sojové maso s mrkví

Když jsem byla ještě malá, připravovala maminka sojové maso na mnoho způsobů. Velice rádi jsme měli třeba sojový granulát na špagetách, plátky sojového masa jsme zase plnili sýrem a šunkou a smažili v trojobalu. V poslední době jsme si sojové maso oblíbili i v naší domácnosti a připravujeme různé chutné obědy i večeře.

Poslední výbornou pochoutkou byly sojové kostky, které jsme podusili s mrkví. Olizovala se celá rodina, včetně mé budoucí tchyně. :-)

Co budete potřebovat na 4 porce?

1 balíček sojových kostek (100 g)
350–450 g syrové mrkve
2 velké cibule
200 g sterilovaného hrášku
sůl a pepř
olej

Sojové kostky připravte podle návodu na obalu. Vložíme je do osolené vroucí vody a vaříme asi 15 až 20 minut. Pro lepší chuť je klidně můžete uvařit třeba v masovém vývaru, kdo chce, může přidat bujonovou kostku nebo nějaké koření.

Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev nastrouháme nahrubo. Ani v tomhle případě se fantazii meze nekladou a můžeme cibuli nakrájet na půlkolečka a mrkve klidně nakrájet na kolečka. Je to na vašem rozhodnutí.

Na trošce slunečnicového oleje lehce osmahneme cibuli, přidáme mrkev a nakonec sojové kostky. Všechno důkladně promíchá, dochutíme solí a pepřem a necháme dusit podle libosti. Někdo má rád mrkev téměř syrovou, a tak ji nechá pouze trochu změknout, někdo si ji raději nechá rozdusit téměř na kaši. Z důvodu zachování alespoň malého množství vitaminů doporučujeme příliš dlouho mrkev v pánvičce netrápit.

Těsně přes servírováním přidáme do směsi hrášek, promícháme a podáváme. Kdybychom hrášek ve směsi měli celou dobu, samozřejmě, že by se nám rozvařil, a to nepotřebujeme.

Podáváme třeba s rýží či bramborem. Ale z vlastní zkušenosti vím, že stačí pouze kousek čerstvého pečiva.

Dobrou chuť přeje elly.