Kdy zkoušíte nové recepty? Jaké recepty Vás nejvíce zaujmou a co je pro Vás při výběru receptu nejdůležitější? Na to jsme se vás, čtenářek Žena-in.cz, ptali v průběhu prázdnin v anketě. A zde je shrnutí odpovědí od téměř tisícovky z vás.

Pokud čekáte, že nejoblíbenější recepty jsou ty na tradiční kuchyni, mýlíte se. Téměř polovina z vás odpověděla, že ráda vyzkouší cokoli. Oblíbenost receptů na tradiční a zahraniční jídla je pak ve vzácné shodě (18 %).

Naše čtenářky se jen tak něčeho nezaleknou, a tak po přečtení zajímavý recept rovnou vyzkouší (80 %). Nezalíbí se vám ale jen tak něco. Pro polovinu z vás je nejdůležitější, aby byl recept rychlý a jednoduchý (46 %). Pokud jsou recepty složitější, musí vás zaujmout zajímavou kombinací (40 % odpovědí).

A kdy nové recepty hledáte? Není to, když čekáte návštěvu, ani když připravujete pohoštění pro speciální příležitost. Nejdůležitější je pro vás rodina – a ta je také v roli pokusných králíků :-)

 

Recepty k vyzkoušení

 

Jednoduchý a rychlý

Středomořská pomazánka s pečenými paprikami a fetou

pomazanka

 Počet porcí: 6

Ingredience:

  • 100 g Flora s máslem
  • 1 velká červená paprika
  • 80 g sýru feta
  • 1 menší oloupaná červená cibule
  • 2 oloupané stroužky česneku
  • 1 lžíce sekané petrželové natě
  • 4 bobule kapar
  • 1 lžíce černých oliv bez pecek
  • špetka řeckého sena (pískavice)

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 °C a na plechu do ní vložíme omytou celou papriku. Tu necháme péct do změknutí. Když je paprika měkká, vyjmeme ji z trouby a ihned vložíme do mikrotenového sáčku, kde ji necháme cca 5 minut zapařit, aby se dobře vyloupla ze slupky. (Pokud se vám nechce připravovat s pečenou paprikou, můžete koupit již připravenou paprikovou pastu). Nadrobno nasekáme olivy, kapary, červenou cibuli, česnek i petrželku, vše vložíme do mísy a přidáme rostlinný tuk Flora s máslem a nastrouhaný sýr feta. Papriku vyjmeme ze sáčku, oddělíme stopku s jádřincem a zbavíme ji slupky. Hladkou dužinu bez jadérek rozkrájíme téměř na kaši a vložíme spolu s ostatními ingrediencemi do mísy, kde vše dobře zamícháme. Dochutíme špetkou řeckého sena a podáváme s bílým chlebem nebo bagetou.

 

Sice složitější, zato zajímavý

Kachní paštika v křupavé krustěkachna

Počet porcí: 4

Ingredience:  Paštika

  • 400 g kachních jater
  • 500 ml mléka
  • 100 ml koňaku nebo brandy
  • 100 ml portského vína
  • 250 g rostlinného tuku Flora Gold
  • sůl

Ingredience: Těsto

  • 175 g špaldové mouky
  • špetka soli
  • 75 g rostlinného tuku Flora Gold
  • 50–70 ml studené vody
  • vejce na potření
  • pepř

Postup: Paštika

1.       Játra dobře omyjeme, odblaníme a necháme odležet jeden den v mléce, opět propláchneme a další den dáme játra odpočívat do koňaku (nebo brandy) a portského.

2.       Játra necháme okapat, polovinu z nich nakrájíme na kostičky, orestujeme na rostlinném tuku Flora Gold a necháme zchladnout.

3.       Druhou polovinu rozmixujeme spolu s rostlinným tukem Flora Gold, solí a pepřem v kuchyňském kutru nebo projedeme 2x na masovém strojku.

4.       Přidáme vychladlé kusy jater, zamícháme a případně dochutíme portským či koňakem.

5.       Formu vyložíme potravinářskou folií, naplníme paštikou a několikrát sklepneme.

6.       Paštiku pečeme ve vodní lázni ve vyhřáté troubě na 80 °C asi 40 minut.

7.       Po zchladnutí vložíme do lednice alespoň na 24 hodin a necháme dobře ztuhnout.

 

Postup:  Těsto

8.       Vše zpracujeme, zabalíme do folie a necháme 30 minut odpočinout.

9.       Následně vyválíme, okraje potřeme vejcem a paštiku zabalíme do těsta.

10.   V troubě na 180 °C upečeme do zlatova.

TÉMATA:
VAŘENÍ