cop.jpg

Foto: Šárka Škachová

 
Suroviny

  • 300 g polohrubé mouky
  • 30 g čerstvého droždí
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g mléka
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 50 g mandlových lupínků
  • hrst rozinek namočených v rumu
  • 1 vejce na potření

Postup

Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné. Do poloviny množství ohřátého mléka nadrobte droždí, přidejte1 lžíci cukru a 2 lžíce mouky. Zamíchejte a nechejte na teplém místě vzejít kvásek.

Zbytek prosáté mouky smíchejte s cukrem a špetkou soli. Přidejte vejce, kvásek, vlažné mléko a za pomoci rozpuštěného másla vypracujte hladké a nelepivé kynuté těsto.

V přikryté míse nechejte ještě asi 45 minut kynout a poté těsto přeneste na pomoučený vál a zapracujte rozinky.

Těsto rozválejte, rozdělte na 3 části, ze kterých vytvarujte stejně dlouhé prameny a zapleťte je do copu. Ten spojte jako věneček. Povrch potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte mandlovými plátky.

Před samotným pečením nechejte ještě 20 minut dokynout na plechu. Vložte do vyhřáté trouby, kde pečte při 180 °C cca 40-45 minut.

Dobrou chuť přeje Gurmanka - Šárka Škachová.

7.jpgFoto: Alena Kolaříková

8.jpgFoto: Alena Kolaříková

9.jpgFoto: Alena Kolaříková