Využijte blahodárné dary jara pro své zdraví a dobrou náladu
Procházka jarní přírodou již sama o sobě činí našemu zdraví řadu dobrodiní. Pokud se však budeme navíc dobře dívat kolem sebe a občas se skloníme a utrhneme pro sebe nějakou tu bylinku, můžeme pro sebe udělat víc, než kdybychom podstoupili nějaké nákladné očistné kúry ve vyhlášených zařízeních. Příroda je prostě nejlepší lék!
Tento víkend už byl na jižní Moravě k vidění medvědí česnek a zanedlouho jistě přibudou první lístečky smetanky lékařské a dalších zázračných bylin, které naše luhy a háje nabízejí. Užijte si tu jarní nadílku a radujte se z každé chvíli v rašící zeleni. Není lepší meducíny na blbou náladu. A nejen na ni.
Medvědí česnek
Tento silák v sobě ukrývá velké množství – jak název napovídá - antibakteriálního allicinu, vitaminu C a železa.
Nejčastěji jej najdete ve vlhčích a spíše stinných místech, lesích a parcích.
Pozor: Jeho listy připomínají listy jedovaté konvalinky. Pokud sbíráte soustředěně, nespletete se. Charakteristická vůně česneku vás povede…
Použití v kuchyni je nepřeberné, pro zachování látek v živé podobě je nejlepší jej zpracovat urychleně – skvěle se hodí nasekaný do tvarohové pomazánky.
Osobně jsem medvědí česnek objevila relativně nedávno. A dokonce mám i své místo, kde roste. Bohužel nejsem jediná, kdo o něm ví, a tak se často stane, že jej tam vyplení nějaký „velkoodběratel“, jenž jej pak zřejmě výhodně zpeněží na nějakém trhnu. Budiž mu to přáno.
Kopřiva
Bylinka, kterou zná každý kvůli ne zrovna příjemným následkům i ze zcela nevinných a krátkých setkání, obsahuje velké množství zdravotně prospěšných látek, např. chlorofyl, hořčík, organické kyseliny, vitamíny, atd. Je jich opravdu hodně, takže stačí, když si zapamatujeme, že je zkrátka zdravá.
Kopřivové listy bývají součástí řady bylinkových čajových směsí, její skvělou chuť si však nejlépe užijete, když ji připravíte „sólově“. Zkuste dva tři týdny na jaře popíjet a vychutnat si její sílu. Čaj pijte vždy čerstvý.
Tuhle odolnou holku jsem kdysi ještě během povinné školní docházky musela povinně sbírat a sušit. Zřejmě to byl nějaký budovatelský úkol. Dnes k ní mám velmi kladný vztah. Věřím v její úžasnou sílu a pokud si zvyknete, čaj chutná opravdu skvěle a prospěje našemu tělu na mnoha frontách.
Pampeliška
Dalším léčivým pokladem jara je pampeliška neboli (jak víme ze školy) smetanka lékařská.
Proslulá bylinkářka Maria Treben doporučovala jíst pampeliškové stvoly po tři týdny především pro očistu jater a žlučníku. Pampeliška ovšem snižuje také hladinu cukru v krvi.
„Pampelišky můžete konzumovat jen tak nebo dát lístky do salátu a nebo je smíchat s uvařenými bramborami a přidat lžičku hořčice,“ říká Michaela Weissová ze Slunečného života, specialistka na léčbu potravinami, a dodává, že listy pampelišek se mají pro léčebné účely sbírat před květem.
Slunce
Kam nechodí slunce, chodí lékař, říkávaly naše babičky, aniž by zřejmě cokoliv tušily o důležitém vitaminu D. Toho prý máme téměř všichni poslední dobou nedostatek. Aspoň tak mi to pravidelně tvrdí moje chytrá paní doktorka. Tak se totiž bojíme škodlivého záření a nadužíváme krémy s vysokým opalovacím faktorem, že tělu nedáváme to, co vlastně potřebuje. V rozumné míře proto na jaře vystavme obličej sluníčku. Nejenže všechny stíny padnou za nás, ale ještě budeme mít hezkou zdravou barvičku.
Přispět do diskuze můžete po ZAREGISTROVÁNÍ a
PŘIHLÁŠENÍ,
nebo přihlášení přes Facebook
Přihlášení
Komentáře
fisici
medvědí česnek už mi leze tak budou dobroty
slávenka
Úplně na mě z článku "dýchlo" jaro. To jsou opravdu zdravé rostlinky a bylinky, jen si na ně budeme muset ještě asi chvilku počkat.Ale snad se už brzy dočkáme teplých a slunečných dnů, na které se všichni tolik těšíme.
Braunie
Jaro a hlavně jarní sluníčko mám ráda. Všechny jmenované rostliny často využívám v kuchyni.
Ferdicek
Mám velmi ráda jaro.
vmarta
Pampeliška mi vždy pomůže...a kopřivu piju každé ráno ..
knihovna
Marcelko, vždycky pohladíte, poradíte a hezké obrázky
Marcela Macáková
Děkuji, to je milé. A obrázky jsou od naší úžasné grafičky Kačenky. Pěkné jarní dny.
Nový komentář
Komentáře
medvědí česnek už mi leze tak budou dobroty
Úplně na mě z článku "dýchlo" jaro.
To jsou opravdu zdravé rostlinky a bylinky, jen si na ně budeme muset ještě asi chvilku počkat.
Ale snad se už brzy dočkáme teplých a slunečných dnů, na které se všichni tolik těšíme.
Jaro a hlavně jarní sluníčko mám ráda. Všechny jmenované rostliny často využívám v kuchyni.
Mám velmi ráda jaro.
Pampeliška mi vždy pomůže...a kopřivu piju každé ráno ..
Marcelko, vždycky pohladíte, poradíte a hezké obrázky