Postup a ingredience

  • 1 celé kuře asi 1,5 kg
  • Sůl
  • Směs bylinek (např. oregano, tymián, bazalka)
  • 2 citrony
  • Olivový olej
  • 4 stroužky česneku

Samotný výběr masa ovlivní konečný výsledek práce a především chuť. Maso je vhodné před úpravou nechat přivyknout na pokojovou teplotu. Docílíte tak vyrovnání teploty v celém kuřeti a následně rovnoměrného pečení. Nedojde tak k vysušení. Nebojte se při přípravě kuře důkladně osolit nejen zvenčí, ale i zevnitř a dále omyté bylinky nakrájejte a vložte do vnitřku kuřete. Nasolení dodává kůži na křupavosti, za kterou vás pak přátelé zajisté ocení. Rovnoměrného propečení docílíte i svázáním kuřete. Zamezíte tak úniku šťávy a zabráníte vysušení prsou. Pro pečení zvolte menší pekáč s roštem a rozházejte na kuře i okolo citrony a česnek, opět se nebojte sáhnout po bylinkách. Aby se kuře hezky propeklo, pečte ho první půl hodinu prsní částí dolů a spíše zvolna. Troubu si předehřejte ideálně na 160 až 180 stupňů celsia. Zvýšením teploty na posledních pár minut dosáhnete křupavé kůrčičky. Po vyndání kuřete z trouby ještě chvíli vydržte. Maso si tak chvíli odpočine a bude se lépe krájet.

Foto: Drůbežářského závodu Klatovy

Zkuste i další naše kuřecí recepty:

Reklama