Léto skončilo a je tady podzim. Je hodně lidí, kteří nemají podzim a zimu rádi, kvůli plískanicím, krátkým dnům a brzké tmě, studenému větru ... a jaro s létem, kdy je slunce, teplo, vzduch je plný vůní, je tak daleko. Co?! Řekli jsme daleko? Ale vůbec ne přece – slunce teplo a vůně jsou tady pořád. Stačí jen schovat se někam do teplíčka, udělat si pohodlí a nalít skleničku valtického vína. Zavřete oči, promíchejte obsah a malinko nasajte – to je vůně slunce, která se po celé léto ukládala do šťavnatých hroznů, aby vás pak mohla zahřát na těle i na duši.
K vínu vede cesta, ne každý ji hned najde. Musíte víno vnímat jako přítele, poslouchat, co vypráví o svých prožitcích, o svém zrání, o své cestě k vám. Odrůdy vinné révy jsou jako lidské povahy, chovají se k vám různě, mají v oblibě různé věci – některé víno například miluje rybí pečínku, jiné se s ní nesnese, ale zato si rozumí s biftečky.
U nás je běžně k dostání hned několik odrůd valtických vín:
MÜLLER THURGAU
Velmi oblíbená odrůda, s jemnou muškátovou vůní a harmonickou chutí s nižším obsahem kyselin. Můžeme doporučit k méně výrazným předkrmům, zeleninovým polévkám, rybám nebo k bílým měkkým sýrům.
RULANDSKÉ BÍLÉ
Plné víno zelenožluté barvy a květnaté vůně připomínající kosatce. Zráním získává až chlebovou příchuť. Dokonale ladí ke kuřecím prsíčkům, k zeleninovým salátům, k sýrům a k mírně pikantním
RYZLINK VLAŠSKÝ
Vyniká jemnou odrůdovou vůní připomínající vlašské ořechy, květiny, čerstvé luční seno nebo zelená jablka. Nejlepší vlastnosti ryzlinku jsou umocněny kombinací s pokrmy z lehkého bílého masa, vepřovou pečení, zabijačkou či kachnou.
FRANKOVKA
Víno rubínově červené barvy, ve vůni připomínající jádra peckovin až čokolády, s charakteristickou tříslovinou, která připomíná chuť čerstvých hroznů. V Čechách je velmi oblíbená. Podávejte k tmavým masům, pečené huse a kachně, ke zvěřině, uzeným a plísňovým sýrům.
MODRÝ PORTUGAL
Víno jasně rubínové, jemné vůně, lahodné chuť, s nižším obsahem tříslovin i kyselin. Velmi příjemně pitelné víno, vhodné k pikantnějším úpravám krocana, kachny, husy nebo bažanta. Výborně uplatní své nevšední vlastnosti ve spojení s pokrmy ze zvěřiny.
ZWEIGELTREBE
Odrůda vyšlechtěná ze Svatovavřineckého a Frankovky. Středně temně červené víno velmi příjemné harmonie s jemnou tříslovinou a ovocnými tóny. Je vhodným společníkem kořeněným masům, k bažantovi, biftekům, těstovinám, ale i k tvrdým sýrům.
VELTLÍNSKÉ ZELENÉ
Jemné víno s ovocnou vůní, žlutozelenou barvou a svěží kyselinkou. Má lahodně kořenitě mandlovou chuť. Doporučujeme podávat k zeleninovým salátům, sýrům, ale i ke smaženým pokrmům.
RYZLINK RÝNSKÝ
Vyniká svoji typickou vůní po lipovém květu a medu, zvýrazněnou kyselinkou a světle nazlátlou barvou. Říká se mu také Lipka. Jeho ušlechtilá vůně a plná harmonická chuť korunuje celkový požitek z vína. Příjemný společník vhodný pro posezení, ale též k rybím specialitám a tučnějším masitým jídlům.
TRAMÍN
Výrazně aromatické víno s příjemnou vůní, připomínající vůni růží. Svou nezaměnitelnou kořenitou chutí zanechává dlouhý, příjemný dojem. Doporučujeme k různým úpravám drůbeže, také k husím a kachním játrům, těstovinám a sýrům s jemnou chutí. Podává se i jako aperitiv nebo na závěr k moučníkům.
SVATOVAVŘINECKÉ
Oblíbené víno s příjemným buketem a lahodnou vůní připomínající sušené švestky nebo povidla. Typická odrůdová chuť s harmonickým poměrem kyselin a tříslovin. Hodí se ke zvěřině, guláši, uzenému masu, vhodně doplňuje výrazné úpravy vepřového, husy nebo kachny.
CABERTNET SAUVIGNON
Bohaté víno tmavě rubínové barvy, aromatické, až ohnivé, s typickou odrůdovou chutí připomínající černý rybíz. Vznešenost vyzrálého vína si zaslouží podávat jej k vybraným pokrmům z tmavého masa a zvěřiny, je velmi vhodné k tvrdým sýrům.
RULANDSKÉ MODRÉ
Charakteristická světle rubínová barva, jemně ovocná, až květinová vůně a plná sametová chuť jsou chloubou této stále více vyhledávané odrůdy. Vhodné k úpravám vepřového masa, zvěřiny i jiných tmavých mas, ale i k moučníkům a sladkým dezertům.
Více informací o lahodném vínu z Valtic najdete na www.vinovaltice.cz !
Které víno máte oblíbené vy? Sladší, sušší, bílé, nebo červené??? Napište nám o tom!
Nový komentář
Komentáře
jinak Valtice jsou moc krásné, i zámek a celé okolí, vloni zjara jsme tam byli týden....
já tedy zásadně suché
vzorečky neposíláte?
potom většinou červené - modrý portugal, v poslední době i zweigeltrebe
z bílých mám ráda červený tramín nebo rulandské šedé
jinak mám ráda francouzské růžové
teď jsem objevila v Globusu růžové Gracie, ale není suché...šla jsem ho tedy otevřít a okoštovat...dobré
Už se těším
jak si večer dáme oblíbené Zweigeltrebe 2002
Markýza: Jasně, stane se
, vína mám moc ráda, tak mě ho bylo líto, že má jinou barvu
Hannah01:
sorry, on se mi tam zatoulal nedopatřením, k oblíbeným červeným patří Zweigeltrebe, ale Tramín mám taky ráda
Jinak Valtice bezpochyby OK, ale podotýkám, že i u nás na severu Čech roste vinná réva, například Roudnicko, Litoměřicko, ale i kolem Mostu a Chomutova, a řada těchto vín vůbec není špatná, i když nejsou moravská. Doporučuju vyzkoušet.
Dávám přednost bílým a suchým vínům. Když si můžu vybrat. Jinak piju, co mi nalejou...:-)))
Já to mám zas obráceně, bílé nemůžu vůbec
je na mě moc kyselé a aromatické. Miluju červené - lehké na první chuť, ale aby po něm zbyl takový chuťový ocásek, špatně se to popisuje
. Moje
značka jsou Arcibiskupské sklepy Hukvaldy, jejich Vavřineček a Modrý Portugal nemají chybu
Z červenýho většinou jen lehčí např. Modrý Portugal, Rulandské modré.
Dobré jsou zejména ročníky 2000 a 2002
Markýza: frankovka taky neni spatna ale muj zaludek nesnese moc cervene vino
takze radsi bile, ale ja jim moc nerozumim hlavne kdyz to je dobry
Markýza: Nechci vypadat jako rejpal, ale od kdy je Tramín červený? Jen se tak jmenuje, ale víno je to bílé
.
taky můžu, ale raději tmavší.
Miluju bílá: Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Sauvignon a Vetlínské červenné ranné
Červená vína: Cabernet Sauvignon, Modrý Portugal a Rulandské modré.
Xantypa:
xantypa:Mülerku mají v kažké 4cenové. Už jsi vyskoušela Veltlín, nebo Muškát - jsou dva, moravský a Otonel oba jsou vynikající pokud máš ráda aromatická vína, sladší. Ryzlinky jsou taky dobrý.
A z červených mám nejraději Modrý portugal, Tramín a Frankovku, ale ani ostatní nejsou špatné - když jde o kvalitní a dobré víno.
jj vinko mam rada nejdradeji MÜLLER ale stejne
je