6099157c220b6cl.jpg
Foto: Shutterstock

Vypečená slanina – té málokdo odolá. Jenže tato pochoutka je za prvé velmi tučná a za druhé, jde o maso, které řada lidí z různých důvodů (etických i zdravotních) odmítá. Jenže kreativita nezná mezí, a tak se někteří lidé soustředí na nejrůznější náhražky či napodobeniny. Jednou z nich je právě i slanina z mrkve, která je žhavým aktuálním trendem. Tato alternativa klasické slaniny je nejen vegetariánská, ale také veganská. Není v ní totiž ani stopa živočišných ingrediencí. Jde o tence nakrájenou mrkev namarinovanou ve speciální omáčce a opečenou v troubě dokřupava. Recept se šíří na sociálních sítích v různých úpravách. 

Samozřejmě je třeba počítat s tím, že z mrkve nikdy nebude slanina. To ale neznamená, že z ní nemůže být křupavá pochoutka, která se skvěle hodí třeba k míchaným vejcím nebo jen tak. Navíc ti, kteří si hlídají linii, z ní nemusejí mít takové výčitky jako ze slaniny.

Ingredience:

  • 3 mrkve
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • půl lžičky kouřového aroma/tekutého kouře (dá se sehnat na internetu nebo ve specializovaných prodejnách)
  • půl lžičky sušeného česneku
  • půl lžičky sušené cibule
  • čtvrt lžičky červené papriky
  • trochu pepře

Postup: Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Mrkve očistěte a například pomocí škrabky naškrábejte na tenké plátky. Všechny ingredience důkladně promíchejte a plátky mrkve ve směsi marinujte minimálně deset minut z každé strany. Potom je pečte v troubě na pečicím papíře zhruba 15 minut nebo do té doby, dokud nebude mrkev křupavá.

Výsledek by měl vypadat jako na obrázku níže. Jednotlivé recepty se ovšem mohou trochu lišit s ohledem na použité ingredience. 

Reklama