
Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
- 4 kousky lososa
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- kousek másla
na holandskou omáčku
- 3 žloutky
- 2 lžíce bílého vína
- 1 lžička hořčice
- špetka soli
- špetka bílého pepře
- 100 g rozpuštěného a lehce prochladlého másla
Postup
Lososa okořeňte pepřem a solí.
A teď záleží na tom, jestli máte parní troubu nebo parní hrnec. V případě, že máte některého z těchto pomocníků, postupujte podle návodu, zvolte si program pro rybí filé nebo rybu. Lososa naskládejte do vhodné nádoby do trouby nebo do pater parního hrnce.
Za pár desítek minut je ryba hotová.
Pokud nemáte ani parní hrnec, ani parní troubu, připravte si velký hrnec, do něj dejte vodu a na něj postavte cedník. Do něj naskládejte lososa, přikryjte poklicí a nechejte vařit, dokud nebude ryba hotová. Jen občas zkontrolujte vodu, jestli se vám nevyvařila. Tento způsob není tak pohodlný, ale vaření v parním přístroji vám nahradí.
Kdo má rád křupavý povrch, může hotového lososa ještě lehce po obou stranách opéct na rozpálené pánvičce.
Holandská omáčka
Do misky nad vodní lázeň dejte 3 žloutky a 2 lžíce bílého vína. Šlehejte metličkou, voda v hrnci nesmí vařit! Jinak se vám žloutky srazí. Přidejte vrchovatou lžičku hořčice. Ochuťte špetkou soli a bílého pepře. Až směs zhoustne, malým pramínkem do ní, za stálého šlehání, přilévejte rozpuštěné máslo.
Vyšlehejte krásnou omáčku.
Tou přelijte lososa. Ideální příloha? Vařené brambory.
Dokonalé a rychlé jídlo...
Dobrou chuť přeje Elly.
Foto: Alena Kolaříková
Exotický losos s pikantní omáčkou a mangem
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Losos je naše oblíbené jídlo. Naše nejlepší a jednoduché recepty: Losos + opečené brambory (nebo těstoviny) + špenát, vše postrouháme parmezánem. Nebo místo špenátu máme také rádi zmraženou zeleninu (hráček, mrkve, kukuřici), polité máslíčkem :-)