Pesto, foie gras, Nutella, Znojemské okurky, kaviár, brusinový džem, olivový olej, víno, grappa… Napadá vás, co mají tyto dobroty společného, kromě toho, že jsou k jídlu či k pití?
Zmíněné lahůdky pocházejí z různých míst Evropy, některé jsou sladké, další slané či kyselé, jedny běžně dostupné, jiné luxusní. Už víte? Ano, všechny můžete koupit ve skleněných obalech. Pokud si je chcete přivézt domů z dovolené, je jasné, že Vám to bude v kufru, ať už cestovním či u auta, cinkat.
Kolik chutí znáte?
Na základní škole nás učili, že chutě jsou čtyři – slaná, sladká, kyselá a hořká. Ale už v mateřské školce většina z nás přišla na to, že takhle jednoduché to není. Existuje bezpočet kombinací výše zmíněné čtyřky. Co třeba taková chuť pikantní či přímo pálivá, nebo naopak chuť tak neutrální, že o ní nelze říct, zda je spíše sladká či slaná?
Tajemství umami
Před časem přišli odborníci s objevem další, páté chuti. Říká se jí umami, v japonštině to znamená jemný či delikátní. První pokrm, v němž se člověk s touto chutí setká, je mateřské mléko - název bychom tedy mohli klidně počeštit na „u mámy“. Není divu, že umami nám chutná a rádi se k ní vracíme – nejoblíbenější světové pokrmy a kuchyně jsou právě ty, které chutí umami nešetří – bohaté jsou na ni třeba rajčata a z nich vyrobený kečup či omáčka, parmazán, sušená šunka, hovězí, sójovka, víno, vývary a bujóny.
Nejlépe chutná ze skla
Jako se liší chutě jednotlivých lidí, liší se i chuťové preference národů a regionů. Je to dáno přírodními podmínkami a podnebím – tedy tím, co kde roste a žije. Zajímá vás, jaké chutě preferují jednotlivé evropské národy a chcete soutěžit o gurmánský zážitek v hodnotě 3 500 či balíček dobrot ve skle? Podívejte se na www.nejlepechutnazeskla.cz. Odpověď na některé soutěžní otázky, zajímavosti o skle a také test, který vám prozradí, jaká chuť patří právě k vám, najdete na www.friendsofglass.cz.
Jedno je jisté - ať už je vaše oblíbená chuť sladká, slaná, hořká, jemná či kyselá, nejlepší bude, když si svou oblíbenou lahůdku vychutnáte ze skla.
Nový komentář
Komentáře
tak to bych si ráda vychutnala