Radim Hamrosi, rodák z Ostravy, se letos po osmi letech vrátil do Česka. Havana Club Grand Prix v Praze byla první mixologickou soutěží, které se doma zúčastnil. Návrat oslavil, jak se patří, tedy vítězstvím. Povídali jsme si jak o mixologii, tak třeba o jeho dojmech z povedené a všemi chválené akce.
Jak se ti na letošní Havaně Club Grand Prix soutěžilo?
Byla to má první soutěž v Česku. Když k tomu připojíte kvalitu soutěžících a obsazení poroty, měl jsem zaděláno na malér. (smích) Musel jsem zvládnout nervozitu a trému, ve finále se mi ji podařilo minimalizovat. Byla to úžasná zkušenost.
Co říkáš na atmosféru?
Podle mě byla skvělá. Jak v publiku, tak i v zákulisí byli všichni na jedné lodi.
Co ostatní barmani? Bylo těžké namíchat originální drink?
Jak je to vůbec s mixologií v Česku? Už se tu „usadila“, nebo je to ještě pořád novinka?
Československá barmanská škola zažívá rozkvět velmi košatého stromu s hlubokými kořeny. Byli jsme teprve druhou zemí v Evropě pořádající mixérskou soutěž. Letos slavíme rok Rudolfa Slavíka, což byl jistě největší mixolog našich dějin. A když k tomu přidáte současné úspěchy československých barmanů za hranicemi – například Jirka Němec či Stano Vadrna – a to, že Česko je první zemí světa, která má učebnici pro vysoké školy tohoto řemesla, má tu tenhle obor velkou tradici. Mixologie je jen nové slovo převzaté z angličtiny, ale mixeři a coctailový barmani, kteří to berou vážně, tady byli a budou.
Jak sis užil letošní Havana Club Grand Prix?
Zažil jsem pár soutěží v zahraničí, ale s tím, co se dělo v Kolbence, se to nedá srovnat. Hlavně organizátoři si zaslouží velké díky. Vše šlo jako nůž máslem a bylo to na 200 procent perfektní.
Jak sis užíval léto?
Jsou to mé první prázdniny po osmi letech v Česku, takže se rozkoukávám po krásách naší vlasti. A léto trávím převážně prací, ta prý šlechtí. (úsměv) Na zdraví!
Máte chuť na nějaký ten drink? Pak se nechte inspirovat recepturou prvních tří vítězných koktejlů Havana Club Grand Prix 2009
HAVANA HEART (Radim Hamrosi)
- Havana Club Aňejo 7 Aňos 3 cl
- Becherovka Original 1 cl
- Becherovka Cordial 1 cl
- Sandeman Port Tawny Imperial 2 cl
- Jahoda na ozdobu
VEDADO´S SIN (Filip Eichler)
- Havana Club Aňejo 7 Aňos 4 cl
- Cointreau 1,5 cl
- Limetová šťáva 1 cl
- Monin Vanilla sirup 1 cl
- Perrier Jouset 1,5 cl
- Kůra z pomeranče na ozdobu
La MARIPOSA BLANCA (David Andrle)
- Havana Club Aňejo 7 Aňos 3 cl
- Godet Pearadise 1 cl
- Hruškové pyré 4 cl
- Fenykl ½ čajové lžičky
- Perrier Jouet
- Jahoda a bílá orchidej na dolití
Nový komentář