Dnešní recept, který je provoněný Indií, připravil Michal Nikodem - šéfkuchař kulinářského studia Ola kala. Součástí receptu je i domácí tvarohový sýr, který je v Indii tradicí a jeho příprava vám nezabere tolik času, jako si myslíte.
Paneer (tvarohový sýr)
Potřebujete:
- 1 litr plnotučného mléka
- 1-2 lžíce citronové šťávy
Postup:
Mléko přiveďte k varu a přidejte citronovou šťávu. Míchejte, až se bílkovina oddělí od syrovátky. Proceďte přes plátýnko a nechte zatížené odkapat, nejlépe přes noc. Z 1 litru mléka je cca 160 g tvarohu.
Snad v každé zemi se při vaření používá nějaký produkt z mléka. „V Indii si sami doma vyrábějí tvaroh, kterému říkají Paneer. Jeho výroba je velmi jednoduchá. Do vařícího se mléka přidáte šťávu z citronu, necháte odstát a scedíte. Tím vznikne tvaroh, jenž se zatíží a nechá okapat. Syrovátka, která zbude, se vychladí, lehce osolí a popíjí se jako vynikající iontový přírodní nápoj,“ dodává Michal Nikodem. |
---|
Palak
Potřebujete:
- 1 kg čerstvého špenátu
- 4 lžíce ghí nebo oleje
- 1 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 2 lžíce garam masaly
- Špetka soli
- 1 dcl smetany
Postup:
Špenátové listy dobře propláchněte a odstraňte košťály. Na tuku necháte zesklovatět cibuli nakrájenou na kostičky. Po cca 5 minutách přidejte rozdrcený česnek a zázvor. Cca minutu orestujte, vložte nasekaný špenát a duste, až změkne a pustí vodu. Přidejte koření.
Poté rozmixujte na jemnou pastu. Pokud je velmi hustá, přidejte trochu vody. Uveďte k varu, nadrobte do ní paneer a ochuťte solí. Zjemněte smetanou.
Více zajímavých informací a inspirativních receptů naleznete na www.bileplus.eu.
Dobrou chuť!
Nový komentář
Komentáře
Indickou kuchyni mám moc ráda!
to by mě zajímalo
Indickou kuchyn miluji.
to mě neláká
V Indii taky všecko mixujou?