tlacenka2.jpg (130 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Na dalamánky můžete namazat paštiku, pomazánku, položit šunku, sýr nebo klidně namazat máslo s medem či marmeládou. Hodí se jako příloha ke guláši nebo tlačence. Jsou prostě univerzální.

Suroviny

  • 300 ml vlažné vody
  • 500 g pšeničné chlebové mouky
  • 1 sáček droždí
  • 3 lžíce sádla
  • 1 lžíce celého kmínu
  • 1 lžička fenyklu
  • 1,5 lžičky soli
  • špetka cukru

na potření a posypání

  • vlažná voda, ve které jste rozpustili sůl
  • směs fenyklu a kmínu

DSC_0328.jpg (181 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Postup

Na suché pánvičce opékejte asi minutu až dvě fenykl i kmín. Krásně se rozvoní. Poté rozdrťte v hmoždíři.
V míse smíchejte všechny suroviny a vypracujte z nich nelepivé těsto. Můžete použít kuchyňského robota s hnětacím hákem.

Těsto nechejte vykynou přikryté, na teplém místě. Bude to trvat zhruba hodinu.
Vykynuté těsto rozdělte na 8 až 10 dílů, podle toho, jak velké dalamánky chcete. Na pomoučené ploše vytvarujte bochánky, naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Budete potřebovat dva plechy.

Přikryjte utěrkou a nechejte kynout další půl hodiny. Poté udělejte ostrým nožem nebo žiletkou do každého dalamánku zářez. Potřete slanou vodou a posypejte kořením.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 20 až 25 minut, až budou mít krásnou barvu.

Nechejte na mřížce vychladnout, prokrojte a podávejte namazané hořčicí, s plátkem tlačenky. Nebo vcelku, s tlačenou zalitou octem a zasypanou cibulí. Podle toho, co máte rádi.

Dobrou chuť přeje Elly.

Domácí pečivo (nejen) na víkend

Domácí sádlové rohlíky

11.jpg (149 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Domácí kynuté pletýnky

22.jpg (91 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Housky se lněným semínkem

33.jpg (103 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama