Markétu Pavleje ve světě foodblogerů netřeba zdlouhavě představovat. Její úspěšný blog Kitchenette.cz, který založila před čtyřmi lety, patří mezi respektované a oceňované blogy, což ostatně potvrzuje 1. místo v soutěži Blogerka roku 2015 v kategorii Food či několik dalších ocenění v soutěži Food blog roku. Pro portské víno značky Sandeman Markéta vytvořila lahodné sezonní recepty, které stojí za to vyzkoušet.
Minitartaletky s gorgonzolou, karamelizovaným ovocem a vlašskými ořechy
Ingredience
- 400 g listového těsta
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce medu
- špetka soli
- 2 hrušky
- 3 fíky
- 250 g gorgonzoly nebo gorgonzoly dolce
- 3 polévkové lžíce vlašských ořechů
Postup
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Rozválejte listové těsto na pomoučeném vále a vykrájejte kolečka velká tak, aby vyplnila košíčky na tartaletky i po bocích formiček. Těsto by mělo vystačit na 8–10 tartaletek o průměru 10 cm. Ideální jsou formičky, které mají volné dno, upečené košíčky se pak lépe vyndávají, aniž by se poškodily. Vymažte je tukem – nejlepší je olej ve spreji. Formičky vyložte těstem, dno lehce propíchejte vidličkou a předpečte je alespoň 10 minut vyplněné keramickými fazolemi na pečení, které zabrání tomu, aby se těsto při pečení sesunulo.
2. Mezitím si připravte hrušky. Oloupané a zbavené jadřinců je rozkrájejte na měsíčky. Na pánvi je krátce poduste s máslem, medem a špetkou soli. Na závěr přidejte ještě fíky rozkrojené na čtvrtiny. Celkem by příprava ovoce měla trvat kolem 5 minut, dokud hrušky lehce nezměknou a šťáva v pánvi nezhoustne na sirup. Pokud ovoce pustí hodně šťávy, můžete jej vyjmout a šťávu pak samostatně zredukovat na požadovaný sirup.
3. Předpečené košíčky nyní můžete naplnit ovocem, gorgonzolou, doplnit karamelovým ovocným sirupem a navrch posypat ořechy. Pečte je při 180 °C 20–25 minut, dokud okraje těsta nebudou zlatavé.
Jahodová tartaletka s glazé z portského vína
Ingredience
Na korpus:
- 260 g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
- 100 g třtinového moučkového cukru
- 130 g vychlazeného másla
- 1 šťastné vejce
- špetka soli
Na krém:
- 50 g maizeny (kukuřičný škrob)
- 65 g třtinového cukru (nebo 50 ml javorového sirupu)
- špetka mořské soli
- 300 ml mléka
- 1 lžička vanilky nebo semínka z vanilkového lusku
- 400 g tvarohu (používám plnotučný)
- kůra z jednoho bio citrónu
Sirup z portského vína:
- 750 g jahod
- 250 ml Sandeman Porto Ruby
- 2 lžíce třtinového cukru
Postup
1. Pomocí food procesoru s noži nebo pastry blenderu zpracujte všechny ingredience dohromady tak, aby vzniklo jednotné těsto. Můžete si také pomoci obyčejným nožem, ale v principu jde o to, abyste se vyhnuly kontaktu teplých rukou s máslem a pokusili se těsto příliš nepřepracovat. Vytvořte hladké těsto, zabalte jej ve tvaru disku do fólie a nechte alespoň hodinu nebo do druhého dne odpočinout v lednici.
2. Předehřejte troubu na 190°C / horkovzdušnou 175°C.Těsto rozválejte na pomoučeném vále a vyplňte jím vymazanou formu. Dno propíchejte vidličkou, těstem vyplněnou formu vyložte pečícím papírem a fazolemi na pečení. Pečte korpus do lehkého zezlátnutí přibližně 20-25 minut, upečený korpus nechte vychladnout, ideálně na mřížce.
3. Mezitím si připravte krém. Uvařte si pudink z mléka, maizeny, cukru či sirupu a vanilky běžným postupem. V 1/3 mléka si rozmíchejte maizenu s cukrem či sirupem, špetkou soli a vanilkou. Zbývající mléko zahřejte, a když je horké, přidejte škrobovou směs. Za stálého míchání pomalu přiveďte k varu a mírně vařte ještě několik minut. Pudink odstavte a nechte vychladnout. Po vychladnutí pudink vyšlehejte a postupně přidejte všechen tvaroh a na závěr citrónovou kůru.
4. Do středního hrnce dejte portské víno Sandeman s 2 lžícemi třtinového cukru a na střední výkon redukujte, dokud se neodpaří dostatek vody, aby vznikl sirup. Odpaří se tak 2/3 objemu. Hotový sirup nechte vychladnout.
5. Na závěr už jen zbývá naplnit korpus krémem, ozdobit jahodami a jako gurmánskou tečku doplnit o sirup z portského vína. Korpus je dobré plnit až těsně před servírováním, protože tartaletka je nejchutnější, když její korpus lehce křupne, jahody jsou čerstvé a právě polité portským sirupem.
Snoubení chutí se skleničkou portského
Vychutnejte si tartaletky se skleničkou Sandeman Porto Ruby, tak jak to máte rádi – ať už klasicky podávané při pokojové teplotě nebo v podobě chlazeného drinku Sandeman Ruby Sparkler, jak doporučuje Markéta Pavleje.
Sandeman Porto Ruby, sladké portské víno rubínové barvy se zvláštní hloubkou a odstínem chuti, se vyrábí stále tradičním způsobem, aby i přes svůj bohatý a robustní charakter zůstalo zároveň jemné, čehož je dosaženo mícháním vín z velkých a rozmanitých zásob společnosti Sandeman. Porto Ruby se skladuje ve velkých sudech a vyznačuje se rychlým zráním. Jeho čistá vůně červeného ovoce, švestek, jahod a čokolády zaručuje skvělé párování s pokrmy.
Sandeman Ruby Sparkler
- 3 díly Sandeman Porto Ruby
- 2 díly suchého sektu
- 1 díl bezinkového likéru
Na led či ledovou tříšť nalijte 3 díly Sandeman Porto Ruby, 2 díly suchého sektu a dolijte bezinkovým likérem. Vše lehce promíchejte a dozdobte lesním ovocem.
Sandeman Porto Ruby zakoupíte v obchodech Globus, Albert, Tesco či Billa za doporučenou cenu 349 Kč.
Nový komentář
Komentáře
Toto portské víno je velice dobré
portské je vynikající
Portské vůbec nepoužívám