DSC_8003.jpg (206 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Sirup se hodí do osvěžujících letních limonád. Nádherně voní a léčivá levandule zklidňuje nervový systém, působí proti nespavosti, bolestem hlavy a zklidňuje trávení. Ale hlavně, velice dobře chutná.

Cukr se hodí při přípravě těsta moučníky a cukroví. Můžete jím ochutit čaj, posypat upečenou bublaninu nebo dochutit ovocný salát.

Levandulový cukr

  • 500 g cukru krupice
  • 1/2 hrnku levandulových kvítků (otrhané jen ty maličké)

Nejprve musíte levandulové květy důkladně usušit. Jinak by cukr zvlhl a brzy by byl zatuchlý a plesnivý. 

Usušené květy rozmixujte s cukrem krupice ve výkonném mixéru. Uložte do sklenice a používejte podle potřeby.

DSC_8012.jpg (107 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Levandulový sirup

  • 1 l vody
  • 1 kg cukru krupice
  • 1 bio citron
  • 4 zarovnané lžičky kyseliny citronové
  • 2 hrnky levandulových květů (odstřižená celá horní část i se stonkem)

Nastříhejte levanduli z keře a opláchněte pod tekoucí vodou. Odstříhejte pouze konce květů, stonky s fialovými květy. Odměřte dva hrnky a vsypejte do hrnce. Zalijte litrem horké vody. 

DSC_8018.jpg (108 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Citron omyjte, nakrájejte na kolečka a vložte do vody k levanduli. Přisypejte kyselinu citronovou, důkladně promíchejte, přikryjte poklicí a nechejte stát v chladu a temnu 24 hodin.

Na druhý den přeceďte přes plátno do hrnce a vsypejte cukr. Lehce zahřejte na plotně, aby se cukr rychleji rozpustil. Až je rozpuštěný, slijte do sklenic.

Skladujte v lednici.

Náš tip: Místo obyčejného cukru a kyseliny citronové můžete použít Dr. Oetker Cukr na sirup.

Dobrou chuť přeje Elly.

Třešňovo levandulový sirup

1.jpg

Foto: Dr. Oetker

Mrkvový sirup

2.jpg (72 KB)

Foto: archiv redakce

Meduňkový sirup

3.jpg (22 KB)

Foto: archiv redakce