Je pro vás pojem „nepřímé grilování“ nový? Máme pro vás jho vysvětlení v dalším pokračování letního grilovacího seriálu s Jirkou Dolenským. A nechybí ani recept na zauzené grilované kuřátko!
Pokud čtete náš magazín pravidelně, netřeba Jirku Dolenského příliš představovat. Tento gurmán a dvojnásobný mistr grilování pro ŽENU-IN.cz chystá zajímavý seriál o grilování. V tomto díle se dozvíte víc o přímém a nepřímém grilování. Jaký je v tom vlastně rozdíl, už vám vysvětlí Jirka sám...
Jirka Dolenský: Přímé a nepřímé grilování
Máme tady další díl o grilování, ve kterém se pokusím vysvětlit některé základy ke správnému zvládnutí grilování ve vašich grilech. Velmi důležité je poznat rozdíl mezi přímým a nepřímým grilováním a uzením.
- Přímé grilování
Pod tímto pojmem se téměř všude na světě myslí grilování: jídlo se umístí přímo nad oheň, nad kterým se tepelně upraví. Metoda přímého grilování využívá vysoké teploty k rychlé přípravě relativně malých nebo tenkých kousků potravin.Typické potraviny grilované přímo jsou steaky, kotlety, kuřecí prsa, rybí filety, zelenina, pečivo.
- Nepřímé grilování
Nepřímé grilování se využívá k přípravě větších nebo tužších potravin, které by se při přímém grilování připálily. Jak vyplývá z názvu, potraviny se umístí vedle ohně, ne přímo nad něj. Víko grilu je uzavřené, aby zabránilo úniku tepla z grilu, ze kterého se tak stává zařízení připomínající „venkovní troubu“.
Nepřímé grilování se používá k přípravě velkých kusů masa jako je vepřová plec a celá kuřata. Dále je ideální při grilování tužších kusů masa jako je hrudí nebo žebírka, která vyžadují dlouhé, pozvolné grilování při nízké nebo střední teplotě.
Nepřímé grilování vám umožní pracovat nad mírnější teplotou, což oceníte, pokud budete muset na oheň přidávat vonná dřeva nebo dřeva na uzení. Tato metoda se používá ke grilování žebírek, plecka, hrudí, celých kuřat a krůt a jiných velkých kusů potravin.
Jak nastavit gril pro přímé grilování
V případě přímého grilování můžete nastavit gril dvěma způsoby. První možností je, že rozhrnete uhlíky do rovnoměrné vrstvy, čímž vytvoříte jednu jedinou zónu hoření, nad kterou se bude grilovat jídlo. (Na plynovém grilu jednoduše zapnete příslušný hořák.) Tato metoda je vhodná pro přípravu malého množství potravin, jako je jedna nebo dvě porce steaku nebo kuřecích prsou.
Teplotu budete lépe regulovat, pokud vytvoříte tři zóny hoření, které zahrnují žhavou zónu, střední zónu a chladnou zónu neboli bezpečnou zónu. Na grilu s dřevěným uhlím rozhrabte polovinu uhlíků do dvojité vrstvy nad jednou třetinou kotle (spodní část grilu). Ze zbytku uhlíků uhrabte jednu vrstvu uprostřed. Zbývající třetinu kotle uhlíky nezaplňujte. Žhavou zónu (dvojitá vrstvu uhlíků) využijte k ožehnutí potravin, střední zónu (jedna vrstva uhlíků) použijte k tepelnému zpracování a chladnou zónu použijte k ohřívání nebo jako bezpečnou zónu v případě, že se jídlo začne připalovat.
Jak nastavit gril pro nepřímé grilování
Pokud chcete použít metodu nepřímého grilování na grilu na dřevěném uhlí, zapalte komínový podpalovač elektrickým zapalovačem nebo tekutým podpalovačem. Až se uhlíky rozžhaví doruda, rozhrňte je do dvou hromádek po opačných stranách grilu. (U některých grilů už jsou speciální postranní koše, které slouží právě tomuto účelu.) Doprostřed grilu – tj. mezi kupičky uhlíků - postavte odkapávací misku z alobalu. Na gril umístěte rošt a kuře grilujte uprostřed roštu nad odkapávací miskou. Pokud k uzení používáte dřevěné lupínky, vhoďte 1/2 hrníčku namočených dřevěných lupínků na obě hromádky uhlíků, aby se vytvořil dým. Gril nechejte zakrytý, požadovanou teplotu regulujte nastavením spodních a dolních průduchů (obvykle je to střední teplota mezi 150-200°C). Počkejte 1 hodinu a přidejte 12 čerstvých uhlíků nebo odpovídající objem kusového dřevěného uhlí. Na několik minut gril odkryjte. Dokud se uhlíky nevznítí.
Tento způsob grilování patří mezi mé oblíbené, neboť umožňuje ugrilovat opravdu velké kusy masa. A není nic lepšího, než když třeba takový kus kuřete nakonec pěkně zaudíte.
Zauzené grilované kuře
Co budete potřebovat:
- jedno celé kuře
- rozmarýn
- 1 dcl oleje
- 1 dcl černého piva
- 1 dcl vody
- červená paprika
- drcený kmín
- sůl
- pepř
Postup:
Základem je samozřejmě celé kuře. Důkladně ho omyjeme a očistíme. Do vnitřku kuřete vložíme snítku rozmarýnu. Pokud nemáme rozmarýn, můžeme samozřejmě použít jakoukoliv jinou oblíbenou bylinu, například tymián.
Celé kuře nasolíme a napepříme. Poté si připravíme marinádu, kterou budeme kuře potírat.
Smícháme olej, černé pivo, vodu, červenou papriku, drcený kmín a sůl. Pečlivě promícháme. Kuře můžeme připravovat na speciálním stojanu na drůbež, či ho přímo položit na náš gril. Jakmile je kuře umístěno, začneme ho pravidelně potírat marinádou. Pečeme přibližně hodinu na nepřímém žáru.
Nakonec dáme na žhavé uhlíky hodinu namočené dřevěné štěpky a celé kuře ještě tak 20 minut zaudíme.
Výsledek vás překvapí svou jednoduchostí, ale chuť uzeného kuřete je opravdu výjimečná.
Dobrou chuť a ať oheň hoří :-)
Jiří Dolenský
dvojnásobný Mistr ČR v grilování a BBQ
Nový komentář
Komentáře
my doma negrilujeme vôbec, iba niekedy u dcéry
bude prodloužený víkend,tak nějakou grilovačku ještě vymyslíme.
grilování mám ráda mňam
Grilování je úžasná věc ...
, mňam
nemuselo by to být špatné
Kytinkak — #29 ja se pridavam muzu aj papriku
hm, to mám dneska ale chutě... co by asi řekli sousedi, kdybych na balkon vyvalila gril
ještě, že má ségra zahradu, grilujeme tam a všechno možné na všechny způsoby
Kytinkak — #29 I já!
také mám ráda grilovaná masíčka
Tak v tom se tedy moc nevyznám, neboť jsem ještě nikdy negrilovala (mimo jídla v mikrovlnce, kterou máme s grilem)
..Čím to asi bude, že by tím, že nemáme gril
Grilované masíčko jakékoliv máme moc rádi, je to dobrota.
Grilované masíčko je výborné. Hlavně to není moc pracný..
Vypadá to výborně, ale grilování neprožívám.
Jindriska8 — #6 U nás taky griluje manžel a má to vždycky moc dobré.
Černé pivo mám pro jistotu stále doma
arminka — #21 to jo take ho delam na pivu a nebo maso kdyz neni kure
kuře na pivu děláme,ale jelikož není gril tak v troubě
a je také dobré
to musí být dobrůtka
Dobré rady