okroshka.jpg

Foto: Šárka Škachová

Suroviny

  • salátové okurky
  • ředkvičky
  • šalotka
  • petrželka
  • pažitka 
  • hodně kopru
  • sůl a pepř
  • kapka octa
  • česnek
  • kefír

k podávání 

  • vařené nasekané vejce
  • drobně pokrájená brambora vařená ve slupce

okroshka4.jpg

Foto: Šárka Škachová

Postup

Okroshka je starodávná studená letní polévka. Je v ní spousta na nudličky krájené salátové okurky, ředkvičky, šalotka, petrželka, pažitka a hlavně kopr. Chuť se doladí solí, pepřem, kapkou octa, stroužkem česneku a zalije se kefírem. Všechno se dobře vychladí.

okroshka3.jpg

Foto: Šárka Škachová

Před podáváním se přidává nasekané vařené vejce a také drobně pokrájené vařené brambory ve slupce, dobře vychlazené a oloupané. Jednou zkusíte a nebudete chtít jinak.

okroshka2.jpg

Foto: Šárka Škachová
Kousek žitného chleba je tradiční příloha.

Dobrou chuť přeje úžasná Šárka Škachová - Gurmánka.

Studený letní boršč

6.jpg

Foto: archiv redakce

Vichyssoise - tradiční francouzská polévka

5.jpg

Foto: Šárka Škachová