Jak máte rádi sekanou? S bramborovou kaší a okurkem? Nebo brambory pouze uvaříte a omastíte máslem? Zkoušeli jste sekanou s rajskou omáčkou a knedlíkem? Hodí se také skvěle na výlet, mezi dva chleby. Sekaná je prostě super.
Nejčastěji se připravuje z vepřového masa. Vyzkoušejte také krůtí, která je velice jemná, k vepřovému přidejte klidně kousek hovězího nebo zvěřiny.
Správně připravená sekaná by neměla při pečení popraskat. Docílíte toho několika trika. Směs na sekanou hněťte ručně, asi dvě až tři minuty a to důkladně. Maso nemelte jen jednou, ale dvakrát po sobě. Já melu nejprve maso a potom mlýnkem na maso projedu celou hotovou směs na sekanout.
Až rozdělíte směs na jednotlivé bochánky, několikrát s každým bochánkem řádně práskněte o kuchyňskou linku. A když splníte všechny tyto rady, sekaná zaručeně nepraskne :-)
Suroviny
- 500 g vepřové plece
- 500 g vepřové krkovičky
- 1 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- hrst majoránky
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 vejce
- 2 + 2 lžíce hořčice
- 2 rohlíky
- mléko podle potřeby
- olej podle potřeby
Postup
Připravené maso nakrájejte na kostičky a umelte na masovém mlýnku najemno.
Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a opečte na trošce oleje dozlatova. Nechejte vychladnout. Rohlíky natrhejte na kousky a namačkejte do misky. Zalijte mlékem tak, aby byly ponořené, ale příliš neplavaly. Nechejte nasáknout tekutinou.
Mleté maso osolte, opepřete, přidejte vychladlou cibuli, propasírovaný česnek, majoránku, kmín, vejce, 2 lžíce hořčice. Nakonec přidejte rohlíky. Ty vyndejte z mléka a lehce vymačkejte. Ne úplně. Směs promíchejte a ještě jednou prožeňte mlýnkem na maso.
Opět lehce promíchejte, rozdělte na bochánky, podle toho jak velký máte pekáč. Každým bochánkem několikrát pořádně bouchněte o kuchyňskou linku.
Vytvarujte bochánky a dejte na pekáč, zlehka vymazaný olejem. Povrch uhlaďte rukou a potřete hořčicí. Přiklopte víkem.
Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, asi 45 minut až hodinu (to podle velikosti bochánků). Kontrolujte ji, pravidelně polévejte výpekem a možná, že bude potřeba podlít trochou vody (ale to spíš ne, záleží na tom, jak tučné maso máte).
Hotová sekaná má krásně zlatohnědou barvu. Vyndejte ji z trouby a nechejte deset minut odpočívat. Až poté krájejte.
Dobrou chuť přeje Elly.
Mleté maso je základem mnoha skvělých receptů
Grilované placičky z mletého masa
Masové koule se žampionovým ragú
Dýňové risotto s masovými koulemi
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková
Nový komentář
Komentáře
Sekanou i karbanátky máme u nás rádi, výhoda je, že nám chutná i za studena na chleba, takže i večeře je vyřešená.
mleté maso - hlavně kvůli dětem - dělávám velmi čASTO
taky jsme dlouho neměli ,takže dík za tip
Už jsme ji dlouho neměli,tak dík za nápad.
Dala bych si.
Tak, a právě jsem na ni dostala chuť. Musím ji co nejdříve udělat. Už jsem ji delší dobu nepekla. Díky za připomenutí a recept.
V TÝDNU JSME MĚLI BR. KAŠI A SEKANOU Z VEPŘOVÉHO MASA.
Sekaná je super na všechny způsoby, jenom ne prosím na výlet... Mě přijde tak voňavá... prostě je tam tolik tolik ingrediencí ovlivňujících dech...