Vypěstujte si doma vlastní houby. Rady, s nimiž uspějí i začátečníci
Milujete houby na všechny způsoby, jenže do léta je daleko a do obchodu se vám pro ně nechce? Nezoufejte, můžete mít vlastní a čerstvé. Třeba i do dvou týdnů a v pohodlí domova. Poradíme, jak je co nejjednodušeji vypěstovat.
Způsobů, jak doma pěstovat vlastní houby, je celá řada. Můžete si třeba pořídit podhoubí naočkované na dřevěných kolíčkách, které zavrtáte do špalku z listnatého stromu. Nebo podhoubí na obilných zrnech, které zapracujete například do řezané slámy předem prolité vařící vodou. To vše ale už vyžaduje vaši součinnost. A také vhodný prostor pro vaše mykologické pokusy – těžko budete vrtat nebo chystat slámu v kuchyni. Pokud však s pěstitelskými pokusy teprve začínáte, pak vám nejlépe poslouží již připravený lisovaný blok substrátu naočkovaného podhoubím. Ten seženete nejen ve specializovaných obchodech, ale také v běžných hobby marketech.
Na výběr máte i z nepřeberného množství druhů hub určených pro pěstování v domácích podmínkách. K těm nejznámějším a nejméně náročným patří žampion a hlíva. Jak právě je s úspěchem pěstovat v uzavřených prostorech, například ve sklepě nebo v garáži?
Hlíva ústřičná
Když si přinesete substrát domů, měl by zpočátku zůstat v naprosté tmě. Až když povrch poroste bílošedým podhoubím, a začnou se objevovat první malinké kloboučky ne větší než špička zápalky, je na čase dopřát jim denní světlo (nebo vhodné umělé osvětlení). Vyžadují ho osm hodin denně. Ohlídat je třeba i teplotu, která by měla zůstat v rozmezí od 10 do 16 °C. Hlíva snese i teplejší prostředí, ovšem na úkor velikosti a kvality plodnic, která je nižší. Nároky mají také na vlhkost vzduchu, která by měla dosahovat 85 %. Jak toho doma dosáhnout? „Pokud je vzduch příliš suchý doporučujeme umístit blok nad nádobu s vodou tak, aby se nedotýkal hladiny. Houby můžeme mlžit rozprašovačem pouze tehdy, když dosáhly velikost alespoň 2 cm. Nesmíme zapomínat, že houby nemohou být mokré, proto když zaléváme blok, musíme zvýšit větrání, aby se voda mohla vypařit do 2 hodin,“ radí odborníci ze společnosti EkoHouby.
Nezapomeňte vydatně větrat i proto, že houby vytváří oxid uhličitý.
Žampion
Pokud si zakoupíte substrát doposud neprorostlý podhoubím, ponechte balení až 20 dní v teple (do 24 °C). Že se zadařilo, to poznáte nejen podle bílošedého povlaku substrátu, ale také podle typicky houbové vůně. Teprve tehdy je čas odříznout vrchní část fólie, jemně prokypřit substrát do hloubky cca 2 cm, uhladit a přisypat krycí rašelinu. Ta je součástí sady, ovšem balená zvlášť. Nemusíte použít všechnu, ideálně jen do výšky tří centimetrů. Pak ji velmi lehce přimáčkněte (aby zůstala kyprá) a zvlhčete. Ale pozor, nesmíte ji přemokřit! Přebytečná voda se může zdržovat na dně obalu, kde ji nevidíte, což je špatně. Proto zalévejte a roste méně, ale o to častěji. Abyste zajistili potřebnou vzdušnou vlhkost, překryjte „záhonek“ folií a ponechte v místnosti s teplotou vzduchu kolem 20 a 24 °C.
„Když podhoubí proroste do dvou třetin objemu krycí zeminy, zeminu prohrabte. Prohrabání se provede tak, že pouze zeminu v celém jejím objemu promícháme a tím promísíme více a méně prorostlá místa. Po prohrabání necháme kostku ještě 3 dny v teplotě 20 - 24 °C, rozhrabaná mycelia srostou,“ doporučují výrobci substrátů z Agri Slatinice.
Následně je třeba dopřát podhoubí šok v podobě ochlazení. Sundejte vrchní folii, substrát umístěte do místnosti s teplotou od 14 do 18 °C a přestaňte zalévat. S tím začněte až ve chvíli, kdy první houby dorostou cca 1 až 2 cm.
„Pokud podhoubí bude v příliš teplé místnosti, může se stát, že bude slabší úroda, a vzniknou plísňová onemocnění hub,“ varují odborníci ze společnosti EkoHouby.
Co je dobré vědět?
Podle toho, kolik hub byste rádi vypěstovali, zvolte velikost balíčku. Může mít pouhý jeden kilogram, nebo třeba kilogramů patnáct.
Pokud neradi čekáte, porozhlédněte se po substrátu předpěstovaném. Na něm už se utvořil bílošedý povlak, tedy podhoubí, ze kterého budou houby brzy vyrůstat.
Zatímco žampiony vám porostou i ve tmě, ostatní houby vyžadují denní světlo, nebo alespoň umělé osvětlení.
Přispět do diskuze můžete po ZAREGISTROVÁNÍ a
PŘIHLÁŠENÍ,
nebo přihlášení přes Facebook
Přihlášení
Komentáře
jikot
hlívu jsem již zkoušela
Braunie
Žampiony jsme dřív pěstovali i ve sklepě v paneláku, teď je sbíráme na louce.
vladka321
Jednou jsem koupila podhoubí Shitaké (houževnatec jedlý) a bohužel se nezadařilo...
gerda
Na slámě jsem vypěstovala límcovku (na kompostu) a hlívu ve sklepě. Hlívová zahrádka byla koupena v bloku s dírkama po bocích, odkud bez jakékoliv práce hlíva rostla. Jen se s ní nesmí hnout, ale nechat na místě a jen odlamovat. Jinak neroste a zaschne, nesnese transport.
marianaant
Manžel pěstoval hlívu ústřičnou a žampiony. Byla vždy fantastická úroda,
Nový komentář
Komentáře
hlívu jsem již zkoušela
Žampiony jsme dřív pěstovali i ve sklepě v paneláku, teď je sbíráme na louce.
Jednou jsem koupila podhoubí Shitaké (houževnatec jedlý) a bohužel se nezadařilo...
Na slámě jsem vypěstovala límcovku (na kompostu) a hlívu ve sklepě. Hlívová zahrádka byla koupena v bloku s dírkama po bocích, odkud bez jakékoliv práce hlíva rostla. Jen se s ní nesmí hnout, ale nechat na místě a jen odlamovat. Jinak neroste a zaschne, nesnese transport.
Manžel pěstoval hlívu ústřičnou a žampiony. Byla vždy fantastická úroda,