Foto: Alena Kolaříková
Sirup se hodí do osvěžujících letních limonád. Nádherně voní a léčivá levandule zklidňuje nervový systém, působí proti nespavosti, bolestem hlavy a zklidňuje trávení. Ale hlavně, velice dobře chutná.
Cukr se hodí při přípravě těsta moučníky a cukroví. Můžete jím ochutit čaj, posypat upečenou bublaninu nebo dochutit ovocný salát.
Levandulový cukr
- 500 g cukru krupice
- 1/2 hrnku levandulových kvítků (otrhané jen ty maličké)
Nejprve musíte levandulové květy důkladně usušit. Jinak by cukr zvlhl a brzy by byl zatuchlý a plesnivý.
Usušené květy rozmixujte s cukrem krupice ve výkonném mixéru. Uložte do sklenice a používejte podle potřeby.
Foto: Alena Kolaříková
Levandulový sirup
- 1 l vody
- 1 kg cukru krupice
- 1 bio citron
- 4 zarovnané lžičky kyseliny citronové
- 2 hrnky levandulových květů (odstřižená celá horní část i se stonkem)
Nastříhejte levanduli z keře a opláchněte pod tekoucí vodou. Odstříhejte pouze konce květů, stonky s fialovými květy. Odměřte dva hrnky a vsypejte do hrnce. Zalijte litrem horké vody.
Foto: Alena Kolaříková
Citron omyjte, nakrájejte na kolečka a vložte do vody k levanduli. Přisypejte kyselinu citronovou, důkladně promíchejte, přikryjte poklicí a nechejte stát v chladu a temnu 24 hodin.
Na druhý den přeceďte přes plátno do hrnce a vsypejte cukr. Lehce zahřejte na plotně, aby se cukr rychleji rozpustil. Až je rozpuštěný, slijte do sklenic.
Skladujte v lednici.
Náš tip: Místo obyčejného cukru a kyseliny citronové můžete použít Dr. Oetker Cukr na sirup.
Dobrou chuť přeje Elly.
Foto: Dr. Oetker
Foto: archiv redakce
Foto: archiv redakce
Nový komentář
Komentáře
Taky dělám levandulový sirup, akorát tam nedávám tolik cukru.
Levandule je úžasná rostlina. Na zahradě mám několik keřů, protože zbožňuju tu její úžasnou vůni :-) . Levandulový sirup jsem už také dělala a vloni jsem ze zvědavosti zkusila i levandulovou limonádu . Už mi začíná kvést, tak si ji musím nasušit, abych měla na zimu zásobu květů :-) .