DSC_0302.jpg (147 KB)

Jak máte rádi sekanou? S bramborovou kaší a okurkem? Nebo brambory pouze uvaříte a omastíte máslem? Zkoušeli jste sekanou s rajskou omáčkou a knedlíkem? Hodí se také skvěle na výlet, mezi dva chleby. Sekaná je prostě super.

Nejčastěji se připravuje z vepřového masa. Vyzkoušejte také krůtí, která je velice jemná, k vepřovému přidejte klidně kousek hovězího nebo zvěřiny.

Správně připravená sekaná by neměla při pečení popraskat. Docílíte toho několika trika. Směs na sekanou hněťte ručně, asi dvě až tři minuty a to důkladně. Maso nemelte jen jednou, ale dvakrát po sobě. Já melu nejprve maso a potom mlýnkem na maso projedu celou hotovou směs na sekanout.

Až rozdělíte směs na jednotlivé bochánky, několikrát s každým bochánkem řádně práskněte o kuchyňskou linku. A když splníte všechny tyto rady, sekaná zaručeně nepraskne :-)

DSC_0308.jpg (94 KB)

Suroviny

  • 500 g vepřové plece
  • 500 g vepřové krkovičky
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • hrst majoránky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 vejce
  • 2 + 2 lžíce hořčice
  • 2 rohlíky
  • mléko podle potřeby
  • olej podle potřeby

DSC_0311.jpg (75 KB)

Postup

Připravené maso nakrájejte na kostičky a umelte na masovém mlýnku najemno.

Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a opečte na trošce oleje dozlatova. Nechejte vychladnout. Rohlíky natrhejte na kousky a namačkejte do misky. Zalijte mlékem tak, aby byly ponořené, ale příliš neplavaly. Nechejte nasáknout tekutinou.

Mleté maso osolte, opepřete, přidejte vychladlou cibuli, propasírovaný česnek, majoránku, kmín, vejce, 2 lžíce hořčice. Nakonec přidejte rohlíky. Ty vyndejte z mléka a lehce vymačkejte. Ne úplně. Směs promíchejte a ještě jednou prožeňte mlýnkem na maso.

Opět lehce promíchejte, rozdělte na bochánky, podle toho jak velký máte pekáč. Každým bochánkem několikrát pořádně bouchněte o kuchyňskou linku. 

Vytvarujte bochánky a dejte na pekáč, zlehka vymazaný olejem. Povrch uhlaďte rukou a potřete hořčicí. Přiklopte víkem.

Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, asi 45 minut až hodinu (to podle velikosti bochánků). Kontrolujte ji, pravidelně polévejte výpekem a možná, že bude potřeba podlít trochou vody (ale to spíš ne, záleží na tom, jak tučné maso máte).

Hotová sekaná má krásně zlatohnědou barvu. Vyndejte ji z trouby a nechejte deset minut odpočívat. Až poté krájejte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Mleté maso je základem mnoha skvělých receptů

Grilované placičky z mletého masa

gril2.jpg (45 KB)

Masové koule se žampionovým ragú

ragu1.jpg (91 KB)

Dýňové risotto s masovými koulemi

risottologo22.jpg (115 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit