Je u vás na Velikonoce plno nejrůznějších návštěv? Zkuste jim letos nabídnout výborný tvarohový dezert, upravený krásně svěže a jarně.

velikonoční dort

Na těsto potřebujete

300 g karotky
3 vejce
75 g cukru krupice (lepší než bílý bude třtinový)
špetku soli
150 g lískových nebo vlašských oříšků, případně mandlí
40 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky mleté skořice

Na náplň potřebujete

500 g měkkého krémového tvarohu
100 g cukru
špetku pravé vanilky
2 čerstvá vejce ze spolehlivého zdroje
200 ml zakysané smetany

velikonoční dort

Postup

Očištěnou a oloupanou karotku nastrouháme na hrubším struhadle. Dáme ji do cedníku nebo sítka, aby nám okapala přebytečná voda.
Mouku prosijeme, aby se provzdušnila a zbavila nečistot, vmícháme do ní prášek do pečiva a skořici. Žloutky s polovinou cukru a dvěma lžícemi horké vody šleháme do světlé pěny. Bílky se špetkou soli ušleháme na tuhý sníh, do kterého postupně přisypeme zbytek cukru.
Sníh, žloutkový krém a mouku opatrně smícháme. Nakonec přidáme nastrouhanou karotku a nahrubo nasekané nebo namleté ořechy. Pracujeme velice opatrně, aby nám sníh příliš neklesl.
Hotové těsto vlijeme do rozvírací kulaté dortové formy. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C (horkovzdušná na 160 °C) asi 35–40 minut.

Krém si mezitím připravíme v mixéru. Pracujeme na co nejnižší otáčky. Smícháme tvaroh s cukrem a špetkou vanilky. Nakonec přidáme vejce a zakysanou smetanu.

Hotový korpus necháme vychladnout a potom na něj nalijeme připravený krém.

Necháme několik hodin v lednici vychladnout.

velikonoční dort

Jak dort ozdobíme?

Koupíme si marcipán nebo fondán, který seženeme buď v přírodní barvě nebo již obarvený. Z oranžového vytvarujeme mrkvičky, ze zeleného jejich zelené části. Těmito mrkvičkami zdobíme dort.
Mrkvičky dejte na dort až těsně před podáváním.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama