Zelená


Foto: Shutterstock

Potraviny zelené barvy, čímž máme na mysli hlavně ovoce a zeleninu, jsou bohaté zejména na kyselinu listovou, cenný chlorofyl či antioxidant lutein. Dále obsahují vitamin C a K a podle jednotlivých druhů i další látky, jako je železo či hořčík. Zelené druhy zeleniny a ovoce jsou dokonce zastánci čínské medicíny považovány za nejzdravější vůbec. Připisuje se jim pozitivní vliv na zdraví srdce a cév, srážlivost krve, zrak a v neposlední řadě také mozek, který pomáhají udržovat v dobré kondici.

Zelené potraviny: brokolice, salát, avokádo, hroznové víno, pórek, špenát, zelené bylinky, kiwi, okurka, růžičková kapusta, cuketa…

Červená


Foto: Shutterstock

Červená barva je spojená se schopností prohřát organismus a rozproudit krev. Krevní oběh také zlepšuje, stejně jako tlak či vysoký cholesterol. Za červenou barvu je zodpovědný antioxidant lykopen a pro jeho lepší využitelnost je vhodné pokrm tepelně upravit.

Červené potraviny: jahody, maliny, rajčata, červené papriky, brusinky, meloun, granátové jablko, třešně, červená čočka…

Modrá či fialová


Foto: Shutterstock

Modrá je dobrá zpívá kapela Žlutý pes a má pravdu. Skupiny potravin z této kategorie se řadí mezi nejsilnější antioxidanty vůbec, a to je spojené se zpomalením procesu stárnutí. Mívají vysoký obsah vitaminu C a E, působí preventivně u srdečních chorob a celkově jsou prospěšné pro krevní oběh. O modrých či fialových potravinách se často mluví jako o přírodních antidepresivech.

Modré potraviny: ostružiny, borůvky, švestky, řepa, lilek, fialové hrozny…

Žlutá a oranžová


Foto: Shutterstock


Potraviny s těmito dvě barvami k sobě mají velmi blízko. Ty oranžovější obsahují větší množství barviva betakarotenu, ze kterého se v těle tvoří vitamin A. Tento antioxidant je důležitý pro zdravý zrak či kůži. Ty žlutější zase obvykle vítězí obsahem vitaminu C.

Oranžové potraviny: dýně, mrkev, sladké brambory, mandarinky, pomeranče, meruňky, mango
Žluté potraviny: ananas, citron, žlutá paprika, banán, kukuřice

Bílá


Foto: Shutterstock

Do této skupiny patří hodně potravin, které jsou považované za přírodní antibiotika (česnek, cibule, zázvor). Bílá bývá spojena také se snižováním krevního tlaku a nižší kalorickou hodnotou. Složka jménem allicin snižuje riziko bakteriálních i virových infekcí.

Bílé potraviny: česnek, cibule, žampiony, květák, čínské zelí

Vyváženost

Z hlediska zdraví je tedy vhodné zeleninu a ovoce kombinovat a každý den sáhnout napříč barevným spektrem, které se nabízí. Barvami se řiďte zejména u ovoce, zeleniny a popřípadě luštěnin. U ostatních potravin by vás totiž mohly zmást – třeba bílá mouka vám v ničem příliš neprospěje a červený bonbon také ne.

Foto: Shutterstock

Je také třeba dbát na vyváženost s ohledem na obsah živin. Platí, že zhruba polovinu talíře (ideálně u každého jídla) by měla tvořit zelenina a trochu ovoce. Druhá polovina se pak dělí na zdroj bílkovin (maso, mléčné výrobky, luštěniny, vejce, ryby apod.), zdroje sacharidů (přílohy, jako jsou brambory, rýže, těstoviny, celozrnné pečivo apod.) a poslední nejmenší zbytek by měly tvořit zdroje tuků (oleje, semínka, ořechy, máslo apod.). Zároveň je nutné uvažovat o daném pokrmu celkově. Například losos je tučnější ryba, je tedy jak zdrojem bílkovin, tak většího množství tuků, a proto při jejím servírování s dalším tukem velmi šetřete.
 
Čtěte také: 

Reklama