3d629b7d370dd-obrazek.jpg

Úroda cuket se vždycky hodí. Použít je můžete na mnoho způsobů. Do slaných i sladkých koláčů, na grilování, jako přílohu k masu, můžete je zapékat i smažit. My jsme z nich dnes připravili rychlé a velice chutné cuketové placky.

Líbí se mi na nich, že v nich není žádná mouka, ale místo toho ovesné vločky. Ty používám na pečení velice ráda. Tento recept je navíc vhodný pro celiaky, koupíte-li bezlepkové ovesné vločky.

Suroviny

  • 500 g nahrubo nastrouhané cukety
  • 3 vejce
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • sůl a pepř
  • 80 g najemno nastrouhané goudy
  • zelené čerstvé bylinky

Postup

Cukety nastrouhejte nahrubo do větší mísy. Osolte a nechejte chvíli „vypotit“, aby se cuketa zbavila přebytečné vody. Vodu vymačkejte.

Přidejte vejce a promíchejte. Nasypejte ovesné vločky a nastrouhaný sýr. Ochuťte pepřem a nasypejte čerstvé bylinky.

Umíchejte těsto, které necháte půl hodiny odpočívat. Ovesné vločky nasají tekutinu a vznikne hustější těsto.

Z těsta tvořte placičky a smažte z obou stran v rozpáleném slunečnicovém oleji.

Podávejte třeba jako výborný oběd s bramborem, bramborovou kaší nebo salátem. Jsou výborné i studené, jako svačina nebo lehká večeře.

Připravte si třeba dip z bílého jogurtu, česneku a bylinek.

Náš tip: Místo ovesných vloček můžete použít polohrubou mouku.

Dobrou chuť přeje Elly.

Cukety jsou v plné síle! Nevíte co s nimi? Poradíme vám!

Italské smažené cukety

italské smažené cukety

Grilované plněné cukety

grilovaná plněná cuketa

Cuketový čokoládový koláč

cuketové brownies

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

TÉMATA:
ZELENINA