Historie zelí
Kysané zelí je jednou z prvních trvanlivých potravin. Oblíbené bylo již v antickém Řecku a Římě, ale svou historii má i v Číně. Dříve jím byli odměňováni dělníci, kteří se podíleli na stavbě Velké čínské zdi. Jedna z nejčastěji zmiňovaných zajímavostí o kysaném zelí pochází z dob kolonizace. Kysané zelí totiž potřebovali námořníci, kteří do té doby trpěli kurdějemi, tedy nemocí z nedostatku vitamínu C. Zlom přišel ve chvíli, kdy mořeplavec a objevitel James Cook naložil na palubu lodi syrové kysané zelí a nařídil, aby ho posádka jedla jednou týdně.

Zelí dnes

Od dob, kdy lidé objevili blahodárné účinky zelí, uplynula dlouhá doba. Dnes pěstujeme zelí jak na severu, tak i na jihu Evropy. Problém je v tom, že kysané zelí v obchodech už leckdy ani neobsahuje kvůli chemické konzervaci a sterilizaci žádný vitamín C, nebo je do něj dodáván. Test z časopisu dTest ukázal, že ve třech z 21 testovaných výrobků nebyl vitamín C vůbec. Pouze třetina z testovaného zelí obsahovala bakterie mléčného kvašení.

Výroba zelí

Kysané zelí si můžete vyrobit doma a nemusíte si pořizovat ani velký kameninový zelák, ve kterém obvykle zelí kvasí. Ne každý má však sklep a skladovat takové množství doma není zrovna příjemné. Zelí totiž trochu zapáchá. Na domácí kysané zelí tedy budete potřebovat zavařovačky, potravinovou fólii, gumičky, sůl a kmín.

Zelí nejprve nakrouhejte speciálním struhadlem, ale pokud netrváte na drobných vláskách, vystačíte si i s nožem. Na jeden kilogram nakrouhaného zelí budete potřebovat zhruba 20 gramů soli a trochu kmínu. Ochutit jej však můžete i koprem, pepeřem, novým kořením. Přidat můžete i cibuli. Nejdůležitější je zelí opakovaně stlačit, musí totiž pustit šťávu. Ta by měla být nad zelím, aby neplesnivělo. Pokud zelí nepustí šťávy dostatek, dolejte do sklenice převařenou vodu. Poté sklenice přikryjte potravinovou fólií a upevněte ji gumičkami. Kvašení by mělo začít při pokojové teplotě do dvou dnů.

Co obsahuje

Kysané zelí obsahuje prospěšné bakterie mléčného kvašení a je také velkým zdrojem vitamínu C a dokonce i vápníku! Obsahuje ho více než mléko. Proto výživoví poradci radí, abychom ho zařadily do svých jídelníčků. Není to ale vše. Zelí má v sobě ještě spoustu bioaktivních látek, vitamin K, B, draslík, fosfor, síra, chlor, železo, mangan, měď, zinek a aminokyseliny. To vše z něj dělá super potravinu první třídy!

V čem nám může pomoct

Podporuje funkci metabolismu a zvyšuje obranyschopnost. Teoreticky byste ho mohly konzumovat místo kávy, protože zvládne porazit únavu. Jestli cítíte, že se o vás pokouší nemoc, dejte si místo kupovaného vitamínu C kysané zelí. Nemusíte to však přehánět. Stačí tolik, kolik by se vám vešlo do dlaně. Přebytečné vitamíny tělo stejně vyloučí.

Čtěte také:

Reklama