Kdy zkoušíte nové recepty? Jaké recepty Vás nejvíce zaujmou a co je pro Vás při výběru receptu nejdůležitější? Na to jsme se vás, čtenářek Žena-in.cz, ptali v průběhu prázdnin v anketě. A zde je shrnutí odpovědí od téměř tisícovky z vás.
Pokud čekáte, že nejoblíbenější recepty jsou ty na tradiční kuchyni, mýlíte se. Téměř polovina z vás odpověděla, že ráda vyzkouší cokoli. Oblíbenost receptů na tradiční a zahraniční jídla je pak ve vzácné shodě (18 %).
Naše čtenářky se jen tak něčeho nezaleknou, a tak po přečtení zajímavý recept rovnou vyzkouší (80 %). Nezalíbí se vám ale jen tak něco. Pro polovinu z vás je nejdůležitější, aby byl recept rychlý a jednoduchý (46 %). Pokud jsou recepty složitější, musí vás zaujmout zajímavou kombinací (40 % odpovědí).
A kdy nové recepty hledáte? Není to, když čekáte návštěvu, ani když připravujete pohoštění pro speciální příležitost. Nejdůležitější je pro vás rodina – a ta je také v roli pokusných králíků :-)
Recepty k vyzkoušení
Jednoduchý a rychlý
Středomořská pomazánka s pečenými paprikami a fetou
Počet porcí: 6
Ingredience:
- 100 g Flora s máslem
- 1 velká červená paprika
- 80 g sýru feta
- 1 menší oloupaná červená cibule
- 2 oloupané stroužky česneku
- 1 lžíce sekané petrželové natě
- 4 bobule kapar
- 1 lžíce černých oliv bez pecek
- špetka řeckého sena (pískavice)
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C a na plechu do ní vložíme omytou celou papriku. Tu necháme péct do změknutí. Když je paprika měkká, vyjmeme ji z trouby a ihned vložíme do mikrotenového sáčku, kde ji necháme cca 5 minut zapařit, aby se dobře vyloupla ze slupky. (Pokud se vám nechce připravovat s pečenou paprikou, můžete koupit již připravenou paprikovou pastu). Nadrobno nasekáme olivy, kapary, červenou cibuli, česnek i petrželku, vše vložíme do mísy a přidáme rostlinný tuk Flora s máslem a nastrouhaný sýr feta. Papriku vyjmeme ze sáčku, oddělíme stopku s jádřincem a zbavíme ji slupky. Hladkou dužinu bez jadérek rozkrájíme téměř na kaši a vložíme spolu s ostatními ingrediencemi do mísy, kde vše dobře zamícháme. Dochutíme špetkou řeckého sena a podáváme s bílým chlebem nebo bagetou.
Sice složitější, zato zajímavý
Kachní paštika v křupavé krustě
Počet porcí: 4
Ingredience: Paštika
- 400 g kachních jater
- 500 ml mléka
- 100 ml koňaku nebo brandy
- 100 ml portského vína
- 250 g rostlinného tuku Flora Gold
- sůl
Ingredience: Těsto
- 175 g špaldové mouky
- špetka soli
- 75 g rostlinného tuku Flora Gold
- 50–70 ml studené vody
- vejce na potření
- pepř
Postup: Paštika
1. Játra dobře omyjeme, odblaníme a necháme odležet jeden den v mléce, opět propláchneme a další den dáme játra odpočívat do koňaku (nebo brandy) a portského.
2. Játra necháme okapat, polovinu z nich nakrájíme na kostičky, orestujeme na rostlinném tuku Flora Gold a necháme zchladnout.
3. Druhou polovinu rozmixujeme spolu s rostlinným tukem Flora Gold, solí a pepřem v kuchyňském kutru nebo projedeme 2x na masovém strojku.
4. Přidáme vychladlé kusy jater, zamícháme a případně dochutíme portským či koňakem.
5. Formu vyložíme potravinářskou folií, naplníme paštikou a několikrát sklepneme.
6. Paštiku pečeme ve vodní lázni ve vyhřáté troubě na 80 °C asi 40 minut.
7. Po zchladnutí vložíme do lednice alespoň na 24 hodin a necháme dobře ztuhnout.
Postup: Těsto
8. Vše zpracujeme, zabalíme do folie a necháme 30 minut odpočinout.
9. Následně vyválíme, okraje potřeme vejcem a paštiku zabalíme do těsta.
10. V troubě na 180 °C upečeme do zlatova.
Nový komentář
Komentáře
Pomazánka vypadá velice lákavě
Tak já zdejší recepty velmi chválím.
Už jsem leccos vyzkoušela. Tradiční česká kuchyně mi moc nejede, takže se ráda nechám inspirovat, popř. si to upravím pro svůj způsob stravování. Za mě
ani pro mě
nic pro mě
pro mě tyhle recepty nejsou
Á, zase se peče jedna paprika v troubě - a to se vyplatí!!

Ono to jde i na suché pánvi na sporáku, jde přece o sundání slupky. Že není úplně změklá, nevadí. Zelenina se má konzumovat syrová, aby se v ní zachovaly vitamíny, a ty při dlouhém pečení v troubě zničíme spolehlivě.