Foto: Shutterstock
Pizza Margherita je jedním z nejznámějších a nejjednodušších typů pizzy, která pochází z Itálie, konkrétně z Neapole. Její historie sahá až do roku 1889, kdy byla údajně vytvořena na počest královny Margherity Savojské, manželky italského krále Umberta I. Pekař Raffaele Esposito ji připravil s jednoduchými ingrediencemi, které měly reprezentovat barvy italské vlajky – červená rajčata, bílá mozzarella a zelená bazalka. Dnes si pizzu v barvách italské vlajky můžete vyzkoušet podle našeho receptu.
Začneme tipy, aby se vám domácí pizza vydařila!
- Používejte kvalitní mouku s vysokým obsahem lepku pro ideální strukturu a pružnost těsta.
- Důležité je těsto dostatečně dlouho hníst, aby bylo hladké a elastické.
- Nechte těsto v teplém prostředí dostatečně dlouho kynout pro nadýchanou texturu.
- Rozdělte nakynuté těsto na menší bochánky a modelujte pomoučenýma rukama do požadovaného tvaru.
- Pro základní podklad pizzy použijte vyladěné rajčatové sugo, nikoli kečup.
- Investujte do kvalitních ingrediencí jako je olivový olej, čerstvé bylinky a pravá italská mozzarella.
- Vyhněte se použití pečícího papíru, který by mohl zbytečně pizzu izolovat od tepla plechu a trouby.
- Před pečením předehřejte troubu na maximální teplotu pro dosažení ideální křupavosti a dokonalého propečení.
- Pro rovnoměrné rozložení tepla a dokonalou kůrku použijte pizzový kámen nebo silný pečicí plech.
- Pečte pizzu na 250 až 300 stupňů Celsia zhruba 6 – 10 minut, v závislosti na předehřátí trouby.
Ingredience na těsto:
- 530g pšeničné hladké extra silné mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
- 40 ml + 300 ml vlažné vody
- 4 lžíce olivového oleje
- 12 g soli
Ingredience na sugo:
- 3 lžíce oleje
- 1 – 2 střední cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 plechovka drcených rajčat
- 1,5 lžíce oregana
- 1,5 lžičky cukru
- Sůl a pepř
Ostatní:
- Rajčata
- Mozzarella
- Bazalka
TIP: Na pizza těsto nespěchejte, dejte mu dostatek času vykynout. Klidně přes noc.
Postup:
Nejprve si připravíme kvásek. Do mísy přidáme rozdrobené droždí, 40 ml vlažné vody a cukr. Cca po 10-15 minutách přidáme olej, sůl a mouku a zpracujeme cca 10 minut v hladké, pružné těsto, nejlépe v robotu. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň 60 minut nebo až zdvojnásobí svou velikost.
Připravíme si sugo. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, pár minut restujeme a na konci přidáme česnek. Přidáme rajčata, necháme provařit (až se odpaří značná část tekutiny) a dochutíme cukrem, solí, pepřem a oreganem. Ještě chvíli společně povaříme a necháme zchladnout.
Vykynuté těsto vyválíme do kruhu. Potřeme sugem, na sugo postupně naskládáme na kolečka pokrájená rajčata a natrhanou mozzarellu. V horkovzdušné troubě pečeme 15 minut na 200˚C. Pokud vaše trouba zvládne víc stupňů, bude pizza ještě křupavější a lepší. Po upečení přidáme lístky bazalky, případně ještě čerstvou mozzarellu.
Na jakou ideální teplotu péct pizzu? Ideálně v troubě na 300 °C, rozehřát ji a teprve pak opatrně přesunout připravenou pizzu pomocí speciální lopatky na plech. Bude hotová během pár minut. Že je pizza hotová poznáte podle fantastické vůně - když se začnou tvořit malé tmavé puchýřky na okraji pizzy, je čas ji vyjmout ven z trouby, a ještě horkou velmi ostrým rádýlkem naporcovat. |
Náš TIP: Skvělá volba nejen pro přípravu pizzy
Multifunkční trouba Gorenje GO66E Pizza350C, která si dokonce vysloužila prestižní ocenění známky kvality v dTestu, je ztělesněným snem každého milovníka italské kuchyně. Díky speciálnímu
Nejen horký výkon, ale i chytré doplňky: tál i lopatka na pizzu jsou samozřejmostí
Součástí trouby PizzaPlus je i originální příslušenství pro snadnou přípravu pizzy – extra silný kovový tál a praktická lopatka. Tál výborně vede teplo a zajistí dokonale propečenou a křupavou pizzu jako z pravé italské pizzerie. Díky lopatce pak hotovou pizzu pohodlně vyjmete z trouby a elegantně naservírujete.
Více informací: cz.gorenje.com
Jednodušší, příjemnější a méně komplikovaný život s každým výrobkem Gorenje. Tato jasná vize umožnila firmě, která vznikla v roce 1950 jako malá dílna v idylické vesnici Gorenje ve Slovinsku, přerůst během sedmi desetiletí v nadnárodní společnost a renomovanou mezinárodní značku. Dnes je Gorenje jedním z největších mezinárodních výrobců malých i velkých domácích spotřebičů s výjimečným designem a skvělými funkcemi. Ať už jde o pomocníky do kuchyně nebo pro vaši domácnost, vše bude se spotřebiči Gorenje neodolatelně jednoduché. Posuďte sami. Více pro jednodušší život se dozvíte ZDE Získejte speciální nabídky a novinky ze světa designových spotřebičů Gorenje! Přihlaste se k odběru newsletterů ZDE |
Nový komentář