku Jiří Štift postavil na šesti odrůdách chilli papriček. Nejméně pálivé zastupuje Jalapeno se 3–5000 SHU, dále vyzkoušíte Habanero, 7 pot brain strain, Naga Bhut Jolokia, Carolina Reaper i druhou nejpálivější papričku na světě o intenzitě přes 2 000 000 SHU Trinidad Scorpion Moruga. Všechny odrůdy opět dodal rodinný podnik Pálíto. U všech chodů přitom nejde o pálivost, ale o různorodost chutí jednotlivých papriček.

„Trinidad Scorpion Moruga má jednu zvláštnost. Ze začátku si její pálivost příliš neuvědomujete, svého vrcholu totiž dosahuje až po pěti minutách od konzumace. V tom je její zrádnost,“ vysvětluje Jiří Štift a dál doplňuje „mezi mé oblíbené papričky patří ovšem Habaneros pro jejich intenzivní ovocnou chuť a vůni. Letos je budeme používat například v Thajském salátu ze zelené papáji Som Tam, který doplníme krevetami marinovanými v Habanero. Těšit se tak můžete na thajsko-mexickou fúzi.“

Můžeme doporučit

My jsme festival Sia taste – chilli v pondělí měli možnost vyzkoušet. Pokud máte rádi pálivé chutě nebo jen pokrmy jemně štiplavé a pikantní, určitě sem zajděte. Pro nás to byl jedinečný kulinářský zážitek. Ryby, mořské plody nebo maso je v receptech připravených místním šéfkurachřem se spojení s chilli naprosto skvělé. Na své si přijdou i ti, co nejí maso. Navíc, máte možnost si jídlo sami “dochutit” marinádami z osmi papriček, které jsou srovnané vedle sebe podle stupně pálivosti. Samozřejmě je to lákavé, ochutnat i tu nejpálivější s něžným názvem Carolina. Neodolali jsme a ochutnali.

Podívejte se na fotky, jak lákavé menu je pro vás připravené.

Co byste měli vědět o chilli papričkách?

Jalapeno je paprička, která se používá nejčastěji na zavařování, ale výborná je i na smažení do trojobalu. 7 pot brain strain připomíná Trinidad Scorpion Moruga a jméno Brain strain získala díky své podobnosti s mozkem. Výborná je do omáček, samotná konzumace se nedoporučuje, protože intenzita 1 400 000 SHU už s člověkem skutečně zamává. Naga Bhut Jolokia se skvěle hodí do indické kuchyně a do roku 2007 byla se svými 1 000 000 SHU nejpálivější papričkou na světě. A světová rekordmanka Carolina Reaper Naga Bhut Jolokia svou intenzitou převálcuje, protože dosahuje intenzity až 2 200 000 SHU.

Náš tip:

Zájemci o nižší intenzitu pálivosti by v menu neměli přehlédnout tygří krevety, sépie a jalapeno restované na woku, milovníci pikantních chutí by si neměli nechat ujít hovězí tartar se třemi druhy chilli nebo sečuánské Dan-Dan nudle s ostrým vepřovým ragú, sezamem a sečuánským pepřem. Jako dezert se budou podávat palačinky z kokosového mléka s jack fruit a sirupem se 7 pot brain strain chilli.

Další porce chilli v osobitých koktejlech

Novinkou letošního ročníku jsou dva koktejly. CANTALOUPE PUNCH nabízí chuťovou symbiózu rumu, limety, cukrového sirupu, cantaloupe melounu, liči, habanero pyré a to vše dolité sodou. YASHI-NOMI zase kombinaci ginu infuzovaného s chilli a citronovou trávou, cukrovým sirupem, limetou, kokosovým mlékem a koriandrem. Pokud si budete potřebovat trochu „zchladit“ chuťové pohárky, perfektně vás osvěží a na další chod připraví mangové lassí či citrónový sherbet se syrovátkou.

Vše najdete na Siarestaurant.cz

Reklama