Svačiny mohou vhodně doplnit snídani, oběd a večeři, tím zvýší počet porcí jídla v průběhu dne a sníží riziko přejídání, na kterém se často podílí dlouhé intervaly mezi jídly. Po delší době nás totiž zasytí až daleko větší porce jídla (často i daleko více kalorická), navíc jíme rychleji (pocit zasycení se dostaví později a stačíme toho sníst více, než potřebujeme). Dalším plusem svačin, respektive pravidelného dávkování přiměřeného množství správného jídla, je dostatek energie pro všechny potřebné činnosti a lepší soustředění. Svačiny také mohou zabránit konzumaci méně vhodných potravin a nápojů, protože chutě s hladem dohromady se ovládají daleko hůře – pokud se k hladu přidá navíc oblíbená chuť, například nedaleký fastfood nebo cukrárna, problém se umocňuje.
Tipy na svačiny s pečivem
Ve složení svačin můžeme být velice kreativní. Skvělou volbou je i osvědčená klasika s pečivem, protože pečivo je potravina, která nám dodá potřebnou energii. Navíc si díky nepřebernému množství druhů pečiva můžeme vybírat podle výživových doporučení, chuti, příležitosti i nálady. A co kupujeme nejčastěji? Z výsledků aktuálního průzkumu jedné z největších pekařských společností La Lorraine Bakery Group vyplývá, že české domácnosti kupují především klasický chléb (95 %) a bílé rohlíky (91 %). Více než polovina Čechů (56 %) si pochutnává také na bagetách nebo ciabattách a necelá polovina (44 %) si dopřává i méně tradiční druhy pečiva.
Kornbageta se sýrem
Kornbagetu podélně prokrojíme, spodní půlku namažeme čerstvým sýrem, přidáme lístky rukoly a poklademe střídavě plátky rajčat, mozzarelly a srolované goudy. Lžičkou přidáme pesto z rozmixovaných surovin (poměr jednotlivých ingrediencí můžeme upravit dle vlastní chuti). Lehce pokapeme olivovým olejem a přiklopíme druhou půlkou kornbagety.
Kaiserka se sázeným vejcem
1 kaiserka, 1 vejce, 1 lžička řepkového oleje, sůl, pepř, čerstvý sýr, rukola, plátek uzeného lososa, citrón
Na pánvi připravíme na troše oleje sázené vejce, mírně osolíme a opepříme. Plátek lososa pokapeme citrónem. Kaiserku podélně rozkrojíme, potřeme čerstvým sýrem, přidáme lístky rukoly, plátek lososa a navrch sázené vejce. Přiklopíme druhou polovinou kaiserky.
Obložená francouzská bageta s křenem
1 francouzská bageta, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu, pepř, několik kořeněných sterilovaných okurek, 3 plátky eidamu, 4 plátky šunky od kosti nebo moravského uzeného, salát Lollo Biondo
Bagetu podélně rozřízneme a obě poloviny potřeme majonézou ochucenou strouhaným křenem a pepřem. Okurky nakrájíme na silnější plátky, sýr a šunku stočíme do ruliček. Na spodní polovinu bagety poklademe listy salátu a na ně pak střídavě plátky okurky, ruličky sýru a ruličky šunky. Přiklopíme druhou půlkou namazané bagety.
Katalánská bagetka s grilovaným halloumi
1 katalánská bagetka, pesto (sušená rajčata, rajčatový protlak, olivový olej, med, oregano, bazalka, česnek, sůl, pepř), 2 plátky sýru halloumi, olivový olej, několik mandlí a černých oliv, římský salát
Bagetku podélně rozpůlíme a potřeme pestem z rozmixovaných surovin v poměru dle vlastní chuti. Plátky sýru halloumi z obou stran orestujeme na olivovém oleji na pánvi, kde pak krátce opražíme pokrájené mandle a olivy. Na bagetku potřenou pestem přidáme list římského salátu, halloumi, mandle s olivami a přiklopíme druhou polovinou bagetky.
Více inspirace najdete na stránkách:
Nový komentář
Komentáře
Katalánská bagetka s grilovaným halloumi vypadá velmi chutně.