losos.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 4 kousky lososa
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • kousek másla

na holandskou omáčku

  • 3 žloutky
  • 2 lžíce bílého vína
  • 1 lžička hořčice
  • špetka soli
  • špetka bílého pepře
  • 100 g rozpuštěného a lehce prochladlého másla

Postup

Lososa okořeňte pepřem a solí.

A teď záleží na tom, jestli máte parní troubu nebo parní hrnec. V případě, že máte některého z těchto pomocníků, postupujte podle návodu, zvolte si program pro rybí filé nebo rybu. Lososa naskládejte do vhodné nádoby do trouby nebo do pater parního hrnce. 

Za pár desítek minut je ryba hotová.

Pokud nemáte ani parní hrnec, ani parní troubu, připravte si velký hrnec, do něj dejte vodu a na něj postavte cedník. Do něj naskládejte lososa, přikryjte poklicí a nechejte vařit, dokud nebude ryba hotová. Jen občas zkontrolujte vodu, jestli se vám nevyvařila. Tento způsob není tak pohodlný, ale vaření v parním přístroji vám nahradí. 

Kdo má rád křupavý povrch, může hotového lososa ještě lehce po obou stranách opéct na rozpálené pánvičce.

Holandská omáčka

Do misky nad vodní lázeň dejte 3 žloutky a 2 lžíce bílého vína. Šlehejte metličkou, voda v hrnci nesmí vařit! Jinak se vám žloutky srazí. Přidejte vrchovatou lžičku hořčice. Ochuťte špetkou soli a bílého pepře. Až směs zhoustne, malým pramínkem do ní, za stálého šlehání, přilévejte rozpuštěné máslo.

Vyšlehejte krásnou omáčku.

Tou přelijte lososa. Ideální příloha? Vařené brambory.

Dokonalé a rychlé jídlo...

Dobrou chuť přeje Elly.

Losos se svěžím špenátem

1.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Exotický losos s pikantní omáčkou a mangem

2.jpg

Foto: Alena Kolaříková