959fe6-vajickova_.jpeg (295 KB)Foto: Alena Kolaříková

Vajíčková pomazánka je oblíbenou klasikou na stolech po celé České republice a patří mezi nejpopulárnější pochoutky na různé oslavy či běžné rodinné snídaně a svačiny. A proč to tak je? Má skvělou chuť a její příprava je jednoduchá.

Pokud chcete svou vajíčkovou pomazánku ozvláštnit, existuje několik surovin a triků, které ji posunou na vyšší úroveň.

Začněme klasickými ingrediencemi, které s vajíčky dokonale ladí.

  • Přidání jemně nasekané cibule nebo pažitky dodá pomazánce pikantní svěžest.
  • Pro krémovější konzistenci můžete použít smetanový sýr nebo tvaroh.
  • Avokádo je dalším skvělým doplňkem, který nejen zvýší výživovou hodnotu, ale také přidá pomazánce trochu jinou texturu a chuť.
  • Pokud máte rádi exotické chutě, zkuste přidat kari koření nebo kousek chilli papričky. Tyto ingredience dodají vajíčkové pomazánce lehký nádech pikantnosti a zajímavou barvu.
  • Pro milovníky ryb je tu varianta s konzervovaným tuňákem nebo lososem, která je sytá a plná bílkovin.
  • Dalším tipem je citronová šťáva, která pomazánku osvěží a dodá jí jemnou kyselost. Nezapomeňte ani na různé druhy bylinek, jako je bazalka nebo kopr, které dodají pomazánce aromatický nádech.

Nebo zkuste přidat pečený celer jako my...

Suroviny

  • 4 croissanty
  • 7 vajíček
  • 80 g bulvového celeru
  • 150 g majonézy
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • polníček
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • plátky
  • šunky DUO Krásno

Postup

Vejce uvařte natvrdo. Nakrájejte nadrobno a dejte do misky. Celer oloupejte a nakrájejte na kousky. Ochuťte solí a pepřem, velice lehce potřete olivovým olejem. Dejte upéct do měkka v troubě vyhřáté na 180 °C. Nechejte vychladnout, nasekejte najemno a přidejte k vajíčkám do misky. Přidejte hořčici a majonézu. Promíchejte, ochuťte solí a pepřem. Nechejte pár hodin odležet v lednici. Croissanty prokrojte. Bohatě naplňte vajíčkovou pomazánkou, plátky šunky a polníčkem.

Dobrou chuť přeje Elly.

6252ad87a2c61-ci5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Cizrnová pomazánka