Pokud si ve výlohách cukráren mlsně prohlížíte načančané dorty a máte pocit, že vy byste něco podobného nikdy nezvládla, pak vytáhněte flintu z žita a přečtěte si následující článek. Odhalíme vám, že ne všechny triky jsou tak složité jak se na první pohled jeví.
Péci dort je jistojistě umění. Stvořit bezchybné nadýchané těsto, krém bez hrudek a žmolků, hladkou, lesklou a ideálně se roztírající polevu... a nakonec ozdobit. Vybavují se i vám desítky minut strávených se zdobičkou, aby se pak krém nakonec roztekl a připomínal spíše brambory než hvězdičky? Vzpomínáte si na úmorné vyskládávání ovoce do geometrických tvarů, aby je pak dokonale schovala příliš tmavá želatina? Podobným hrůzám už je konec, milé čtenářky. S naším trikem nazdobíte dort bezproblémově a navíc bude vypadat jako z luxusní cukrárny!
Co budete potřebovat?
- Folii na čokotransfer
- Hořkou čokoládu s vyšším podílem kakaa (popřípadě bílou čokoládu, záleží na barvě vzoru)
- Gumovou stěrku a štětec
- Nůžky (popřípadě ostrý nůž)
Postup
Folii na čokotransfer rozstříhejte obyčejnými nůžkami na potřebnou velikost a tvar (na mašli si nastříhejte stejně dlouhé, asi centimetr a půl silné proužky, boky můžete obskládat obdélníky, trojúhelníky, nebo můžete vyzkoušet i složitější tvary). Jelikož je vzor na fólii jen v tenké vrstvě, jde bez problémů stříhat jako papír.
Čokoládu rozpusťte buď v mikrovlnné troubě (nastavte ji na mírnější výkon a v průběhu rozpouštění čokoládu několikrát zamíchejte, aby se vám nespálila) nebo nad vodní párou (teplovzdornou mísu, například nerezovou, postavte nad hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se hladina nedotýkala dna mísy).
Rozpuštěnou čokoládu nechte za častého míchání metličkou nebo spirálou vychladnout, až bude jen mírně teplá, nebo spíše vlažná (ale stále tekutá!).
Gumovou stěrkou či štětcem rozetřete čokoládu na rozstříhanou fólii.
Pokud vyrábíte jen ozdobné boky dortů, vložte výtvor rovnou do ledničky. Jestli však plánujete výrobu 3D motivů, například mašle, nechte čokoládu jen mírně ztuhnout na lince, natvarujte ji do požadované podoby a teprve poté vložte do ledničky, aby zcela zatuhla.
Ze zatuhlé čokolády sloupněte nyní již čistou fólii.
Motivy na bok dortu přilepte polevou či krémem, zbytky rozpuštěné čokolády spojte 3D motivy k sobě a naaranžujte na dort.
Sklízejte obdiv okolí za perfektní výrobek s designem profi cukrářky.
Rady a doporučení na závěr
- Folii na čokontransfer seženete v obchodech se zbožím pro cukráře (cena se pohybuje kolem 50 korun za kus), nebo na některém ze specializovaných e-shopů (například zde: www.fialapraha.cz).
- Rozpuštěnou čokoládu můžete nanést i na celou (nerozstříhanou) fólii a výsledný plát opatrně nakrájet ostrým nožem (ale pozor, láme se).
- Nespěchejte na tuhnutí čokolády - sundáte-li fólii příliš brzy, vzor se vám rozmaže.
- Čokoládu nechte opravdu důkladně vychladnout (nezapomínejte ji však často míchat, aby stydla rovnoměrně), příliš horká čokoláda by vám totiž rozpustila vzor na folii (je tvořen barvenými pokrmovými tuky, které snadno reagují na změnu teploty).
- Mějte na paměti, že s bílou čokoládou se pracuje obtížněji, protože vychladlá rychle tuhne. Proto pokud s čokotransferem začínáte, zvolte raději světlý motiv, který lépe vynikne na hořké čokoládě.
- Jestli jste nechala proužky na čokoládovou mašli (nebo jiný 3D motiv) tuhnout déle a už vám nejdou ohnout, není vše ztraceno. Sáhněte po běžném fénu na vlasy a na nízký stupeň jej rozehřejte z té strany, kde není vzor (abyste si ho nerozmazala).
- Kromě folie na čokotransfer existují i speciální reliéfní fólie (objevují se také pod názvem struktur fólie), které na čokoládě vytvářejí plastický vzor.
Téma dne 27. dubna 2011: Jíte i očima?
Posílejte mi své recepty s jednou fotkou, která prozradí, že jíte i očima. Načančejte jídlo tak, aby se na něj skutečně sbíhaly sliny!
- Vaše příspěvky čekám na redakčním e-mailu: Redakce@zena-in.cz
- Do předmětu mailu uveďte heslo: JIME OCIMA
Pokud nejste kuchařinky, můžete na téma „jíte i očima?“ zaslat krátkou úvahu.
Za svůj příspěvek můžete získat dárek, totiž knihu receptů GOURMET a Sobotní školu pečení HERA (viz obrázek níže).
Chcete-li mít šanci na uveřejnění, příspěvky posílejte 27. dubna 2011 do 15.00 hodin.
Nový komentář
Komentáře
moc hezké
tak to je uzasne kouknu po folii a zkusim to udelat
Hezké ale dělat bych to nechěla