Chutné žampiony
Jednou z fatálních záměn může být chutný žampion (pečárka) a muchomůrka zelená. Pokud jde o mladé houby, které ještě nejsou vyzrálé, mohou si je sběratelé snadno splést. Také pokud má muchomůrka zelená vybělený klobouk, může připomínat vzrostlý žampion. Důležitým znakem pro žampion je, že nevyrůstá z pochvy a nikdy nemá bílé lupeny, má je buď růžové, později čokoládové.
Otrava muchomůrkou zelenou patří k nejnebezpečnějším otravám, které mohou nastat po konzumaci hub. Dokonce v rámci Evropy je muchomůrka zelená považována za nejjedovatější houbu. Otrava vyžaduje včasnou lékařskou péči, a to i v případě, že je pacientovi lépe. V opačném případě obvykle končí smrtí.
Tak schválně - je to muchomůrka nebo žampion?
Jak poznat muchomůrku zelenou?
Je to lupenatá houba, pro niž je typický klobouk s bledě až olivově zelenou pokožkou (na slunci může být vybělená, proto se snadno zaměňuje se žampionem), má bílé lupeny (pouze u velmi starých plodnic tmavé), štíhlý bílý třeň s prstenem a bílou blanitou pochvou. Dužnina voní nevýrazně, případně po vadnoucí růži, při sušení voní po medu, ve stáří je cítit syrovým bramborem. Tyto znaky houbu odlišují od většiny jedlých druhů, s nimiž bývá zaměňována. Muchomůrka zelená se u nás vyskytuje velice hojně, především pod listnatými stromy.
Oblíbená bedla a masák
Bedla vysoká je jedlá a velmi chutná houba. Je vhodná ke sběru a k jídlu, dají se z ní připravit velmi chutné pokrmy, jako například „řízky z bedly“. Ke zpracování je vhodný především klobouk, třeň je tuhý. Je možné ji zaměnit s bedlou ostrošupinnou nebo bedlou chřapáčovou které jsou smrtelně jedovaté. Stejně tak v naší kuchyni velmi oblíbená muchomůrka růžovka neboli masák je snadno zaměnitelná s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovanou. Ta se liší tím, že má hladký, nerýhovaný prstenec a jiné zbarvení klobouku.
Co je charakteristické pro oblíbené houby, které nejčastěji zaměňujeme a podle čeho je můžeme poznat?
- Pečárka (žampion) – lupeny hnědavě zbarvené (nikoli bílé), chybí kalich
- Bedla (vysoká) – výrazně větší rozměry, typicky hrubě šupinatý a krémově hnědý klobouk
- Holubinky – chybí prsten i kalich, robustnější plodnice
- Muchomůrka růžovka – růžové tóny, chybí kalich, prsten je rýhovaný
Důležitá rada pro sběratelé hub!
Mnoho houbařů ještě v lese, po nalezení houby hned očistí. Odkrojí tak důležité části houby, jako je kalich, prstenec, povrch třeně, díky kterým lze identifikovat druh houby. Ten, kdo dostane houby ke zpracování, pak nemá možnost muchomůrku určit a předejít otravě.
Foto: Shutterstock
Máme pro vás i další houbové tipy, rady a recepty
- Sláva! Houbová sezona začala a my máme skvělé recepty
- Smažené bedly
- Jak mrazit a sušit houby. Tady jsou naše tipy
Nový komentář
Komentáře
Podezřelé houby nesbírám, jen ty, co bezpečně znám .
Já moc houby nejím, ale ráda je sbírám - kozáky, hřiby, křemenáče, ale vede pýchavka, protože tu jedinou jím.
sbírám jen ty, co na 100% znám