Svezi-rybizovy-kolac.jpgFoto: Produkt ekologického zemědělství

Pustíte-li se do pečení, nebojte se experimentovat a zkuste pro tentokrát před klasickou pšeničnou moukou upřednostnit jinou alternativu. Možností máte nespočet a vsadit můžete na nutričně bohatší verze. Vyzkoušejte třeba špaldovou, žitnou nebo pohankovou mouku a přesvědčte se, že i méně obvyklé varianty mají něco do sebe. 

Ingredience

  • 250 g mouky
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 80 g cukru moučka 
  • rybízová marmeláda
  • bílek z vejce 
  • plátky mandlí

Mouku spolu s cukrem prosejte, přidejte vejce, máslo a vypracujte hladké těsto. Přibližně hodinu nechte odležet v lednici. Troubu předehřejte na 180 stupňů, připravte si koláčovou formu a vymažte ji máslem. Z těsta vyválejte plát, přendejte jej do formy, jemně vmáčkněte a přebytečné těsto odkrojte. Na dno koláče rovnoměrně rozetřete marmeládu. Odřezky těsta vyválejte, nakrájejte na proužky a pokládejte rovnoměr ně na vrstvu marmelády do tvaru mřížky. Koláč potřete bílkem a po obvodu posypte plátky mandlí. Pečte v troubě dozlatova přibližně 35-40 minut. 

Biozebra.jpg

Podobně výborné recepty, které najdete na našem magazínu

Mrkvové šátečky s povidly

mrkvanky.jpg (37 KB)

Povidlové taštičky z listového těsta

kolacky1.jpg (62 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková 

Reklama