Možná si vybavujete na (doufám) zajímavý rozhovor s paní Alenou Gajduškovou. Na jeho počátku byl můj zájem o přírodní kosmetiku, kterou si sama vyrábí. Nakonec se náš rozhovor stočil k úplně jiným, neméně zajímavým tématům, a na kosmetiku se nedostalo. A tak jsem požádala paní Alenu, zda by nás nenechala nahlédnout do své „kuchyně“ a nezasvětila nás do výroby domácího mýdla.
Když jsem s paní Haklovou dělala rozhovor, zaujalo ji (mimo jiné) i to, že si dokážu vyrobit mýdla i kosmetické prostředky sama, a tak mě požádala, zda bych se o své zkušenosti nepodělila se čtenářkami magazínu Žena-in. Ráda jsem souhlasila.
V dnešní době, kdy máme na trhu nepřeberné množství druhů mýdel i ostatních kosmetických prostředků by se mohlo zdát, že je zbytečné přidělávat si práci výrobou domácího mýdla.
Především v posledních letech se však začíná otevřeně hovořit o značném podílu chemických složek ve výrobcích, které denně používáme i jejich dopadu na naše zdraví. U domácí kosmetiky od začátku ovlivňujeme složení výrobku, můžeme si být opravdu jisté, z čeho se skládá a vyrobit mýdlo přímo „na míru“ sobě i své rodině.
A to je hlavní důvod, proč jsem mýdlo začala „vařit“ i já.
Způsobu výroby mýdla, který dnes v mydlářské technologii převládá, se říká tzv. „za studena“.
Je to proto, že se výchozí suroviny zahřívají pouze na 37° C. K výrobě za studena se používají výhradně rostlinné tuky, především kokosový, olivový, slunečnicový, palmový nebo ricinový. Každý z olejů má unikátní vlastnosti a záleží na konkrétní receptuře, v jakém poměru se oleje smíchají. Kokosový olej bohatě pění, ale mýdlo vyrobené pouze z něj by vysušovalo pokožku. Ze samotného palmového oleje by vzniklo mýdlo velmi měkké, ale v kombinaci s kokosovým vytvoří znamenitou směs olejů, která vyráběnému mýdlu dodá žádoucí vlastnosti: pěnivost, konzistenci i příznivé účinky na pokožku.
Samozřejmě můžeme vyrábět mýdla i z luxusních olejů jako je makadamový, arganový, avokádový, mandlový nebo i z bambuckého másla, ale vzhledem k ceně těchto olejů je ideální pouze jejich přídavek na konci zmýdelňovacího procesu, kdy nám v nezměněné podobě zajistí obsah výživných látek v mýdle.
Nyní se dostávám k tomu, abych vám konečně popsala můj způsob výroby:
- Na přesných digitálních váhách si nejprve odvážím destilovanou vodu ve tří litrové zavařovací lahvi.
- Pak si odvážím hydroxid sodný (NaOH), který potřebuji ke zmýdelnění tuků. Hydroxid sodný používám granulovaný, manipulace s ním je bezpečnější než s tekutým. Pokud se nějaká granulka usype mimo nádobku, mohu ji snadno a hlavně bezpečně sebrat.
- Odvážený hydroxid nasypu do destilované vody (nikdy ne obráceně!), promíchám velkou vařečkou z bezpečné vzdálenosti a nedýchám, protože ze sklenice nyní unikají štiplavé a žíravé páry. Páry se uvolňují zhruba půl minuty, pak sklenici zavřu a uložím na bezpečné místo, protože roztok má v tuto chvíli teplotu kolem 90° C a je třeba, aby se ochladil na požadovaných 37° C. Navíc je roztok louhu silně žíravý.
- A zatím, co louh chladne, odvážím si do velkého nerezového kastrolu tuky: olivový, kokosový a palmový. Směs tuků nechám na kamnech opatrně tát, důležité je nenechat teplotu tuků vystoupat příliš vysoko, musela bych čekat, až se ochladí.
- Další pomůckou, kterou si musím nachystat je dřevená bedna na mýdlo, kterou jsem si nechala vyrobit. Tato bedna má vysouvací dno, takže se mi z ní vyrobené mýdlo snadno vyndává. Tuto bednu pečlivě vyložím pergamenovým papírem, musím dát hlavně pozor, abych jej nikde neprotrhla
-
- Pokud chci vyrobit mýdlo s výživnou složkou, připravím si ji, aby byla k okamžitému použití v pravý čas, stejně tak vybrané esenciální oleje.
- V okamžiku, kdy mají tuky i louhový roztok stejnou teplotu, t.j. 37° C, naliji velmi opatrně roztok do kastrolu s tuky a začnu ihned hbitě míchat. Proces (chemická reakce), který právě začal probíhat, se odborně nazývá saponifikace, neboli hydrolytický rozklad tuků a vzniklé mýdlo je tak podle chemické klasifikace vlastně solí. Saponifikace trvá podle použitých tuků (olejů) i výchozí teploty (čím je teplota vyšší, tím déle zmýdelnění probíhá) mezi 10 - 40 minutami. Míchání tuků si můžeme usnadnit použitím tyčového mixéru (rozhodně jiným, než který používáme v kuchyni!!), já však dávám přednost vařečce a vlastní energii. Vařečkou vytvářím jednu osmičku za druhou, pak míchám v protisměru a nepřestávám. Důležité je, aby směs v hrnci byla neustále v pohybu a zmýdelnily všechny tukové molekuly.
- V okamžiku, kdy hmota začne mírně houstnout, trochu zesvětlá a kapky nechávají na povrchu znatelné stopy, je čas na přídavek pěstících složek (bambucké máslo, meruňkový olej..) a esenciálních olejů. Přidávají se v tuto chvíli právě proto, aby se u nich zabránilo zmýdelnění, které by bylo nežádoucí. Pracuji rychle, protože směs houstne.
-
Nálev z růžových květů, který se přidává do růžového mýdla
- Po přídavku pěstících složek a esenciálních olejů směs rovnoměrně rozliji do bedny. Manipulace je opatrná, protože čerstvé mýdlo je silně žíravé.
- Bednu přikryji víkem. Nakonec celou bednu zabalím do připravené deky, ve které zůstane zabalená 24 hodin, aby chemická reakce doběhla a mýdlo se opravdu povedlo. Po tuto dobu čerstvě vyrobené mýdlo slabě hřeje.
- Další den deku odstraním a mýdlo ponechám 2-3 dny v bedně, aby ztuhlo (po 24 hodinách má mýdlo konzistenci vepřového sádla a nejde krájet)
- Když dostatečně ztuhne, nakrájím ho na kostky a nechám v krabicích sušit a zrát minimálně šest týdnů. Teprve po této době je bezpečné mýdlo používat, nejjistější je přesvědčit se pomocí lakmusového papírku. Mýdla vyrobená z živočišných tuků zrála až 6 měsíců.
-
Nakrájené mýdlo. Odřezky, které zbudou, zužitkuji a připravuji si vlastní prostředek na praní prádla.
Příklad toho, jak může domácí mýdlo vypadat zabalené jako dárek v látkovém obalu „furošiki“, původ tohoto umění je v Japonsku
Několik postřehů na závěr:
Stejným způsobem, jen s použitím jiných olejů, je možné vyrobit tuhý šampon. Mýdla se mohou obohatit rostlinnými výtažky, jílem, kávou, kořením, mletou rýží.., s použitým materiálem se bude měnit barva i textura výrobku.
Při vlastních pokusech je vždy nutné myslet na to, že pracujete se silnou žíravinou a bezpečně s ní manipulovat. Pokud neznáte základní pravidla pro práci s nimi, je třeba je nejprve nastudovat!
A to nejdůležitější: nečekejte, že se zkušeným výrobcem mýdla stanete přes noc, ale spíše tak, že budete delší dobu experimentovat, vařit a míchat :-). Ale stojí to vážně za to.
Něco o historii mýdla Primitivní náhražky mýdel lidé používali od dávných dob. Jednalo se vždy o rostlinné prostředky s přirozeným obsahem saponinů. Takovou dnes nejznámější rostlinou je mydlice lékařská, která přímo svým názvem napovídá, k čemu ji lze používat. Má se zato, že mýdlo bylo objeveno náhodou. Podle pověsti si ženy všimly, že dešťová voda z obětní mísy, ve které se pálily zvířecí obětiny bohům, a kde byly ponechávány nespálené zbytky kostí a popela, mnohem lépe pere prádlo, než-li voda nabíraná ze studní. Je až s podivem, jak snadno se k sobě dostaly nejdůležitější suroviny pro výrobu mýdla: tuk, louh a destilovaná voda. První recepty na výrobu mýdla byly zaznamenány na sumerské hliněné destičky 2800 let p.ř.n.l. Ještě na počátku 20. století se k výrobě mýdla používaly převážně živočišné tuky. Mýdlo vyrobené z těchto tuků je sice trvanlivé, takže při používání velmi dlouho vydrží, ale zároveň je velmi tvrdé a jeho výroba byla velmi náročná i nebezpečná. Z těchto dob pochází i dodnes používaný termín „vařit mýdlo“. Tehdy se mýdlo vyrábělo v malých výrobnách drogistů, kteří mýdla vařili většinou podle rodinných receptů, případně živnostenských receptářů. V prodejním a výrobním sortimentu měli nejen mýdla toaletní, ale i medicínská, například sirné a dehtové. Mýdla se vařila několik hodin ve velkoobjemových kotlích, kdy se pracovalo se stovkami kilogramů výchozích surovin. Základní recept se skládal z živočišných tuků, louhu (sodného nebo draselného), kuchyňské soli a destilované vody. Tak, jak se mýdlo vařilo, postupně houstlo, bublalo a hmota se musela intenzívně míchat, aby nic nepřeteklo z kotle ven. Pokud by se horká žíravá hmota dostala do kontaktu s pokožkou, způsobila by hluboká a rozsáhlá poranění. Měla jsem možnost pročíst originální recepty, které si předávaly ženy mezi sebou za II. světové války, kdy bylo prakticky všechno na příděl. Doma si vařily mýdlo v malém, z vepřového sádla, louhu, dešťové vody, která nahradila destilovanou, kuchyňské soli, kalafuny a dokonce k základním surovinám přidávaly i vařené brambory, aby se hmota nastavila a mýdla bylo víc. |
---|
Co vy na to, milé čtenářky? Troufly byste si na vlastnoruční výrobu mýdla? Napište nám do diskuze, co si o tom myslíte.
Čtěte také:
- Alena Gajdušková: naši předkové to měli dokonale vymyšlené
- Setkání s ostrovní ženou, aneb jak se žije v nezávislém domě
Nový komentář
Komentáře
Strašně mě baví tvoření s dětmi ve škole, kde spolu máme pracovní činnosti. Tuto dobu využívám k vymýšlení dalších projektů, které spolu budeme dělat. Chtěla bych se zeptat, jestli existuje materiál, ze kterého se dají vyrábět formičky na mýdlo, ale třeba i čokoládu. Tedy materiál, ze kterého si uděláme vlastní formičku a může do toho přijít horká čokoláda? Hledám zdravotně nezávadný materiál
Moc zajímavý článek. O domácí výrobě mýdla už jsem slyšela. Sama jsem to ale nikdy nezkoušela. Docela ale uvažuji nad tím, že bych to někdy zkusila. Alespoň bych konečně měla co dát do misky na mýdlo kterou jsem si před časem koupila z https://www.emako.cz/misky-na-mydlo-a-davkovace/
Rikina — #5 tak zrovna to jsem si také říkala
Dobrý den,
také jsem zkoušela výrobu mýdla, ale použila jsem podle mého trohu jednodušší recept (http://homezin.cz/media/jak-vyrobit-domaci-mydlo). Kde smícháte vlastně jen 1 kg tuku, 380 ml destilované vody a 140 g hydroxidu sodného a pro vůni přidáte nějaký éterický olej či živé bylinky (například levanduli). Taky jsem si s tím trochu pohrála a ke zlepšení "designu" jsem konečné dílo posypala květy sedmikrásek. Výroba mě začla bavit, asi u toho zůstanu a s kupovanými umělými mýdli se rozloučím :)
Taky jsem se do výroby mýdel zamilovala. A skončila u prodeje mýdel Satin Silk. Protože když jste mýdlový maniak, odběr rodiny prostě nestačí. :) Na výrobě ručního mýdla oceňuji, že bohatě uspokojí výtvarné nebo designerské pudy a výsledek se dá prakticky využít. Není nic úžasnějšího, než krásný a voňavý dárek, který se dá skutečně použít.
Když jsem byla malá,mýdlo jsme dělali s babičkou.Pro děti by to byla fajn zábava.
Ano je to dosti náročné a chce to trpělivost, kterou bohužel nemám.
Eliana — #22nefunguje to, spadlo jim to tam jaksi celé - to je zákon schválnosti. Ale podívat se tam potom můžeš, to zůstane.
ani náhodou.mám důležitější věci na práci, nebo si radši budu hrát se psem
Na jednu stranu zajímavé, na druhou.. Nedávno tady byl článek proti používání palmového tuku.. teď z něj budeme dělat mýdlo..
Tak to určitě dělat nebudu
gerda — #20jeh, zrovna to nefunguje, ale určitě se mrknu
Ano, mýdla jsou plná chemikálií, proto si ho budu vyrábět sama z louhu.
Děkuji, to si to mýdlo raději koupím.
Eliana — #19tyhle věci se dají koupit na burzách - tady je ukázka kalendáře z roku 1923
http://aukro.cz/stepanuv-kalendar-1923-drogista-pribram-reklamy-i5918329396.html
gerda — #18To je zajímavostí! Mne strašně bavily prvorepublikové kalendáře -což byly takové jako knihy s návody, reklamou atd. atd. ani nevím, kde to v rodině skončilo
, ráda bych si početla znovu.
Eliana — #1 Rikina — #4Popel byl i dobrý obchodní artikl. V knížce mé oblíbené Pittnerové, která si zapisovala všelijaké obyčeje z Vysočiny, je příběh staré paní, která se vyhrabala z nedostatku právě tím, že popel po vesnicích vykupovala a pak ho prodávala výrobci mýdla. Uhlím se tehdy netopilo, tak to tenkrát šlo.
Děkuju, ještě nikdy jsem nečetla tak srozumitelný a podrobný návod, jak vyrobit mýdlo. Dělat ho doma nebudu, ale ten pocit, že kdybych chtěla...
Jestli to má někdo jako koníčka,prosím,je to zajímavé,ale rozhodně bych se s něčím takovým nepatlala,neb výsledek by byl nejistý.A pracovat se žíravinou???? Děkuju pěkně,to jdu radši ven fotit
kdysi jsme něco takového zkoušeli vařit z kostí- příšerný smrad a výsledek neodpovídal námaze.
myslím si , že při výrobě musí být dost zápachu