eat

Jednou z nejčastějších věcí, na níž si rodiče v ordinaci lékaře stěžují, je skutečnost, že dítko málo jí. Také však stojí za zmínku, že čím dál více dětí trpí nadváhou až obezitou. Čím to je? Jak by měl jídelníček dětí vypadat? Máme pro vás několik všeobecných rad pro zdravé děti.

Kolik má tedy dítě jíst?

Právě tady je nejdůležitější držet se pravidla, co člověk, to originál. Rodiče děti často zbytečně přecpávají v domnění, že jedí málo. Jestliže dítě pokrm nesní celý, neznamená to nutně, že mu nechutná. Může to být zkrátka známkou toho, že se cítí syté. Obecně pak platí, že je lepší dávat dětem menší porce, ať si v případě potřeby přidají. Přehlednou tabulku doporučených denních příjmů pro děti od 4 do 19 let najdete ZDE.

Někdy děti skutečně omítají určité potraviny, které pro ně však mají důležitý význam. Často to bývá zelenina. „Nejen dětem, ale i nám se občas stává, že nám nějaká potravina zachutná až po tom, co ji několikrát zkusíme. Aby nám ta konkrétní potravina chutnala, je dobré mít ji spojenou s nějakou pěknou vzpomínkou,“ radí poradkyně pro dětskou výživu Dora Toulcová.

Pokud dítě není zvyklé určitou potravinu jíst, pak by se rodiče měli snažit, aby se postupně stala součástí jídelníčku. Měli by samozřejmě jít také dítěti v tomto ohledu příkladem. Vhodné je různé druhy zeleniny připravit na talířek a nechat jej volně k dispozici na stole při jídle. Když je například zmiňovaná zelenina atraktivně přichystaná a nakrájená na kousíčky, je větší pravděpodobnost, že to dítě zláká ji ochutnat. V tomto ohledu je dobré vydržet, dítě nenutit, ale nenásilnou formou, postupně ji do jídelníčku přidávat.  

Co má jíst?

Základem jídelníčku dětí by tedy mělo být: pečivo netrvanlivé, z části bílé a z části celozrnné, nejméně 3x denně by děti měly jíst mléčné výrobky. Přednost mají mléčné výrobky přírodní bez aditiv (jogurty, čerstvé sýry a nepřesolené sýry s obsahem do 45 % tuku v sušině). Děti potřebují víc tuku než dospělí, převažovat by měly tuky kvalitní rostlinné nad živočišnými. Neméně důležité jsou kvalitní bílkoviny, jejich zdrojem jsou luštěniny, suché plody (ořechy, semínka), maso, především libové drůbeží, zvěřina nebo hovězí tak 2x týdně.

Nejméně dvakrát týdně bychom neměli zapomínat na ryby a plody moře, které obsahují důležitý jód a mastné kyseliny omega-3, které jsou nezbytné pro zdravý růst a vývoj dětí. Dvakrát týdně by se měly do jídelníčku zařadit také luštěniny. Čerstvé ovoce a zeleninu je dobré dávat ke každému dennímu jídlu.

Základem zdravého pitného režimu by měla být neperlivá stolní voda, ovocné či dětské čaje, přírodní ovocné šťávy ředěné vodou, nepřeslazené vody určené přímo dětem.

Buďte dětem příkladem

Chcete-li, aby se vaše dítko naučilo správně a zdravě jíst, musíte mu jít příkladem. „Rodiče si to často neuvědomují, ale i ve stravování představují pro svoje rodiče vzor. A co je zvláštní, že malé děti spíše vzhlíží k tatínkovi a chtějí jíst to, co jí on,“ řekla Ženě-in oslovená odbornice.

Děti se odmalička učí napodobováním (převážně rodičů) a to platí i v jídle. Připravíte-li pro své dítko jiný pokrm, máte poměrně vysokou šanci, že se bude domnívat, že vy máte něco lepšího, a svoje jídlo odmítne. Snažte se proto, aby si vaše pokrmy byly aspoň vzhledově podobné. Takové jídlo má větší šanci na úspěch.

Kdy má dítě jíst?

eat

Základem dobrého jídelníčku je pět až šest jídel denně podávaných pokud možno pravidelně ve stejnou dobu. Děti v předškolním věku nenutíme k jídlu déle než 20 minut, pak jim jídlo odebereme a dáme až další chod po 2-3 hodinách. Nedávejte pamlsky v mezičase. To je největší zlozvyk a původce nejvíce následných újmách na zdraví.

Vydatná snídaně by měla být zdárným začátkem aktivního dne. Tělo potřebuje po noční několikahodinové pauze dodat nejen ztracenou energii, ale i tekutiny. Nedostatek tekutin se, stejně jako vynechání snídaně, přes den může projevit únavou, bolestmi hlavy či nepozorností. V první polovině dne by děti měli sníst 60 procent denního příjmu. A snídaně by měla z hlediska množství energie zahrnout zhruba čtvrtinu toho, co dítě sní v průběhu celého dne. K snídani můžete připravit mléčné kaše s ovocem, jogurt s pečivem nebo pečivo s máslem, plátek sýra nebo kvalitní šunky a vždy čerstvou zeleninu nebo ovoce.

Pro děti je ale velice důležitá i dopolední svačina, kterou by děti měli sníst mezi obědem a snídaní. Přesto velké množství školáků vůbec nesvačí. Částečně dnes mohou pomoci i některé školní automaty, kde je možné zakoupit zdravou svačinu. Pokud děláte svačinu dětem vy, vyhněte se trvanlivým salámům a dejte přednost šunce od kosti či dobré dětské, sladké pečivo vyměňte za sušené ovoce a cheeseburger zkuste nahradit chlebem nebo tmavým pečivem s plátky tvrdého sýra a čerstvou zeleninou. Vhodné jsou pomazánky zeleninové, z libového masa či ryb. Základem může být sojový či mléčný jogurt.

V polovině aktivního dne by měl přijít oběd zahrnující 25 procent denního příjmu stejně jako snídaně. S výjimkou prázdnin, víkendů a svátků však rodiče nemohou složení oběda ovlivnit. „Dnes naštěstí existují i školní jídelny, kde vaří jídla zdravá a dobrá. Není to jen otázkou velkých měst. Může být i malá vesnice s dobrou jídelnou nebo naopak,“ říká Dorka Toulcová. Vaříte-li doma, snažte se oběd obohatit zeleninou. Buď dušenou jako součást pokrmu, a čerstvou ve formě oblohy.

Odpolední svačina bývá o něco lehčí. Stačí zelenina, nebo ovoce a pečivo se sýrem či jogurt. Výborné je i acidofilní nebo sojové mléko.

Nejpozději tři hodiny před spaním by měla přijít večeře. Která by měla tvořit 15 až 20 procent denního příjmu. Večeře by se měla přizpůsobit jídlům, jež dítě spořádalo v průběhu dne a případně doplnit to, co ve stravě chybí. Zvolit můžete těstovinový nebo zeleninový salát s pečivem. Sladké krupicové kaše se raději vzdejte. Pokud kaši, tak ji připravte z pohanky, jahel, ovesných vloček či rýže a kukuřice. Ochuťte skořicí, pravým kakaem nebo ovocem.

Druhá večeře by měla být lehká, do hodiny před spaním, koktail ze sojového či acidofilního mléka s ovocem, nebo kousek sýra s kouskem zeleniny.

„Chceme–li, aby naše dítě vyrůstalo zdravě je nutné se vyhnout konzumaci těchto potravin: Veškerým uzeninám, (krom uvedené šunky a to sporadicky), taveným sýrům, nekvalitním čokoládám, sušenkám, oplatkám a sladkému tučnému pečivu. Pokud možno vynecháme smažené pokrmy a veškeré slazené nápoje. Vždy vybíráme potraviny čerstvé a přírodní," radí odbornice.

Pozor! Chcete vědět více o výživě dětí? Máte doma otesánka a nevíte, co s ním? Nebo máte malého sportovce a nevíte, jak mu ušít jídelníček na míru? Ptejte se! Své otázky pište do diskuze pod článkem. Žena-in se již brzy vydá za dětskou nutriční terapeutkou Dorou Toulcovou a vaše otázky se společně pokusíme zodpovědět.