Jak javorový sirup vzniká?
Javorový sirup je čistě přírodní sladidlo, které se získává z mízy javoru cukrového. Stačí navrtat kůru stromu starého minimálně 40 let, a počkat, až začne cenná tekutina vytékat. Jenže zatímco v minulosti ji lidé zachytávali do různých nádob, dnes jsou javorové háje protkány sítí hadiček, které mízu odvádějí rovnou ke zpracování. Zahříváním se pak voda odpařuje a míza zahušťuje, stává se koncentrovanější. Zatímco čerstvá javorová míza se může pochlubit maximálně 6 % sacharidů, javorový sirup jich musí obsahovat plných 67 %! Na jeden litr sirupu je proto zapotřebí až 40 litrů mízy. To je zhruba množství, které za sezonu vydá jeden strom.

Kde se vyrábí?
Hlavním producentem javorového sirupu je Kanada, země javorového listu. Na světový trh ho dodává zhruba 80 procent. Javorová míza se ale sklízí také v USA, Jižní Koreji nebo v Japonsku.
Co obsahuje?
Výhodou javorového sirupu je jeho nízký glykemický index - uvádí se hodnota 53. Oproti tomu glykemický index glukózy se rovná hodnotě 100. Potraviny s nízkým glykemickým indexem nezpůsobují prudké vyplavení glukózy do krve, což se nazývá hyperglykemie. Ta totiž nutí slinivku břišní extrémně rychle pracovat na vyplavení inzulinu, aby došlo ke snížení hladiny cukru v krvi.
- Javorový sirup obsahuje do 5 % fruktózy, do 5 % glukózy a zhruba 66 % sacharózy.
- Sladivost javorového sirupu je v porovnání s bílým cukrem vyšší, a to v poměru 2:1.
Ačkoli je javorový sirup nazýván zdravým sladidlem, odborníci na výživu dodávají „ale“. Tak jako tak totiž dodává našemu tělu sacharidy, s kterými bychom měli celkově šetřit. |
Javorový sirup obsahuje také minerální látky jako například zinek, železo, vápník, fosfor, mangan, hořčík nebo draslík. Má v sobě ale i vitaminy (A, B2, B5, B6, D, niacin, biotin, kyselinu listovou), organické kyseliny či aminokyseliny.
Jak poznat kvalitu?
![5bf537e964118obrazek.png]()

Javorový sirup se neliší jen cenou, ale také kvalitou. Ta se určuje podle jeho zbarvení a chuti. Čím je sirup světlejší, řidší a chuť jemnější, tím je výsledný produkt cennější. Podle toho se také řadí do kategorií - od Golden, přes Amber a Dark až po Very Dark. Ty všechny dnes už spadají do třídy A (dříve existovala i třída B, C, D). V Kanadě můžete narazit také na číselné stupňování od 1 do 3.
Zde je řazení podle International Maple Syrup Institute:
|
Jak je tomu u nás?
- Kupujte jen produkt, na kterém je uvedeno „Maple sirup“, „Javorový sirup“, nebo třeba „100% čistý javorový sirup“.
- Značka Bio je zárukou, že je sirup bez přísad, a pochází z ekologicky vedené farmy, kde nepoužívají i k čištění nádob jen schválené prostředky.
- Na méně kvalitní nebo falšované javorové sirupy může ukazovat i nápadně nízká cena.
Čtěte také:
- Klasický jogurt, řecký jogurt, nebo skyr? Víme, v čem se liší, a jak nenaletět
- Jak nahradit dětem bílý cukr? Zkuste přírodní sladidla vhodná i pro nejmenší
- Bio, nebio... Vše, co jste (ne)chtěli vědět o banánech!
Nový komentář
Komentáře
Také jsem měla možnost ochutnat ten přímo z Kanady a rozdíl je znát
Můžu ho dát místo cukru do těsta na cukroví? A pokud ano, tak jaký poměr. Potřebuju kapka versus 100g
taky jedem úžasný mám doma, jen jsem v rozpacích, co s ním....
Maple Syrup "Made in Canada"

kazdy rok ho vozim do Ceska!