Nejdříve pár informací o jakostních třídách. Vejce se v době balení dělí do čtyř hmotnostních tříd. Jsou to tyto:
S - malé vajíčko o hmotnosti do 53 gramů
M - středně velká vejce, která v obchodech najdeme nejčastěji. Hmotnost od 53 do méně než 63 gramů.
L - velká vejce o hmotnosti od 63 gramů do méně než 73 gramů
XL - od 73 gramů nahoru
Tato označení se používají pro slepičí vejce jakostní třídy A, případně extra čerstvá. Tyto a ještě vejce třídy B jsou vejce, které si mohou koupit koneční spotřebitelé. Vejce třídy C se používají pouze ve zpracovatelském průmyslu.
V obchodě poznáte čerstvá vejce třídy A podle toho, že mají na skořápce vytištěnou hmotnostní skupinu v kroužku. Vejce B třídy mají na skořápce vytištěno v menším kroužku písmeno B a vejce, na kterých najdete trojúhelníček jsou vejce chladírenská.
Tato vejce mají také na obalu vyznačeno datum snášky a datum spotřeby, podle kterých bychom se měli řídit.
Pokud máte vejce chlazená, tak se dají použít i po uplynutí minimální trvanlivosti, jak k vaření, tak k pečení, ale musíte je dobře prohřát při 70 °C.
Vařené vejce vydrží v chladničce až dva měsíce, ale pouze tehdy, pokud je skořápka neporušená. Taky se vám může stát, že si do lednice uložíte vařená vejce a potom si nemůžete vzpomenout, která jsou vlastně ta vařená a která jsou syrová.
Jak je od sebe rozeznáte? Jednoduše. Položte vejce na plochý talíř a rychle jej roztočte. Vařené vejce se točí velice rychle, naopak syrové zase pomalu.
Pokud na některý recept potřebujete zaručeně čerstvá vejce, máme pro vás dvě možnosti, jak je lze poznat.
Buď vejce rozbijete na talíř a jestliže je žloutek vyklenutý a téměř uprostřed bílku, je vejce čerstvé. Pokud je ale bílek výrazně tekutější a žloutek je posunutý do kraje a je plošší a širší, narazili jste na starší vajíčko.
Druhou možností, jak rozpoznat čerstvé vejce od staršího, je zkouška ponořením do sklenice s vodou. Čerstvé vejce vám zůstane ležet na dně, jakoby na šířku. Starší se postaví trochu našikmo, tupým koncem nahoru. Je to proto, že v tupém konci je vzduchová komora, která se časem zvětšuje.
Znáte nějaké další praktické informace o vejcích? Nebo pro nás máte nějaký jiný zajímavý tip?
Nový komentář
Komentáře
Pořádný kopec uvařených vajec od našich slepiček k vínečku
nebo k pivu
v létě na zahrádce
.Už se těším
.Není z tím moc práce a žaludek je plný na hodně dlouho
.
Ladia: mě taky
leží to dlouho v bříšku a žaludek s tím má dlouho kupu práce, ale já aspoň dlouho po nich nemám hlad
a to jako kojenci? Z takové kombinace by to ze mě letělo buď vrchem hned a nebo spodem za chvilku, to máš teda mimino s plechovým žaludkem
žirafa:
Mě je po vajcách těžko
Luciš: vejcata jsou zdravý
viz můj příspěvek 30
Ňamky, zítra udělám i miláčkovi na snídani míchaná se sýrem
Nepřeháníme to ale, jinak máme spotřebu cca 10 -15 vajec za měsíc ( i s pečením 4ks, 1 do knedlí, 1 obalované řízky, majonéza a vejce v bramb. salátu sem tam, sekaná...) snažíme se jíst taky bez nich, třeba bezvaječné špagety aj.
Dnes jsem nebyla na obědě, tak mám sakriš hlad, děláte mi chutě, baby jedny.
Jdu si udělat dvě na hniličko
Zrovna jsem slupla tři natvrdo
ValinaK: tak
nepiju
. Kafe mi sice taky nedela dobre, ale to rada prekousnu ( prepiju )...
Eva Fl:pořád lepší než kdybys nesnesla
alko: myslim, ze krome me jich tady moc neni, ale tady se vubec misni neobklopuji prasaty, slepicemi a jinou domaci zvirenou, ta se chova na farmach - a ja vim jen o tech konskych, slepici jsem tady nevidela..
Werka - proc nejim vajicka je mene prozaicke, po porodu starsiho syna je uz nesnesu, tak jsem si odvykla... Mozna problem zlucniku, mozna moje telo nedokaze zpracovat nejaky enzym, nikdo mi presne nerekl, co jako...
Pridavam je tam, kde maji byt, ale jejich pocet omezuji, protoze by mi bylo zle. Do spenatu je nedavam vubec, treba kminovou pelvku si odeberu driv, nez je tam rozkvedlam, nedavam zloutek do tataraku.
Myslela jsem, ze zle mi dela zloutek, ale nesnesu ani bilek, tak to neresim. Ta troska, kterou snim treba v nudlich, nebo v kousku peciva, mi problemy nedela...
Neskryva se za tim teda nejaka silena panika typu VEJCE NE - jen mi proste delaji blbe...
EurekAlert, 25.10. 2001 - Zdá se, že padlo další dlouholeté medicínské dogma. Výsledky, uveřejněné trojicí korejských vědců, působících na Kansas University v USA, totiž naznačují, že varování před konzumací vajec pro jejich vysoký obsah cholesterolu jsou mylná. Na krysím modelu, věrně napodobujícím lidskou fyziologii, totiž prokázali, že fosfolipid lecitin, obsažený ve vejcích, omezuje absorpci cholesterolu střevní sliznicí. To jest - pozřeme vejce, do organizmu se dostane pouze přiměřené množství cholesterolu, zbylý prochází trávícím traktem a je vyloučen. Výsledky vysvětlují poznatky jiných studií, kterým se „překvapivě“ často nedařilo prokázat souvislost mezi množstvím snědených vajec a obsahem cholesterolu v krvi.
Poznatek byl v červnu patentován v USA. Vedoucí lékař výzkumného týmu, dr. Sung I. Koo, je přesvědčen, že 1 - 2 vejce denně zdravému organizmu nijak neškodí - ba naopak. Nejen že vejce obsahují kvalitnější protein než maso, mléko či ryby, ale především množství vitamínů A, E, B-6 a B-12 a folátů, které jsou známy schopností snižovat hladinu homocysteinu (rizikový faktor pro kardiovaskulární choroby) v krvi. Vejce tak paradoxně riziko KVCh nezvyšují, ale zřejmě naopak snižují.
Pokud se výsledky potvrdí, může být vlastností vaječného fosfolipidu využito ve vývoji nových léků pro snižování hladin cholesterolu v krvi. Hlavním poučením však (opět) je, že stará moudrost - žij a stravuj se přirozeným způsobem a budeš zdráv - stále platí.
bližší info: J. Nutrition 2001;131:2358-2363
zdroj: KSU Releases na http://www.eurekalert.org
Holky, omlouvam se, pokud jsem to napsala presne opacne
Mela jsem opravdu zato, ze rikal (kuchar), ze se loupaji spatne jenom stara vajicka
http://www.zdrava-rodina.cz/med/med1101/med1114.html
(Vědci prokázali, že vysoká hladina chlesterolu nesouvisí s konzumací vajec.)
Posledních deset let se mi tedy nestalo, že bych nerozeznala vařené a syrové vejce na první pohled a skořápka vařeného vejce nikdy nezůstala zcela neporušená.
http://musculus.cz/kulturistika1/phprs/rservice.php?akce=tisk&cisloclanku=2003021601 :
Pohled na vejce se za posledních řekněme 20 let alespoň 3x změnil. V době totality se pohled na vejce měnil hlavně podle toho, kolik jich právě bylo k dispozici (stejně tomu bylo i s mlékem, máslem apod.). Posledních několik let byli lidé strašeni nebezpečím zvýšení hladiny cholesterolu právě v důsledku konzumace vajec. Vaječný žloutek je skutečně na cholesterol bohatý, ale je bohatý i na lecithin, který kromě jiného pomáhá i při snižování hladiny cholesterolu.
Průměrné vajíčko obsahuje asi 6,3g bílkovin a 5,3g tuku, samotný bílek pak cca. 3,5g bílkovin bez tuku. Vejce (žloutek) obsahují i další užitečné minerály a vitamíny - B1, B2, B5, B12, biotin, kyselinu listovou, vit. D, E, lutein a fosfor. Vajíčko obsahuje obsahuje vše potřebné pro prvotní růst zárodku - má kompletní spektrum aminokyselin. Pokud tedy nejste na rýsovací dietě a nevyhýbáte se každému gramu tuku, nebojte se vajec! Např. omeleta z 3 bílků a 1-2 žloutků je opravdu skvělým zdrojem bílkovin pro Vaše svaly. Kvůli bombastickým reklamám firem vyrábějícím např. proteinové koncentráty z mléčné syrovátky se téměř zapomělo na nabídku sušených vaječných bílků. Sušené vaječné bílky obsahují cca. 85% vysoce kvalitních bílkovin. Rozmícháním sušených vaječných bílků ve vodě získáte normální bílky, které můžete dále používat k běžným kuchyňským úpravám.
Vejce mám ráda na jakýkoliv způsob.
Jediný rozdíl mezi A a B je v tom, že béčka nejsou rozdělená do tříd podle velikosti, kvalita je stejná.
Hlavně se nenechte zmást tím, že vejce jakostní třídy B jsou nějak méně kvalitní, než A, s tím jsem se pěkně ztraptnila u zkoušky
xantypa: spíš recepty na povelikonoční přebytky
Žábina: Přesně takhle to také miluji
lepsi by byly rady jak nejak originalne ozdobit vejce na velikonoce
S tím ponořením to znám, že se vejce vznese k hladině - to je staré vejce, ale dá se použít.