Foto: Šárka Škachová
Suroviny
- 300 g polohrubé mouky
- 30 g čerstvého droždí
- 100 g krupicového cukru
- 100 g mléka
- 100 g másla
- 2 vejce
- špetka soli
- 50 g mandlových lupínků
- hrst rozinek namočených v rumu
- 1 vejce na potření
Postup
Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné. Do poloviny množství ohřátého mléka nadrobte droždí, přidejte1 lžíci cukru a 2 lžíce mouky. Zamíchejte a nechejte na teplém místě vzejít kvásek.
Zbytek prosáté mouky smíchejte s cukrem a špetkou soli. Přidejte vejce, kvásek, vlažné mléko a za pomoci rozpuštěného másla vypracujte hladké a nelepivé kynuté těsto.
V přikryté míse nechejte ještě asi 45 minut kynout a poté těsto přeneste na pomoučený vál a zapracujte rozinky.
Těsto rozválejte, rozdělte na 3 části, ze kterých vytvarujte stejně dlouhé prameny a zapleťte je do copu. Ten spojte jako věneček. Povrch potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte mandlovými plátky.
Před samotným pečením nechejte ještě 20 minut dokynout na plechu. Vložte do vyhřáté trouby, kde pečte při 180 °C cca 40-45 minut.
Dobrou chuť přeje Gurmanka - Šárka Škachová.
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář