A protože zajímavých příloh není nikdy dost, máme pro vás lahodný, voňavý a přitom snadný recept Kayi z blogu S vášní pro jídlo. Základ tohoto zdravého bezmasého pilafu připravíte na plotně a o zbytek se postará trouba. A když přidáte parní funkci, bude úžasně nadýchaný. Rozhodně vyzkoušejte!
A protože zajímavých příloh není nikdy dost, máme pro vás lahodný, voňavý a přitom snadný recept Kayi z blogu S vášní pro jídlo. Základ tohoto zdravého bezmasého pilafu připravíte na plotně a o zbytek se postará trouba. A když přidáte parní funkci, bude úžasně nadýchaný. Rozhodně vyzkoušejte!
Na čtyři porce budete potřebovat:
- 2 lžíce oleje
- cibuli
- česnek
- větší mrkev
- půl lžičky skořice
- půl lžičky uzené papriky
- půl lžičky kurkumy
- 150g bulguru
- 1 lžíci rajčatového protlaku
- 230ml zeleninového vývaru
- menší hrst sušených brusinek nebo rozinek
- hrst zelených oliv
- sůl
- vlašské ořechy a hladkolistou petržel k servírování
Postup přípravy:
- Na oleji necháme zesklovatět najemno nasekanou cibuli a česnek. Přidáme mrkev na kostičky a promícháme.
- K zelenině přisypeme skořici, uzenou papriku a kurkumu a necháme opéct, aby se rozvinuly všechny vůně.
- Opečenou zeleninu s kořením přendáme do zapékací mísy, přidáme bulgur, protlak, zalijeme vývarem a vše promícháme s brusinkami a olivami.
- Suroviny v misce lehce osolíme,vložíme do pekáče a zakryjeme víkem, aby se nepřipekl.Vložíme do trouby předehřáté na 190 °C asi na 30 minut. Některé trouby, třeba Whirlpool W11I OP1 4S2 H vám vše usnadní – díky funkci 6. SMYSL stačí zadat hmotnost pokrmu, v našem případě 150 g, a vybrat typ jídla. Trouba sama nastaví teplotu, dobu pečení a v pravý čas přidá páru. Pilaf pak bude krásně nadýchaný a není potřeba pekáček zakrývat.
- Hotový pilaf můžeme podávat s nasekanými ořechy a ozdobit petrželkou.
O blogu S vášní pro jídlo
Kaya sama sebe považuje za nadšence pro vše, co se točí kolem dobrého jídla. Vaří hodně a ráda – pro svého muže a dvě malé ratolesti, všechny své blízké a známé. Blog S vášní pro jídlo založila proto, aby se její vášeň dostala dál. Protože kde je dobré jídlo, tam je i láska. „Obvykle se snažím o zdravější jídla, nicméně klasiky nerada šidím a nebojím se tuku. Každopádně spíš peču, griluju a obecně se snažím o odlehčenější jídelníček a větší zapojení zeleniny. Ne ale úplně fit, odtučněné věci nebo tak, to ne. A taky raději tvořím jednodušší jídla na postup a také na čas. Ideálně když se pak jídlo peče v troubě, dusí na sporáku,“ říká o sobě Kaya.
Kaya má doma kombinovanou parní troubu Whirlpool W11I OP1 4S2 H sesenzorovou technologií 6. SMYSL, která sama hlídá pečení podle zvoleného programu a nastavených parametrů při minimální spotřebě energie. Je vybavena i technologií SteamSense+ pro přípravu jídla pomocí horkého vzduchu s nízkou, střední nebo vysokou intenzitou páry a navíc umožňuje i vaření ve 100% páře. Trouba s mnoha ručními i speciálními funkcemi a automatickými programy umožňuje péct až na čtyřech úrovních najednou bez smíchání chutí i vůní. Je vybavená i Wi-Fi, takže ji můžete ovládat i na dálku pomocí telefonu a aplikace 6th Sense Live. O čistotu se postará samočisticí parní systém HydroClean za pomoci kombinace páry, smaltovaného povrchu a speciálního čisticího cyklu, před otisky prstů ochrání povrchová úprava Silver Ice. Příjemné je i tlumené otevírání a dovírání dvířek trouby.
Doporučená cena je 34 990 Kč.
Více na www.whirlpool.cz
Nový komentář