Dobrý den,
dovolte, abych Vám poslala náš oblíbený recept.
Vždycky se mi rybí polévka protivila, až jednoho dne jsem objevila tento recept a rybí polévka od té doby zdobí náš štědrovečerní stůl.
Rybí polévka
1 hlava bez očí a skřelí
1 ocasní porce kapra
očištěné vnitřnosti
1 cibule
2 lžíce hladké mouky
kořenová zelenina (celkem asi 15-20 dkg mrkve, petržele a celeru)
muškátový oříšek
sůl
pepř
tuk
zelená petrželka
osmažená houska
Hlavu a porci kapra bez ploutví vaříme v osolené vodě. Zvlášť (aby se sem nedostaly kostičky) vaříme očištěné vnitřnosti z jednoho kapra - žluč vybíráme pro jistotu pod tekoucí vodou, poté vysouváním vyndáme střevo a vyhodíme i duši. Na tuku (já používám trochu sádla a másla) osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a stejně tak nadrobno nakrájenou zeleninu. Asi po 8 minutách zasypeme hladkou moukou a za stálého míchání vše osmahneme dozlatova (ještě zhruba 2-4 minuty). Zalijeme přecezenou vodou z vařené hlavy, porce masa a vnitřností a krátce povaříme. Přidáme obrané maso z hlavy a z ocasní porce a na malé kousky nasekané vnitřnosti (můžeme rozmačkat vidličkou). 3x strouhneme oříškem, podle chuti dosolíme a trošku opepříme, ozdobíme petrželkou.
Příloha - zvlášť na talířek dáme kostičky osmažené housky, případně pečivo či čerstvý chléb.
Nevím, jestli recept polévky postačí do kategorie Vánoční menu. Když ne, třeba ho budou chtít vyzkoušet jiné čtenářky, u kterých doma také dříve hlavu vyhazovali nebo dali jiným.
Vaše čtenářka Efkao
Soutěžit mohou pouze registrované uživatelky.
Nový komentář
Komentáře
manzel to neji
phoebe24: :o)) manžel jí taky nemusí, ale na štedrý den si talířek musí dát
EFKAO : jjjjj takhle jí znám a jíme od malička,možná jěště něco přidávámě .Jen tedy z vnitřnístí dávám jen mlíčí, jikry nee , ty dává tchýně a to mě leze krkem :o))
Už se těším na polívčičku.
Já ji dělám podle své maminky takto:
suroviny a postup podobný, ale navíc je uvařený hrách. Uvařená zelenina se rozmixuje, rozmixuje se i uvařený hrách a tímto se zahustí zcezený rybí vývar (čím silnější, tím lepší). Výsledkem je hladká polévka, mnohem lepší než hrachová (hrách nesmí přehlušit ostatní chutě), která nevadí těm, kteří by jinak rybí nejedli.
Ta osmažená houska nesmí chybět :-)
rybí polévky nemusím :-(
výborná, ale moje rodina na ni dlabe - tak jí nevařím a stačí, když 25.12. přiveze moje maminka kastrůlek jen pro mě
vyzkouším to změna neuškodí
opravdu nemusím
dělám taky rybí polévku,ale trochu jinou
mozna bych ji mohla zkusit, v manzelove rodine ji nedelaji a ja delam vanocni kapustnici dle me maminky, ale asi se mi letos nechce zkouset nic nove...
U nás se rybí polévka ani kapr nají,odrazují nás od toho kosti.
rybí polévku mám hrozně ráda:-) ale já ju nedělám
Já rybí polévku nevařím ( vaří jí mamka ) já jen jím :O)))
Vánoční rybí polívka, jednou za rok a výborná :-)) Myslím, že v receptu c hybí hrášek
Tak tuhle přesně děláme my. A je skvělá.
u nás vaří rybí polévku můj muž-čistý vývar se zeleninou,rybím masem a s knedlíčky.
Rybí polévka je prostě bomba, těším se na ni celý rok. Jíme ji jen o Vánocích.
lumpik: U nás také ne, manžel je zvyklý na Štědrý večer jíst sváteční hrachovou polévku, a kluci jsou mlsní po něm. Já mám rybí od maminky v kastrůlku :-)
Tenhle recept znám od mé tchyně, je to moc dobré, ale k smrti nerada ji dělám.Na štědrý den vždycky přijde můj bývalý manžel a s mým synem ji dělají.Dá to dost práce, ale stojí to za to.
takhle vařila rybí polévku už moje babička :o))