a356a3670d2ba-obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Pizza Margherita je jedním z nejznámějších a nejjednodušších typů pizzy, která pochází z Itálie, konkrétně z Neapole. Její historie sahá až do roku 1889, kdy byla údajně vytvořena na počest královny Margherity Savojské, manželky italského krále Umberta I. Pekař Raffaele Esposito ji připravil s jednoduchými ingrediencemi, které měly reprezentovat barvy italské vlajky – červená rajčata, bílá mozzarella a zelená bazalka. Dnes si pizzu v barvách italské vlajky můžete vyzkoušet podle našeho receptu.

Začneme tipy, aby se vám domácí pizza vydařila! 

  1. Používejte kvalitní mouku s vysokým obsahem lepku pro ideální strukturu a pružnost těsta.
  2. Důležité je těsto dostatečně dlouho hníst, aby bylo hladké a elastické.
  3. Nechte těsto v teplém prostředí dostatečně dlouho kynout pro nadýchanou texturu.
  4. Rozdělte nakynuté těsto na menší bochánky a modelujte pomoučenýma rukama do požadovaného tvaru. 
  5. Pro základní podklad pizzy použijte vyladěné rajčatové sugo, nikoli kečup.
  6. Investujte do kvalitních ingrediencí jako je olivový olej, čerstvé bylinky a pravá italská mozzarella.
  7. Vyhněte se použití pečícího papíru, který by mohl zbytečně pizzu izolovat od tepla plechu a trouby.
  8. Před pečením předehřejte troubu na maximální teplotu pro dosažení ideální křupavosti a dokonalého propečení.
  9. Pro rovnoměrné rozložení tepla a dokonalou kůrku použijte pizzový kámen nebo silný pečicí plech.
  10. Pečte pizzu na 250 až 300 stupňů Celsia zhruba 6 – 10 minut, v závislosti na předehřátí trouby.

Ingredience na těsto:

  • 530g pšeničné hladké extra silné mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 40 ml + 300 ml vlažné vody
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 12 g soli

Ingredience na sugo:

  • 3 lžíce oleje
  • 1 – 2 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 1,5 lžíce oregana
  • 1,5 lžičky cukru
  • Sůl a pepř

Ostatní:

  • Rajčata
  • Mozzarella
  • Bazalka

TIP: Na pizza těsto nespěchejte, dejte mu dostatek času vykynout. Klidně přes noc.

Postup:
Nejprve si připravíme kvásek. Do mísy přidáme rozdrobené droždí, 40 ml vlažné vody a cukr. Cca po 10-15 minutách přidáme olej, sůl a mouku a zpracujeme cca 10 minut v hladké, pružné těsto, nejlépe v robotu. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň 60 minut nebo až zdvojnásobí svou velikost. 

Připravíme si sugo. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, pár minut restujeme a na konci přidáme česnek. Přidáme rajčata, necháme provařit (až se odpaří značná část tekutiny) a dochutíme cukrem, solí, pepřem a oreganem. Ještě chvíli společně povaříme a necháme zchladnout.

Vykynuté těsto vyválíme do kruhu. Potřeme sugem, na sugo postupně naskládáme na kolečka pokrájená rajčata a natrhanou mozzarellu. V horkovzdušné troubě pečeme 15 minut na 200˚C. Pokud vaše trouba zvládne víc stupňů, bude pizza ještě křupavější a lepší. Po upečení přidáme lístky bazalky, případně ještě čerstvou mozzarellu.

Na jakou ideální teplotu péct pizzu?

Ideálně v troubě na 300 °C, rozehřát ji a teprve pak opatrně přesunout připravenou pizzu pomocí speciální lopatky na plech.

Bude hotová během pár minut. Že je pizza hotová poznáte podle fantastické vůně - když se začnou tvořit malé tmavé puchýřky na okraji pizzy, je čas ji vyjmout ven z trouby, a ještě horkou velmi ostrým rádýlkem naporcovat.

Náš TIP: Skvělá volba nejen pro přípravu pizzy 
Multifunkční trouba Gorenje GO66E Pizza350C, která si dokonce vysloužila prestižní ocenění známky kvality v dTestu, je ztělesněným snem každého milovníka italské kuchyně. Díky speciálnímu 8d2663242b4a7-obrazek.jpgrežimu Pizza350C dosahuje extrémně vysokých teplot až 350 °C, proto zvládne připravitdokonale křupavou italskou pizzu za neuvěřitelné 3,5 minuty! Kromě pizzy je ale tato trouba vynikající například pro pečení domácího chleba nebo jakéhokoliv jiného druhu pečiva, kde je důležitá vysoká teplota a rovnoměrné rozložení tepla. Nespornou výhodu představuje i 22 automatických programů pro snadnou přípravu těch nejoblíbenějších jídel. Navzdory vysoké výkonnosti se navíc jedná o energeticky úspornou a snadno ovladatelnou troubu, která je vybavená intuitivním dotykovým displejem. Její moderní design a kvalitní zpracování vám zaručí, že se stane také skvělou ozdobou vaší kuchyně. Troubu v energetické třídě A+ s funkcí samočištění a řadou dalších vychytávek, včetně připojení k aplikaci ConnectLife, pořídíte za 16 990 Kč

Nejen horký výkon, ale i chytré doplňky: tál i lopatka na pizzu jsou samozřejmostí
Součástí trouby PizzaPlus je i originální příslušenství pro snadnou přípravu pizzy – extra silný kovový tál a praktická lopatka. Tál výborně vede teplo a zajistí dokonale propečenou a křupavou pizzu jako z pravé italské pizzerie. Díky lopatce pak hotovou pizzu pohodlně vyjmete z trouby a elegantně naservírujete.
bc3002fa73f85-image004-2-.jpg


Více informací: cz.gorenje.com

Jednodušší, příjemnější a méně komplikovaný život s každým výrobkem Gorenje.

Tato jasná vize umožnila firmě, která vznikla v roce 1950 jako malá dílna v idylické vesnici Gorenje ve Slovinsku, přerůst během sedmi desetiletí v nadnárodní společnost a renomovanou mezinárodní značku.

Dnes je Gorenje jedním z největších mezinárodních výrobců malých i velkých domácích spotřebičů s výjimečným designem a skvělými funkcemi.

Ať už jde o pomocníky do kuchyně nebo pro vaši domácnost, vše bude se spotřebiči Gorenje neodolatelně jednoduché. Posuďte sami.

Více pro jednodušší život se dozvíte ZDE

Získejte speciální nabídky a novinky ze světa designových spotřebičů Gorenje! Přihlaste se k odběru newsletterů ZDE

65b23ef0a7559obrazek.jpg