Jak javorový sirup vzniká?


Javorový sirup je čistě přírodní sladidlo, které se získává z mízy javoru cukrového. Stačí navrtat kůru stromu starého minimálně 40 let, a počkat, až začne cenná tekutina vytékat. Jenže zatímco v minulosti ji lidé zachytávali do různých nádob, dnes jsou javorové háje protkány sítí hadiček, které mízu odvádějí rovnou ke zpracování. Zahříváním se pak voda odpařuje a míza zahušťuje, stává se koncentrovanější. Zatímco čerstvá javorová míza se může pochlubit maximálně 6 % sacharidů, javorový sirup jich musí obsahovat plných 67 %! Na jeden litr sirupu je proto zapotřebí až 40 litrů mízy. To je zhruba množství, které za sezonu vydá jeden strom.

Kde se vyrábí?

Hlavním producentem javorového sirupu je Kanada, země javorového listu. Na světový trh ho dodává zhruba 80 procent. Javorová míza se ale sklízí také v USA, Jižní Koreji nebo v Japonsku.

Co obsahuje?

Výhodou javorového sirupu je jeho nízký glykemický index - uvádí se hodnota 53. Oproti tomu glykemický index glukózy se rovná hodnotě 100. Potraviny s nízkým glykemickým indexem nezpůsobují prudké vyplavení glukózy do krve, což se nazývá hyperglykemie. Ta totiž nutí slinivku břišní extrémně rychle pracovat na vyplavení inzulinu, aby došlo ke snížení hladiny cukru v krvi.

  • Javorový sirup obsahuje do 5 % fruktózy, do 5 % glukózy a zhruba 66 % sacharózy.
  • Sladivost javorového sirupu je v porovnání s bílým cukrem vyšší, a to v poměru 2:1.
Ačkoli je javorový sirup nazýván zdravým sladidlem, odborníci na výživu dodávají „ale“. Tak jako tak totiž dodává našemu tělu sacharidy, s kterými bychom měli celkově šetřit.

Javorový sirup obsahuje také minerální látky jako například zinek, železo, vápník, fosfor, mangan, hořčík nebo draslík. Má v sobě ale i vitaminy (A, B2, B5, B6, D, niacin, biotin, kyselinu listovou), organické kyseliny či aminokyseliny.

Jak poznat kvalitu?

Javorový sirup se neliší jen cenou, ale také kvalitou. Ta se určuje podle jeho zbarvení a chuti. Čím je sirup světlejší, řidší a chuť jemnější, tím je výsledný produkt cennější. Podle toho se také řadí do kategorií - od Golden, přes Amber a Dark až po Very Dark. Ty všechny dnes už spadají do třídy A (dříve existovala i třída B, C, D). V Kanadě můžete narazit také na číselné stupňování od 1 do 3.

Zde je řazení podle International Maple Syrup Institute:

  • Golden Maple Syrup with a Delicate Taste je zlatavý a má velmi jemnou chuť. Prostupnost musí činit minimálně 75 %.
  • Amber Maple Syrup with a Rich Taste je do jemně jantarova zbarvený sirup s bohatou chutí a prostupností 50 - 74,5 %.
  • Dark Maple Syrup with Robust Taste vyniká tmavou barvou a robustní chutí. Prostupnost v něm tvoří 25 - 49,9 %.
  • Very Dark Maple Syrup with a Strong Taste má už opravdu velmi tmavou barvu a také velmi výraznou chuť, takže se hodí hlavně jako přísada do pečení a vaření. Propustnost u něho není vyšší než 25 %.

Jak je tomu u nás?

V Česku není označení kvality javorového sirupu povinné, ačkoli ho výrobci někdy uvádějí dobrovolně. Pokud tedy chcete koupit skutečně kvalitní výrobek, volte buď spolehlivého dodavatele, nebo sirupy dovážené v originálních kanadských či amerických obalech. Někteří dovozci totiž kupují sirup ve velkých barelech a stáčejí ho do svých obalů až v Evropě. Pak se může stát, že původní produkt „naředí“ cukrem, glukózovým či kukuřičným sirupem, nebo přidají aromata či barviva. Narazit můžete dokonce i na produkty, které se jako javorový sirup sice tváří, ale jsou jen s jeho příchutí. I to by ale mělo být uvedeno na obalu.

  • Kupujte jen produkt, na kterém je uvedeno „Maple sirup“, „Javorový sirup“, nebo třeba „100% čistý javorový sirup“.
  • Značka Bio je zárukou, že je sirup bez přísad, a pochází z ekologicky vedené farmy, kde nepoužívají i k čištění nádob jen schválené prostředky.
  • Na méně kvalitní nebo falšované javorové sirupy může ukazovat i nápadně nízká cena.

Čtěte také:

Reklama