salat.jpg (118 KB)

Foto: Šárka Škachová

Tenhle jednoduchý švýcarský salát může najít místo i ve vaší kuchyni. Ve Švýcarsku se na jeho přípravu používá uzenina s názvem Cervelat. Vy můžete použít špekáčky. Vybírejte kvalitní, z poctivých surovin a s velkým podílem masa.

Recept na salát pochází od Šárky Škachové, autorky kuchařek, která ve Švýcarsku žila řadu let.

Suroviny

zálivka na 4 až 6 ks uzeniny Cervelat (špekáčků)

  • 1 1/2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce (dijonské) hořčice
  • čtvrt lžičky soli
  • 3 polévkové lžíce dobrého oleje
  • 4 polévkové lžíce zakysané smetany

Postup

Uzeninu nakrájejte, jak je libo. Delší proužky, kolečka, půlkolečka, širší kratší nudle. Promíchejte se zálivkou a nechejte v chladu odležet. Na talíři kopeček salátu obložte plátky okurky, nakládané cibulky, kouskem sýra, hromádkou salátového lupení atd.

Tip Šárky Škachové

Suroviny na talíř dokola skládám v případě, že to chci mít na talíři nejen dobré, ale i hezké. Ve výsledku je to prostě salát, tak co si tam dáme, to tam budeme mít. Ve Švýcarsku mají chutě nastavené tak, že jim chutná všechno kyselejší. Já jako správná Češka mám raději chutě sladkokyselé. Když jsem tam salát připravovala, tak jim chutnal a hledali ten jednoduchý fígl, který spočíval v tom, že jsem ocet nahradila okurkovým lákem (tím domácím, protože mu věřím ze všech nejvíc) a přidala ke kysané smetaně lžičku dobré majonézy.

A opravdu ještě jednou připomínáme, že důležité je vybrat si pro tento salát opravdu kvalitní uzeniny.

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová - Gurmánka.

Buřty na pivu

6.jpg (70 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Farmářské buřty s fazolemi

7.jpg (201 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Párky zapečené v těstíčku

8.jpg (99 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama