Dýně jsou tu už po tisíciletí. Na náš kontinent se dostaly díky Kryštofu Kolumbovi, který je sem přivezl z Nového světa, hodně se rozšířily také díky lodní dopravě. Tykve jsou totiž velmi odolné vůči okolním vlivům a dobře uskladněné vydří i celé měsíce. Byly proto ideální surovinou pro dlouhé námořní cesty. Tento benefit si udržely dodnes, a proto nemusíte mít obavy z toho, že se vám zkazí dřív, než je stihnete zpracovat.

Není to jen halloweenská ozdoba
Halloween, alias předvečer svátku Všech svatých, se v Americe slaví od roku 1840 a dýně jsou jeho hlavním symbolem. V celé Americe snad není domu, který by nebyl poslední říjnový týden vyzdoben vydlabanými dýněmi s plápolající svíčkou uvnitř. Nejsou ale jen skvělou dekorací, výtečně se hodí k vaření a díky mnoha prospěšným látkám, které obsahují, jsou blahodárné i pro náš organismus a zdraví.

Kterou zvolit?
Typů dýní je k dostání mnoho. K zpracování v kuchyni se ale nejvíc hodí dýně Hokkaido pocházející ze stejnojmenného japonského ostrova. Proč? Tento druh je totiž příjemně sladký a vyznačuje se máslovou oříškovou chutí. Dýně Hokkaido nedorůstají takových velikostí jako jejich příbuzní a dobře se s nimi proto pracuje. Kromě chuti je ale největším benefitem její slupka. Ta totiž během vaření změkne a není třeba ji loupat. Dýně Hokkaido se skvěle hodí do nejrůznějších druhů pokrmů, a to včetně dezertů. Nevěříte? Vyzkoušejte třeba tartaletky s karamelem a dýňovým krémem. Když je ozdobíte bonbony Haribo Color-Rado, úspěch u dětí budete mít zaručen. A protože toto balení obsahuje i bonbony ve tvaru netopýrů, skvěle poslouží také jako strašidelné halloweenské občerstvení.

Tartaletky s karamelem a dýňovým krémem

Ingredience na košíčky

  • 500 g hladké mouky
  • 3 žloutky
  • 250 g studeného másla
  • 100 g cukru moučka
  • 2 lžíce ledové vody

Ingredience na karamel

  • 200 g cukru krupice
  • 2 lžíce vody
  • 200 ml smetany ke šlehání 38 %
  • 1 lžičky jemné mořské soli

Ingredience na dýňový krém

  • 200 g doměkka upečené dýně Hokkaido
  • 100 g žervé
  • 4 lžíce kokosového cukru
  • 1 vejce

Na ozdobu

  • Haribo Color-Rado

Postup

1. Mouku, žloutky, vodu a cukr promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené vychlazené máslo a zpracujte pevné, nelepivé těsto. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a dejte odpočívat do lednice, na hodinu, na dvě, ideálně na celou noc.
2. Těsto rozválejte na tloušťku 4 mm. Vykrájejte kolečka, která jsou o kousek větší než připravené formičky na tartaletky a těsto do nich vtlačte. Protože je těsto hodně máslové, není potřeba formičky nijak vymazávat nebo vysypávat. Dno košíčků propíchejte vidličkou.
3. Košíčky pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C a poté je nechte vychladnout. Mezitím si připravte karamel a dýňový krém.
4. Karamel připravte v širokém, ideálně nerezovém hrnci, do kterého nalijte 2 lžíce vody. Na vodu nasypejte cukr a pak hrncem několikrát jemně zatřepejte, aby se cukr rozložil po celém dně. Zahřívejte na střední teplotu. Jakmile je cukr téměř rozpuštěný, zvyšte teplotu. Když karamel začne zlátnout, můžete jej občas lehce promíchat. Ve chvíli, kdy má krásnou karamelovou barvu, vypněte plotnu a přidejte připravenou smetanu. Nechejte pár minut stát a zamíchejte. Poté zahřívejte na velice nízkou teplotu, míchejte a čekejte až se karamel a smetana spojí. Pokud vzniknout hrudky, přeceďte je přes síto. Přidejte sůl.
5. Upečenou dýni hokkaido, žervé, kokosový cukr a vejce dejte do výkonného mixéru a dohladka rozmixujte.
6. Teď naplňte upečené košíčky. Dejte do nich trochu karamelu, uhlaďte a zakryjte vrstvou dýňového krému. Naskládejte na plech a dopečte v troubě vyhřáté na 180 °C, potrvá to zhruba 15 až 20 minut. Povrch dýňového krému lehce ztmavne.
7.Tartaletky nechte trochu vychladnout a ozdobte bonbony Haribo Color-Rado.

Reklama