Když jsem byla ještě malá, připravovala maminka sojové maso na mnoho způsobů. Velice rádi jsme měli třeba sojový granulát na špagetách, plátky sojového masa jsme zase plnili sýrem a šunkou a smažili v trojobalu. V poslední době jsme si sojové maso oblíbili i v naší domácnosti a připravujeme různé chutné obědy i večeře.
Poslední výbornou pochoutkou byly sojové kostky, které jsme podusili s mrkví. Olizovala se celá rodina, včetně mé budoucí tchyně. :-)
Co budete potřebovat na 4 porce?
1 balíček sojových kostek (100 g)
350–450 g syrové mrkve
2 velké cibule
200 g sterilovaného hrášku
sůl a pepř
olej
Sojové kostky připravte podle návodu na obalu. Vložíme je do osolené vroucí vody a vaříme asi 15 až 20 minut. Pro lepší chuť je klidně můžete uvařit třeba v masovém vývaru, kdo chce, může přidat bujonovou kostku nebo nějaké koření.
Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev nastrouháme nahrubo. Ani v tomhle případě se fantazii meze nekladou a můžeme cibuli nakrájet na půlkolečka a mrkve klidně nakrájet na kolečka. Je to na vašem rozhodnutí.
Na trošce slunečnicového oleje lehce osmahneme cibuli, přidáme mrkev a nakonec sojové kostky. Všechno důkladně promíchá, dochutíme solí a pepřem a necháme dusit podle libosti. Někdo má rád mrkev téměř syrovou, a tak ji nechá pouze trochu změknout, někdo si ji raději nechá rozdusit téměř na kaši. Z důvodu zachování alespoň malého množství vitaminů doporučujeme příliš dlouho mrkev v pánvičce netrápit.
Těsně přes servírováním přidáme do směsi hrášek, promícháme a podáváme. Kdybychom hrášek ve směsi měli celou dobu, samozřejmě, že by se nám rozvařil, a to nepotřebujeme.
Podáváme třeba s rýží či bramborem. Ale z vlastní zkušenosti vím, že stačí pouze kousek čerstvého pečiva.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Ahoj holky, jaké používáte sójové kostky? Máte vyzkoušené nějaké značky - BonaVita, CountryLife, ... ?
Sojové maso nemusím, nikomu u nás nechutná
SNÍŽEK — #9 ale clovek ji musi umet pripravit
soja je zdravá a dobrá,dá se připravit na moc způsobů a nahradí i maso,taky je levná,stojí za to vyzkoušet
elly — #7 jejich volba
femme — #5 přesně tak. Ale bohužel má spousta lidí strach to vyzkoušet.
Ja radsi jen tu mrkev,soju nee.
sojové maso, když je dobře udělané, je náhodou dobré
Mrkev s vepřovým ano, ale sóju, nikdy
a já bych zase zkusila .. ostatně jsem pro každou špatnost
taky bych si nedala
soju ani mrkev nejím,