Zdravé stravování v těhotenství spočívá v přijímání co nejširšího sortimentu správných druhů potravin - tedy potravin bohatých na základní živiny.
Zásady výživy těhotných
- orientace na čerstvé ovoce a zeleninu, celozrnné produkty, lehce stravitelná masa a mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku
- čím blíže má potrava svému přirozenému stavu, tím je hodnotnější. Takže čerstvá potrava je nejvýhodnější, zmrazená je na druhém místě alternativy. Konzervované potraviny přicházejí v úvahu jen v nevyhnutelných situacích.
- asi jedna třetina potravin bohatých na bílkoviny (libové maso, mléko, netučný sýr, mořské ryby),
- druhou třetinu tvoří ovoce (asi 5 %), zelenina a brambory (asi 25 %)
- zbytek by měly tvořit obilné produkty, jako je celozrnný chléb a jiné výrobky podobného druhu.
Tuku přijímá těhotná dostatek již s masem, rybami, sýrem. Avšak přiměřená konzumace másla, třeba s chlebem, nebo menší množství smetany k přípravě jídel neuškodí.
Biologická hodnota jednotlivých složek potravy je rozdílná a většinou nenahraditelná.
Bílkoviny (proteiny)
Bílkoviny jsou základní živinou nejen pro matku, ale zejména pro plod. Proteiny tvořené aminokyselinami slouží k výstavbě buněk a tkání plodu. Jejich potřeba od začátku těhotenství vzroste v důsledku růstu plodu asi o 30 %. Nejdůležitější aminokyseliny musí být tělu dodány v potravě v podobě proteinů obsažených výhradně v produktech živočišného původu (např. maso, ryby, mléčné výrobky, drůbeží maso, vejce). Nejkvalitnější proteiny jsou v mase, vnitřnostech a rybách, které navíc obsahují vysoké procento vitaminů a výživného rybího tuku. Již méně hodnotné jsou proteiny rostlinného původu (luštěniny, ořechy, kukuřičná mouka).
Odpovídající denní množství bílkovin je obsaženo v jednom vejci, jednom plátku tvrdého sýra, 2 polévkových lžících arašídového másla, 2 polévkových lžících tvarohu a v půl šálku hrášku nebo fazolí.
Bílkoviny by měly být obsaženy alespoň ve třech denních jídlech.
Cukry (sacharidy)
Cukry mají zajistit největší podíl denního energetického příjmu. Protože je nezbytné zvýšit denní energetický příjem, měly by být konzumovány jen ty nejlepší sacharidy, nikoliv tzv. prázdné (tento druh cukrů obsahuje jen cukr, zejména rafinovaný), nebo jeho náhražku, jako jsou sladidla v jakékoliv podobě, bonbony a čokoláda, zmrzlina, sladké pečivo, sušenky, džemy a marmelády, kompotované ovoce v sirupu, nealkoholické nápoje, např. Coca-cola nebo slazené ovocné džusy.
Jednoduché sacharidy (sacharóza z třtinového cukru, glukóza z medu, fruktóza z ovoce a maltóza, laktóza a galaktóza z mléka jsou ze žaludku rychle vstřebávány a poskytují tzv. „instantní energii“. Jejich použití může přinést úlevu při nucení na zvracení (nauzea).
Složené sacharidy jsou škroby obsažené v obilninách, bramborách, luštěninách. V trávicím ústrojí se rozkládají na jednoduché sacharidy, takže jsou neustálým zdrojem energie. Kromě toho složené, nerafinované sacharidy (celozrnná mouka, ovesné vločky, neloupaná rýže a soja) jsou cennými zdroji dalších složek výživy: vlákniny, vitaminů a minerálů.
Tuky
Jsou zásobními látkami organismu, mají ovšem i biologický význam. Organismus je buduje z mastných kyselin, které vznikají při trávení tuků. Mastné kyseliny procházejí placentární bariérou. V tucích jsou rozpustné vitaminy (A, D, K a E). Jejich podíl v potravě těhotných by neměl překročit 30 % příjmu energeticky bohatých živin. Těhotná jich přijímá dostatek s ostatní potravou (v mase, mléce, rybách, mléčných výrobcích). Nejkvalitnější jsou rostlinné tuky, máslo, rostlinné margaríny. Přednost by měla být dána tukům v jejich přírodní formě – např. za studena lisovanému oleji do salátů, máslu nebo neztuženému rostlinnému margarínu (na chleba).
Vitaminy
Vitaminy jsou nenahraditelnou složkou potravy. Jsou to organické látky různé biochemické povahy, které jsou, byť v nepatrných množstvích, nezbytné pro řadu biochemických a fyziologických funkcí. Poněvadž lidský a živočišný organismus vitaminy nevytváří (až na vitamin D a jiné v nedostatečném množství), je nutné je získávat potravou. Obsah v jednotlivých potravinách je rozdílný a může klesnout skladováním nebo při přípravě pokrmů. Nejcennějším zdrojem vitaminů (a zároveň minerálů) jsou čerstvé ovoce a čerstvá zelenina. Listová zelenina, hlízová zelenina a ovoce zásobují tělo vitaminy A, E, B6, železem, zinkem a hořčíkem. Bohaté na vitaminy jsou brokolice, špenát, řeřicha, mrkev, rajčata, meruňky a třešně. Další druhy zeleniny a ovoce poskytují sice nižší výběr vitaminů, zato více minerálů a vlákniny.
Podstatnou část potřeby vitaminů dostává organismus z masa, ryb, mléčných výrobků, obilovin a ořechů. Některé vitaminy jsou výhradně živočišného původu, na což je třeba upozornit vegetariánky a těhotné, které nejí mléčné výrobky. Tyto ženy by měly svému lékaři oznámit svůj dietní režim a ten jim předepíše vitamin B12.
Proto je vhodné podávat těhotným z preventivních důvodů důležité vitaminy a minerály formou tzv. prenatálních multivitaminových preparátů. Jsou vesměs ve formě tablet, které obsahují doporučovaná denní množství vitaminů a zohledňují zvýšené nároky na přísun železa, jodu, vápníku, hořčíku a dalších potřebných látek, včetně kyseliny listové. Užívání multivitaminových přípravků po porodu a v době kojení zajistí nutriční nároky matky i dítěte a doplní v těhotenství vyčerpané zásoby.
Běžně dostupné přípravky obsahující vitaminy a minerály je třeba konzumovat obezřetně! Vyvíjející se plod má své specifické požadavky a při neúměrně vysokém přívodu volně prodávaných vitaminů by mohl být negativně ovlivněn jeho vývoj, např. nadbytkem vitaminu A.
Minerály
Minerály jsou nezbytné pro výstavbu těla plodu, proto je jejich dostatečný přívod pro vývoj plodu nutný. Některé prvky, byť v organismu zastoupené jen v malém množství, tzv. stopové prvky, se významně podílejí na látkovém metabolismu a na regulaci některých pochodů jak v mateřském, tak v plodovém těle.
Z hlediska plodu i matky jsou v těhotenství významné hladiny iontů vápníku a železa, hořčíku, fosforu a jodu.
Vápník je nezbytný pro udržení pevnosti kostí těhotné. Plod odebírá svoji potřebu vápníku pro výstavbu kostí a zubů z mateřské krve. Vápník je dále nutný k dobré funkci nervů a svalů. Netěhotná žena spotřebuje asi 1 g vápníku denně, těhotná asi 1,3 g denně. Využití vápníku z potravy ovšem závisí na dostatku vitaminu D a na dostatku bílkovin, které vápník v organismu transportují.
Potraviny bohaté na vápník jsou především: mléčné výrobky, sušené mléko, listová zelenina, sojové produkty, brokolice, sardinky, šproty. Pokud těhotná z nějakých důvodů nemůže konzumovat mléko a mléčné výrobky, je třeba vitamin D, nezbytný k resorpci vápníku, dodat v tabletách či kapkách. Podle průzkumů přijímá každá desátá těhotná nedostatečné množství vápníku v potravě.
Železo – spolu s vitaminem B12, vitaminem C a kyselinou listovou představuje skupinu faktorů ovlivňujících tvorbu krevního barviva – hemoglobinu. Hemoglobin, přenašeč kyslíku, je nezbytný pro matku, jejíž krevní objem se v těhotenství zvýší, a zároveň pro krvetvorbu plodu. Obvyklá strava netěhotných, která vydá 2 000 kcal, obsahuje asi 10 mg železa, z něhož se při trávení ve střevě vstřebá jen 10 %. Ve druhé polovině těhotenství je zapotřebí denního přívodu alespoň 30 mg. Tuto potřebu nepokryje těhotná zvýšeným příjmem na železo bohaté potravy, ani zlepšeným vstřebáváním, železo je proto čerpáno z rezerv v mateřském organismu. Po porodu trvá asi dva roky, než žena tyto rezervní zásoby doplní. V průběhu těhotenství vstřebá asi 1 g železa dodaného potravou. Jeho nedostatek se projeví jednak chudokrevností, ale i zvýšenou lomivostí nehtů. Dodávání železa formou léků má však svá úskalí – nejen nesnadnou resorbovatelnost, ale i skutečnost, že v tabletách dodávané železo brání resorpci zinku, nezbytného pro vývoj mozku a nervové soustavy plodu.
Zdroje železa jsou v tmavém a červeném mase, rybách, sardinkách, vejcích, pivních kvasnicích, fazolích, celozrnném chlebě, červené řepě, kořenové a listové zelenině, mandlích, sušeném ovoci, zvláště fíkách, rozinkách, sušených švestkách a meruňkách (sušené ovoce ale obsahuje mnoho cukru a nadýmá).
Hořčík je společně s vápníkem nezbytný pro výstavbu kostí, zubů a nehtů, usnadňuje využívání kyslíku ve svalové tkáni, a je proto nezbytný pro jejich správnou funkci. Dále se podílí na vylučování tzv. stresového hormonu – adrenalinu - a ovlivňuje funkci svalů.
Denní příjem hořčíku má být asi 300 mg, v těhotenství 400 mg. Nedostatek hořčíku (při pravidelném pití alkoholu, při poruchách jeho vstřebávání a při onemocněních štítné žlázy) se projeví křečemi v lýtkách, nervovými poruchami, hubnutím, u těhotných vyvoláním předčasného porodu.
Zdrojem hořčíku v potravě jsou brambory, zelenina, soja, mořští živočichové.
Fosfor je z 85 i více procent v kostech vázán na vápník, zbytek se účastní enzymatických procesů, a jeho množství kolísá. Jeho denní spotřeba v posledních dvou měsících těhotenství je 200 mg. Nebezpečí nedostatečného přísunu fosforu z potravy není pravděpodobné, neboť jeho hlavní zdroj z rostlinného podílu stravy je vyšší než vápníku.
Pravidla pro přípravu pokrmů pro těhotnou ženu:
- používat přednostně čerstvé, nezkažené suroviny, teprve v druhé řadě suroviny zmražené.
- maso před vlastní přípravou zbavit tuku
- odebírat tuk z povrchu jídel i polévek
- dávat přednost pečení, dušení a přípravě v mikrovlnné nebo horkovzdušné
troubě, grilování před smažením
- za stálého míchání je možno smažit pokrmy v trošce vody s polévkovou lžící
olivového oleje – nebo v roztoku s rozpuštěnou polévkovou kostkou
- při přípravě omelet nebo smažených vajec používat teflonovou pánev a
minimální množství tuku
- používat ochucené trestě domácí výroby nebo jogurt pro přípravu salátových
zálivek namísto majonézy nebo sladké či zakysané smetany
- přidávat sušené plnotučné mléko do mléčných nápojů a při pečení, tak se navíc dodá vápník
- volit raději nízkotučné mléčné výrobky namísto plnotučných
- konzumovat zeleninu a ovoce pokud možno syrové
- ohřívat pokrmy v páře místo vařením ve vodě a ohřívat jen tak dlouho, jak je to
nutné; na vaření je výhodné používat tlakový hrnec, tím lze dobu vaření
zkrátit
- zeleninu je nejvhodnější vařit v páře nebo tlakovém hrnci, šetří se tím její výživová hodnota
Jídelníček v těhotenství
- ovocná šťáva
- čaj samotný, nebo s mlékem
- mléko
- műsli s bílým jogurtem
- kávovinový odvar s mlékem
- celozrnné pečivo
- corn flakes s mlékem a džemem
- sýrový toust
Přesnídávka
- jablko
- jogurt s drobným ovocem (jahody, rybíz)
- pomeranč
- míchaný ovocný salát
Oběd
- špenátová polévka se sýrem
- rizoto s kuřecím masem a dušenou zeleninou
- salát ze syrové zeleniny s jogurtovou zálivkou
- dušené rybí filé, brambor
- okurkový salát
- boršč s kuřecím masem
- celozrnný chléb
- zelený salát s ředkvičkami
- hrášková polévka
- špagety s omáčkou ze sojové drti a rajských jablek
- zeleninová polévka s vločkami
- rybí filé zapečené se sýrem, bramborová kaše
- rajské jablko
- bramborová polévka se zeleninou
- sojový guláš se zeleninou, rýže
- kuřecí vývar se zeleninou a nudlemi
- pečené kuře, brambor
- salát ze syrové zeleniny
Odpolední svačina
- pomeranč
- jablko
- banán
- ovocný jogurt
- okurkový salát s jogurtem
- tvarohový krém s ovocem
Večeře
- brambory zapečené se sýrem
- červená řepa
- dušené fazolky s rajskými jablky, chléb
- bramborový salát s jogurtem
- rajské jablko
- míchaný zeleninový salát s balkánským sýrem
- kiwi
- rýžový nákyp s čerstvým ovocem
- chléb s rybí pomazánkou
- rajské jablko
-
- těstoviny se zeleninou a jogurtovou omáčkou
- kiwi
Nezapomínejte na dostatek nápojů
2 litr vody nebo více denně:
* 2 sklenice ráno
* 3 sklenice k obědu
* 2 sklenice během dne
* 3 sklenice k večeři
MUDr. Antonín Pařízek, CSc.
Ivana Ašenbrenerová
/Z připravované knihy o těhotenství a porodu/
Nový komentář
Komentáře
zajímavý článek
Fifinka: No a z toho astma pak vyrostou v důchodu
Moje babi má jako hlavní celoživotní diagnózu hypochondrii (fakt) a pořád měla něco od močovýho měchýře, přes žaludek až po to astma. Myslím, že si to tou hypochondrií přivolávala. Teď, když už jí to tolik nemyslí a všechno hned zapomene, všechny tyhle choroby jsou po letech trápení pryč. Nesmí se do tý nemoci lidi moc položit. Ale to asi děti nedělají, takže to sem moc nepatří. Hlavně jsem chtěla říct, že psychika dělá moc.
Exupery: např. u miminek se udává, že z ekzému vyroste do cca 2 let věku 75% mimin s ekzémem. Přesto ty dispozice - citlivá kůže už je navždy. Kolem 4-5 roku se u těchto dětí (ať už jim ekzém vymizel či ne) může objevit pylovka a posléze astma.
Fifinka: Myslela jsem, že z ekzému vyrůstají lidi dost často. Mám dvě dobrý kamarádky, který jako děti vypadaly strašně a teď by to nikdo nepoznal. A moje babi "vyrostla" asi v 85 letech z astmatu
Normálně to měla od mlada od tý doby, co přežila tuberkulózu, každou chvíli ji vezli se záchvatem a teď je jí 94 a je zdravá jako řípa
Exupery: Dcera je druhé dítě a v těhotenství jsem o tom nevěděla nic. Když si pak, po objevení se ekzému taková maminka přečte, čím tomu možná mohla zabránit je to k uzoufání..jinak dcera je už dlouhou dobu bez příznaků AE, vypadá to, že z toh opravdu vyrostla. Alergii na potraviny zatím nemá, podle testů jen roztoče a jednu trávu.
Aha, a ty jsi jako těhotná v tomhle směru podnikala nějaký kroky nebo jsi to tenkrát nevěděla? A dcera je první nebo druhý dítě?
Exupery: dcera a manžel jsou alergici, dcera má AE
Fifinka: Jasně že já, říkala jsem si, že to snad poznáš, takže jsem tam nezabírala další místo hláškama typu "To jsem byla já"
Řekla jsem si, že na články o potenciálních alergicích už reagovat nebudu, ale teď mě trochu překvapilo, žes tady někde psala, že nejsi alergik. Toseš v tom případě do alergií celkem "fanda" Nejspíš máš tedy alergický děti, nebo tě to prostě baví?
Exupery: a tohle: http://www.porodnice.com/default.asp?rubrika=1&clanek=8561 reakce č. 73 jsi psala Ty nebo ne?
Luciš: Ale já se např. řídím tím, že teď jsi červená, takže to jsi ty. O tom před tím jsem si nemyslela, že seš to ty. Nezaregistrovaní ať se nazývají jak chtěj, klidně Exupery, ale já jsem vždycky ta červená.
K.: Ale nepíše do stejné diskuze jako někdo jiný předtím se stejným jménem
To znamená, že se za něj vydává, ne?
Konečně
Já tohle asi opravdu řešit nebudu
. Budu ráda, když se mi vůbec podaří otěhotnět.
Léky na alergii naštěstí brát nemusím, sice pomůžou, ale obejdu se dost dobře i bez nich.
Ale na druhou stranu by nemuselo být vůbec špatné, kdyby mi vyšel porod na zimu, protože bych se nemusela tahat s tím největším břichem v letních vedrech.
Ta poradna pro léky:
i v době těhotenství a v době kojení) Je zde:
http://www.rodina.cz/poradna/leky
Luciš: Kotě ono je to těžký třeba i v tom, že prostě některé alergičky najednou začnou v těhu reagovat jinak, začne jim vadit něco jiného, než jim vadí normálně, nebo jim třeba nevadí nic..kupříkladu jim začnou vadit roztoči, kteří jsou v bytě stále a to i mimo pylovou sezónu, že...
Luciš: Celé těhotenství se samozřejmě plánuje blbě - asi těžko nalezneme období během roku, které by bylo vhodné pro početí, průběh i konec těhotenství, tak aby
nebylo vystaven vlivu proalergenních faktorů. Jak jsem psala níže, je čistě TEORETICKY dobré, aby porod nebyl v pylové sezóně..
Luciš: jenže ono se to právě většinou dá naplánovat dost těžko. Protože jen opravdu málo žen otěhotní přesně v okamžiku, kdy si to přejí a kdy to plánují. Navíc těhotenství trvá 9 měsíců, kojení dalších několik měsíců... jak se chceš netrefit do pylové sezóny, která trvá cca od března do října?
*Kotě*: ale v tom je ten rozdíl ! Děkuji za plné pochopení psaného textu
Luciš: pokud se jedná o období kojení - vždycky, když jsem měla pochyby o lécích (alergik nejsem, spíš se jednalo třeba o ATB) volala jsem na Horkou linku kojení, a tam se podívali do těch jejich knížek. Teď už je i netová poradna na léky
Samozřejmě teď, po třech letech kojení je jaksi těžké třeba na ORL vysvětlovat, že kojím a jejich údiv nezná mezí, ale vždycky tedy nechali údiv stranou a napsali něco, co se při kojení smí.
Fifinka - na to jsme se neptali, neboť manžel rodit nebude.