60e6ee01c6fa3clanek.jpg
Foto: Shutterstock

Kostní vývar je skoro zázračným elixírem zdraví. Jde o výživnou tekutinu bohatou na bílkoviny s mnoha benefity pro zdraví. Běžně se používá jako součást polévek, základ omáček, do rizota apod., ale stále větší oblibě se těší i coby součást každodenního pitného režimu. Někdo preferuje hrneček vývaru už ráno, někdo si ho raději dopřeje během dne.

Vývar z kostí je dobré vařit minimálně dvanáct hodin, ale čím déle bude probublávat na plotně, tím bude jeho chuť silnější a obsah prospěšných látek vyšší. Skvělým pomocníkem jsou v tomto ohledu nejrůznější pomalé hrnce, ve kterých se nemusíte o vývar moc starat. Dobré také je, udělat si najednou větší množství vývaru, a potom ho skladovat v lednici nebo ještě déle v mrazáku. Do vody s kostmi nezapomeňte přidat lžíci jablečného octu, který zajistí uvolňování důležitých látek do vody.

Vývar je bohatý na vápník, hořčík, draslík, fosfor a další minerály a stopové prvky, které jsou mimo jiné důležité pro zdravé kosti. Zdraví kloubů prospívá obsažený glukosamin, vývar obsahuje také vitamin A, K2, zinek, železo nebo omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Všechny látky jsou navíc pro tělo ve snadno vstřebatelné formě.

Trávení
Vývar je skvělým pomocníkem trávení. Obsažená želatina totiž v trávicím traktu váže vodu a podporuje průchod potravy střevem. Výzkumy naznačují, že vývar může mít blahodárné účinky při léčbě zánětlivých onemocnění střev.

Imunita
Ne nadarmo se vývar od nepaměti servíruje nemocným lidem. Doplňuje totiž do těla důležité látky a hydratuje. Tím, jak působí na střeva, zároveň posiluje imunitu, protože ta z 80 % sídlí právě ve střevech.

Hubnutí
Vývar má málo kalorií, ale obsahuje výživné bílkoviny. Jeho konzumace dokáže zvýšit pocit nasycenosti a redukovat hlad a chutě.

Spánek
Aminokyselina glycin, která je ve vývaru přítomná, má v těle řadu funkcí včetně toho, že podporuje zdravý a kvalitní spánek.

Zdroj: BBC, European Journal of Clinical Nutrition, Sleep and Biological Rhythms, Medical News Today