Co charakterizuje tuto skupinu?
První vegetarián – sklidí, co zaseje – citlivý trávicí trakt – odolný imunitní systém – dobře se adaptuje na novou stravu i změny prostředí – potřebuje rostlinnou stravu k udržení štíhlosti a produktivity.
Potraviny podporující váhový přírůstek:
Maso – špatně stravitelné, skladuje se ve formě tuku
Mléčné výrobky – narušují metabolismus živin
Pšenice v nadbytečném množství – narušuje využití kalorií
Potraviny podporující váhový úbytek:
Rostlinné oleje – usnadňují trávení, brání retenci tekutin
Potraviny ze soji – usnadňují trávení, rychle metabolizují
Zelenina – podporuje metabolismus, zvyšuje hybnost střev
Ananas – zvyšuje využití kalorií a hybnost střev
Nyní k jednotlivým druhům:
1/ jsou prospěšné, něco jako lék
2/ jsou neutrální, něco jako potravina
3/ jsou zakázané, něco jako jed
1/ bohužel nic
2/ kuře, krůta, slepice
3/ slanina, tetřev, kachna, králík, srdce, křepelka, skopové, vepřové, šunka, hovězí, zvěřina, játra, bažant, husa, telecí, jehněčí
MOŘSKÉ PRODUKTY
1/ kapr, pstruh, makrela, bělomasé ryby, sardinky, hlemýždi, siven, treska, okoun, losos
2/tuňák, žralok, jeseter, štika, ryby se žlutým masem,
3/ ančovičky, mlži, raci, platýs, kaviár, vyza, krabi, úhoř, ústřice, lastury, barracuda, sumcovité, chobotnice, žáby, uzený losos, sleď, želvy, halibut, kalamar, humr
VEJCE A MLÉČNÉ PRODUKTY
1/ sojový sýr a sojové mléko
2/ kozí sýr, jogurt, mozzarella, kefír, ricotta, kozí mléko, zmražený jogurt
3/ plísňové sýry, krémové sýry, cottage, máslo, gouda, podmáslí, čedar, plnotučné i 2% mléko, parmezán, šerbet, ementál, hermelín, zmrzlina, syrovátka
TUKY A OLEJE
1/ olej z lněného semínka, olivový
2/ z tresčích jater, z řepky olejky
3/ kukuřičný, sezamový, saflorový, podzemnicový, bavlníkový
OŘECHY A SEMÍNKA
1/ arašídy, dýňová semínka, arašídové máslo
2/ mák, lískové oříšky, vlašské, ličí, jedlé kaštany, slunečnicová semínka, mandle
3/ para, kešu, pistácie
FAZOLE A LUŠTĚNINY
1/ čočka, soja, hrách, fazole: strakaté, zelené, černé
2/ bob, fazolové lusky, bílé fazole, hrachové lusky
3/ fazole: červené, měsíční, modré
CEREÁLIE
1/ amarant, pohanka, kasha
2/ ječmen, ovesná, rýžová kaše, pšenice špalda, ovesné otruby, kukuřičná kaše a lupínky, burisony, jáhly
3/ škrob, pšeničné otruby, klíčky, müsli, pšeničná kaše
CHLÉB A PEKÁRENSKÉ VÝROBKY
1/ esejský, ezekielský, z naklíčené pšenice, rýžový koláč, chléb ze sojové mouky
2/ pšeničné bagety, 100% žitný, křehký, vločkový, vita, bezlepkový, proso
3/ tvrdá pšenice, maces, suchary, vysokoproteinový, pumprnikl, anglické suchary, celozrnný chléb
OBILÍ A TĚSTOVINY
1/ pohanková kasha, žitná, rýžová a ovesná mouka
2/ kuskus, mouka glutenová, z tvrdé pšenice, ze špaldy, ječmene a grahamová, rýže basmati, bílá, hnědá
3/ bílá mouka, z celozrnné pšenice, těstoviny ze semoliny a špenátové
ZELENINA
1/ artyčoky, ibišek, brokolice, cibule, pampeliška, pórek, čekanka, pastiňák, česnek, kedlubna,
2/ chřest, ředkvička, červená řepa, celer, okurka, bambusové výhonky, fenykl, květák, ledový salát, avokádo, kmín, kerblík, všechny druhy tykve, chaluha, cuketa, koriandr, šalotka, zelené olivy, kukuřice, kaštan, růžičková kapusta
3/ veškeré zelí, lilek, rajčata, španělské, řecké a černé olivy, houby, papriky, červené a sladké brambory
OVOCE
1/ meruňky, ananas, třešně, blumy, fíky, citrony, borůvky, rozinky, ostružiny, klikev, švestky, grep
2/ jablka, datle, melouny, hroznové víno, granátové jablko, jahody, rybíz, angrešt, nektarinky, kiwi, maliny, hrušky, limetka
3/ banány, reveň, ananasový meloun, papája, mango, kokos, mandarinky, pomeranče
ŠTÁVY A TEKUTINY
1/ meruňky, ananas, grep, celer, černá třešeň, voda s citronem, švestky, mrkev
2/ jablečná šťáva a mošt, ananas, šťáva ze zelí, okurka, hroznové víno
3/ pomeranč, papája, rajská
KOŘENÍ
1/ ječný slad, sojová omáčka, zázvor, česnek, melasa, tamari
2/ agar, máta, mandlový extrakt, nové koření, muškátový oříšek, anýz, paprika, bobkový list, hřebíček – atd… protože jich je hodně, přejdeme k zakázaným
3/ kapary, jablečný ocet, kajenský, bílý a černý pepř, libavka, vinný ocet bílý a červený, želatina, chilli
CHUTOVÉ PŘÍSADY
1/ hořčice
2/ džem z povoleného ovoce, košer, sladká, koprová a kyselá marináda, salátové dresinky
3/ kečup, majonéza, worchester
BYLINNÉ ČAJE
1/ vojtěška, hloch, lopuch, heřmánek, třezalka, ženšen, aloe, šípky, echinacea, kozlík, zelený
2/ divizna, černý bez, maliník, chmel, sena, bříza, verbena, pampeliška, mateřídouška, šalvěj, petržel, podběl
3/ šťovík, reveň, jetel luční
RŮZNÉ NÁPOJE
1/ káva, zelený čaj, červené víno
2/ bílé víno
3/ pivo, limonády, černý čaj, sodovky, minerálky, destiláty
VÝŽIVOVÉ DOPLŇKY
Posílení imunity, dodání protirakovinnových antioxidantů, prevence infekcí, posílení srdce
POHYB
Krevní skupina A na první stadium stresu reaguje duševně, látky vylučované nadledvinkami zaplavují mozek, vzniká úzkost, podráždění, hyperaktivita, cítí se slabí. Proto je nutné si osvojit uklidňující techniky, jako je jóga nebo meditace.
Trvalý stres totiž tlačí tuto skupinu k rakovině a nemocem srdce.
Proto také nejsou vhodné náročné sporty, které vaši energii vyčerpávají. Z této skupiny se pravděpodobně rekrutují ti vrcholoví sportovci, co mají častá zranění.
Tai-chi, hatha jóga, bojová umění, golf, ostrá chůze, plavání, tancování, nízké zatížení při aerobicu, strečink
Vždy cca 30 minut a přibližně 3x týdně.
Krevní skupina A byla původně vybavena pro život v husté koncentraci obyvatel a pro stresy usedlejšího životního stylu.
Má tedy otevřenou a spolupracující povahu, slušný, ukázněný, uznává zákony, ovládá sebekontrolu.
Jejich předkové museli být chytří, citliví a velmi inteligentní, aby přežili. Potlačují v sobě však úzkost – mějte se na pozoru, když vybuchnou.
Instinktivně odmítají současné bezohledné vůdcovství.
Ale i mezi nimi se najdou prezidenti: Lyndon Johnson, Richard Nixon a Jimmy Carter.
Když však stres narostl do větších rozměrů, stali se úzkostlivými a vztahovačnými, vše si brali osobně.
Nejznámější osobou s touto krevní skupinou byl Adolf Hitler – jeho hlavní vlastností byla nesmírná přecitlivělost, která ho přivedla k šílenství.
A příště se podíváme na poslední dvě skupiny: B a AB
Nový komentář
Komentáře
Tak tímhle se tedy řídit nemůžu. Jedině, co na mě sedí je to, že nejím maso. Ale jinak
A z těch nápojů - jsem pivařka a červené víno mi nechutná. Připadá mi,že v té zakázané skupině jsou věci, které konzumuji proto, že jsou všeobecně doporučovány jako zdravé.
Bohužel nevím svou krevní skupinu
kubikm: určitě jsem 0
a optat se v angličtině bohužel taky nezvládnu
Ťapina: nevím přesně jak, ale z praxe na hematologii si takový případy pamatuju. Ale kdybyste mě zabili, tak nevím, jak se jim to stalo
A nerada bych tady plácala nesmysly.
Vivian: Ona se může krevní skupina změnit? Jak?
kubikm: doufám, že béčka smějí melouny
... já jsem v létě živa prakticky jen z nich. To bys mě zklamala
jo a ještě - co když se člověku změní během života krevní skupina? Rázem je z něj "něco" úplně jinýho a musí změnit stravovací návyky?
Sandy: Dr Janský je vzal prostě O, A, B, AB podle těch antigenů
ty názvy jsou kvůli amíkům..."že aby si to pamatovali" dodatečně
Ladia: mohla bys potom tu jeho odpověď tady uveřejnit? určitě by to zajímalo více lidí - já bohužel angličtinou nevládnu
možná už bude mít odpověď Eva_Fl, protože jsem jí ty adresy taky psala
protože je zvídavá, určitě se tam zeptala
Ladia: a jsi určitě 0?
alergie jsou vlastně přehnaná reakce organismu, kdysi se říkalo malá, dnes se ví, že velká imunita organismu
nemůžu ti na to odpovědně odpovědět, ani v knize to neřeší, nechceš se přímo zeptat autora?
http://our-worl.compuserve.com/homepages/P_Dadamo_ND/
nebo mail
103741.465@compuserve.com
kubikm: moc dobře to nechápu... co třeba alergie? Na většinu potravin označených jako vhodné nebo neutrální (u mé skupiny 0) mám alergii, tedy se necítím dobře, dusím se, event. sedím na WC
Potom tomu teda už vůbec nerozumím...
prostě podle téhle teorie
pokud člověk bude jíst 1 a event 2, bude se cítit dobře, nebude tloustnout přes svoji váhu, o té jsem už mluvila, a neměl byl onemocnět nějakou závažnou chorobou, stáří by se mělo projevit později, ale je taky zákonité...
patří k tomu ještě ten pohyb...
Vivian: je to tak, ale je to i stravovací návyk ze své rodiny
mám případ - já 0, brácha A
maso, brambory, zelenina
já začínala masem, potom zeleninu nakonec brambory
brácha maso jako rožvejkl, odkrájel a dával na okraj talíře, že jako flaxa
snědl brambory a zeleninu
rodiče šíleli a říkali mu, jak já jsem úžasná, jak krásně papám
to samé v družině, taky některé děti odmítaly - a učitelky na ně tvrdě tlačily...určitě si to pamatujete
můj mužík, taky A, měl konflikty dokonce ve školce, maso namočil do omáčky a lepil zespodu na stolek - byl z toho strašný malér, potom ho učitelka rvala masem, až zvracel
já nemám jíst mléčné, ale miluju plísňové sýry...ale milovala je moje babička a ta je mohla...
kubikm: btw.- každej tady píše, že zrovna to, co by jíst neměl, mu hrozně chutná, takže na tenhle způsob stravování tzv. nevěří. Jak je to? Zakázané potraviny nám přece můžou chutnat, ale to ještě neznamená, že nám prospívají. Je to tak i s výživou podle krevních skupin?
janinkab: ani , já, 0 mlíčko nemá, ale když mě bolí žaludek -je to lék...jinak ho nemůžu, to bych pořád seděla na wc
janinkab: ještě jsi nerodila? v těhotenské průkazu to bývalo....
Tak bez mlíčka žít nemůžu! A bez rajčat taky ne! Na mléko mám normální závislost už od dětství. Např. když mi není dobře od žaludku, jdu pít mléko. Ale zase je fakt, že nevím určitě, jestli jsem A...
Už jsem zvědavá na článek o skupině B
Uááá!!! Taky miluju plísňové síry. A rajskou šťávu jsem coby dítě pila ve velkém - studenou i teplou s nastrouhaným sýrem jako polívku. NEDÁM!!!
Sandy: alergická na úplně všechno ovoce a úplně všechnu zeleninu? Pokud se podíváš na tady vyjmenované, zkoušela jsi všechno?
a co tedy můžeš jíst?
co vlastně tedy jíš?