Na dvě větší paštiky budete potřebovat:

  • 15 g másla, 2 lžíce olivového oleje (na smažení), dalších 125 g másla do paštiky a 150 g k přepuštění
  • 1 menší cibule
  • 3 stroužky drceného česneku
  • 500 g očištěných krůtích jater
  • 50 ml dobré whisky
  • 40 ml smetany na vaření
  • mořská sůl
  • pár snítek rozmarýnu
  • 2 lžičky zeleného pepře
  • pár plátků sušené slaniny
  • chilli vločky

A jak na to?

Cibuli nasekejte nadrobno, česnek prolisujte. Játra očistěte a nakrájejte na menší kousky. Ve velké pánvi na středním plameni nechte rozehřát máslo a olej. Přidejte cibuli, česnek a rozmarýn a restujete 2 minuty. Pak přidejte játra a restujte další 3 minuty. Následně vlijte whisky a nechte pobublávat, dokud se všechna tekutina neodpaří. Přidejte změklé máslo a smetanu. Směs si přendejte do vyšší nádoby,  ve které ji rozmixujte dohladka. Osolte.

Do dámské verze přidejte drcený zelený pepř. Do ostřejší pánské verze chilli vločky. Připravené zavařovací sklenice vymažte máslem. Sklenici na ostřejší paštiku pak ještě vyložte sušenou šunkou. Poté do nich přendejte paštiky. Na jejich povrch ještě patří přepuštěné máslo. Do přepuštěného másla určeného pro dámy přijde lehce podrcený zelený pepř a několik menších snítek rozmarýnu. Do pánské verze pak patří lžička chilli vloček.

Aby se vůně propojily a máslo se kořením provonělo, nechte 20 minut stát.

Teprve poté jím zalijte celou horní plochu vychlazené paštiky. Na závěr dejte na noc do lednice.

O autorce:

Držitelka prestižního ocenění Gourmand World Cookbook Awards Denisa Bartošová má kreativní mysl i prsty a tvořit pro ni znamená žít. Její „královskou disciplínou“ jsou jedlé dárky, které s oblibou nejen vyrábí, ale také originálně balí. Nahlédnout jí pod ruce a pár láskomin, jak svým zhmotněným nápadům něžně přezdívá, si doma vyrobit přitom vyžaduje jen pár kliků a trochu zručnosti. Pak už jen stačí pozorně sledovat Denisino počínání v pořadu Vytvořeno s láskou na internetové televizi Mall.tv a kýžený výsledek je zaručen.

Zkuste i jiné naše paštiky:

Reklama