Někdo jeho vůni a chuť miluje, druhý ho nemůže ani cítit. Kdo ho ale řadí mezi potraviny svého jídelníčku, dělá dobře. Konzumace celeru má na fungování našeho organismu významné pozitivní účinky.
Konzumaci celeru nemusíme omezovat jen na jeho bulvu, velké množství vitaminů a tělu prospěšných látek obsahuje i stonek, list či semínka celeru.
Voňavé silice
Charakteristickou vůni celeru mu dodávají silice, které dokážou chránit před bakteriemi a infekcí. Stejně jako je díky nim chráněna sama rostlina, stejně pozitivní účinky má jeho konzumace na sliznice našeho těla. Silice dokážou chránit zažívací trakt a ledviny, dýchací a močové cesty.
Když bolí klouby
Pozitivní účinky má konzumace celeru i na klouby. Díky svým diuretickým vlastnostem dokáže s těla odvádět nepotřebné látky a usazeniny. Pozitivně působí i na močové cesty, kdy je výborným pomocníkem při zánětech močového měchýře a močových cest.
Když máte nervy, nespíte...
Látky obsažené v celeru dokážou snížit krevní tlak a hladinu cukru v krvi, působí zklidňujícím způsobem na nervovou soustavu. Jeho konzumace je tedy doporučována v období nervového vypětí a při nespavosti.
Vitaminy
Kromě prospěšných silic obsahuje celer mnoho vitaminů a minerálních látek. Jsou to především vitaminy skupiny B, vitamin C, A, K a E. Z minerálních látek obsahuje velké množství draslíku, sodíku, iodu, chromu, železa, vápníku a zinku.
Co jste možná nevěděli
- Užívání čerstvých stonků může pomáhat při stimulaci tvorby mléka po porodu.
- listy celeru obsahují více vitaminu C než citron.
- Celer je silné afrodisiakum. I madame de Pompadour věděla své a vařila svému milenci králi Ludvíku XV. celerovou polévku, aby v něm vyvolala touhu.
Nový komentář
Komentáře
Používám hodně celer.
Velice dobrý je i nakládaný na stejný způsob jako okurky nakládačky.
mám moc ráda celerovou pomazánku, ale jím ji u nás jenom já
Neteř je na něj alergická
, musím na to myslet, když s sebou vezu na návštěvu nějaké pomazánky apod. Já ho mám ráda smažený jako řízek. Ne často, ale občas mě popadne mlsná... A falešná humří mňam, Silvestr se blíží (to musí být) 


Chlapy tím zaženu hodně daleko, nechtěli mi to nikdy jíst
řeknu Vám že celer je tedy pravidelným návštevníkem naší kuchyně, ať už do různých "červených " omáček ala boloňa, ale milánské prostě jej dáváme úplně všude:-)
řeknu Vám že celer je tedy pravidelným návštevníkem naší kuchyně, ať už do různých "červených " omáček ala boloňa, ale milánské prostě jej dáváme úplně všude:-)
Celer mi nechutná, leda tak ještě v polívce. Naservírovat ho přítelovi, tak mě žene jak nadmutou kozu. Pro nás to afrodiziakum určitě není
Já celer nemám ráda a manžel sice ano,jen čekám na ty účinky a čekám...
a do pomazánky nebo salátu mńam
řapíkatý celer používám moc ráda do polévek ale i k masu je výborný
Veronika81 — #2 a to se dělá jak?
No, to už jsem slyšela... ale aby to fakt silně zafungovalo, musela bych ho servírovat jako samostatné jídlo
Koupím ten řapíkatý, co používá Ital v kuchyni a stáhnu pár receptů, pak vám napíšu, jestli to zabralo!
Pořád se člověk dozvídá a učí nové věci,určitě vyzkouším.
Já celer nemusím od té doby, co nám jako dětem máma uvařila celerovou polévku - to se nedalo jíst
. Takže ani do salátu, ani do polévky a ani na pomazánku, max. tak řapíkatý do polévky, ale to je vše.
Mám ráda vůni celeru, jak v polévce, tak i jako ozdobu jídel
Veronika81 — #2 celoerovou pomazánku máme také rádi
Zajímavý článek, udělám si celerovou pomazánku
tak to by musel sníst kilo celeru denně